Race 2

Tubben en Weering winnen ook laatste race. Maik Broersen kampioen

17:00 29-10-2023

Het was helemaal vooraan erg close allemaal. De titanenstrijd tussen de equipes Max Tubben/Max Weering en Mex Jansen/Jordin Poland werd in deze laatste wedstrijd van het seizoen verder voortgezet. Beide equipes wilden deze wedstrijd winnen. Na te korte pitstops en niet gepast rijgedrag ontstond halverwege het verschil. Na een inhaaljacht wist Mex Jansen nog veel goed te maken, maar de laatste winnaar werd de JR Motorsport equipe, die gisteren al het GT kampioenschap op haar naam schreef.

Gisteren werd ook Laurens de Wit in de Supersport 1 kampioen, hetzelfde gold voor de equipe Mark Jobst/Oscar Vianen uit de Sport divisie. Er was vandaag nog maar één titel te verdelen. Maik Broersen verzamelde dit seizoen genoeg punten om de hoofdprijs in de Supersport 2 divisie naar zich toe te trekken.

Het is na het doven van de lichten dringen geblazen op weg naar de Haarbocht. Drie en zelfs vierdik manoeuvreren de bolides zich naar de eerste rechter. Alleen Rob Nieman gaat te wijd, voor de rest gaat alles goed. Jordin Poland neemt de kop maar wordt al in de eerste ronde ingehaald door Max Weering in zijn JR Motorsport BMW M6. Henk Tappel gaat in de eerste bocht rechtdoor, staat stil naast de bandenstapel en de race is voor de Assenaar meteen over. Weer pech voor Ted van Vliet die zijn BMW M6 in de pits parkeert. Ook kampioen in de Sport divisie Oscar Vianen is de pits in gereden. Nadat de monteurs de aandrijfas weer in het differentieel hebben getikt probeert hij het opnieuw. Het is spannend aan de kop. Koplopers Weering en Poland hebben elkaar geraakt en dit akkefietje wordt bekeken door de wedstrijdleiding. Poland blijkt Weering te hebben aangetikt en hij krijgt een waarschuwing voor zijn rijgedrag.

In de Supersport 1 divisie leidt Dennis de Borst de wedstrijd maar Laurens de Wit met zijn Audi dringt heftig aan. Op de derde plaats rijdt Remco de Beus een beetje in niemandsland zijn ronden. In de Supersport 2 is het Teunis van der Grift met zijn Golf die al een flinke voorsprong heeft opgebouwd op Bas Barenbrug en titelkandidaat Maik Broersen. In de Sport divisie maakt Pieter de Jong met zijn Zilhouette een sterke indruk. Hij heeft inmiddels al een grote voorsprong op  Bernard Blaak en Rob Nieman in zijn Clio.

Helemaal vooraan gaat de BMW M6 show gewoon verder. De beide bolides zijn aan elkaar gewaagd. Max Weering rijdt iets voor Jordin Poland, die plaagstootjes aan het plaatsen is, wat wederom wordt bekeken.

Cees Wijsman rijdt daarachter keurig rond in zijn BMW M4 GT3 met teambaas Hein Koopman daar weer achter. Dennis de Borst met zijn Febo Racing Hyundai blijft koploper in de Supersport 1 divisie, gevolgd door Laurens de Wit op een kleine twee seconden.

Het is tijd voor de verplichte pitstops. Allereerst is de Radical, de GT en Supersport 1 divisie aan de beurt. Max Weering en Jordin Poland komen tegelijk binnen. De door de tik beschadigde rechter achter velg van Max Tubben wordt gewisseld, er zit een dikke scheur in. Mex Jansen vertrekt als eerste uit de pits voor Max Tubben.

Nadat alle pitstops zijn afgewikkeld kunnen we opnieuw de balans opmaken. Vier bolides hebben een te korte pitstop gemaakt, waaronder de beide koplopers Mex Jansen, Max Tubben, Fabian Schoonhoven en Remco de Beus. Voor de derde maal raakt de JR Motorsport BMW M6 de Koopman M6 voor hem. Dat is te veel van het goede en Mex Jansen krijgt een stop&go penalty van 20 seconden vanwege de te korte stop in combinatie met zijn rijgedrag. De andere drie boosdoeners krijgen een drive through straf.

Max Tubben blijft aan de leiding voor Mex Jansen, na alle straffen is het verschil opgelopen tot bijna 21 seconden. Derde blijft Cees Wijsman voor Hein Koopman. Na de eerste stint van Mitchell van Dijk stapt Luuk van Wijngaarden in om de wedstrijd af te ronden. De Radical ligt vijfde algemeen.

Steff de Borst, die zijn vader Dennis heeft afgelost ligt zesde algemeen en eerste in de Supersport 1 divisie. Zijn voorsprong, mede door de straf van de Audi, bedraagt bijna 20 seconden.

In de Supersport 2 divisie gaat de Golf van Priscilla Speelman aan de kop en zij is sneller dan enkele deelnemers uit de Supersport 1 divisie. Tweede is Bas Barenbrug met zijn Porsche Cayman en Maik Broersen in de Koopman Racing BMW M4. Laatstgenoemde gaat zo onbedreigd naar het kampioenschap toe in de Supersport 2.

Jack Hoekstra heeft Pieter de Jong afgelost in de Sport 1 divisie. Zijn Zilhouette wordt echter bestraft met een drive through, vanwege een te korte pitstop. Daarachter heeft Bernard Blaak nog een achterstand van 5 ½ seconde op zijn merkgenoot. De derde positie beheert Tom Drummen in de BMW M2 40.

Ondanks dat Mex Jansen zijn achterstand flink heeft teruggebracht tot acht seconden wint kampioen Max Tubben de wedstrijd.

Cees Wijsman moet er nog flink voor knokken om de laatste podiumplaats nipt te behouden voor zijn teambaas Hein Koopman. Equipe De Borst wint de Supersport 1 divisie voor kampioen Laurens de Wit. Het is al vaker gezegd, niemand kan tippen aan de snelheid van equipe Speelman/Van der Grift.

Hun opmars kwam dit seizoen te laat, waardoor Maik Broersen het kampioenschap in de Supersport 2 pakt met nu een derde plaats achter Bas Barenbrug.

In de Sport divisie eindigt de kampioensequipe Mark Jobst/Oscar Vianen na alle problemen als vijfde. Maar met een flinke marge ging het team naar Assen, genoeg om gisteren al kampioen te worden.