Supercar

De beslissing valt op TT Circuit Assen

10:42 26-10-2023

Aankomend weekend worden de traditionele Supercar Madness Finaleraces gereden op TT Circuit Assen. In sommige divisies zijn er nog een aantal punten nodig om de kampioen(en) te mogen kronen. Verrassingen zijn echter nog niet uit te sluiten. Het blijft autosport en er kan nog van alles gebeuren. In de titelstrijd bij de GT’s is de spanning er jammer genoeg een beetje af. Na het uitvallen van Mex Jansen in Spa heeft equipe Max Weering/Max Tubben inmiddels een voorsprong van 37 punten opgebouwd en gaat in een zetel richting de titel. Laurens de Wit, die net als in Spa wederom een duo vormt met Fabian Schoonhoven, heeft in de Supersport 1 divisie een voorsprong op gebouwd van 32 punten op Remco de Beus. Een bijna onmogelijke achterstand voor de JR Motorsport rijder, die zich beter kan verdedigen tegen de aandringende familie Dennis en Steff de Borst. Het Febo Racing Hyundai duo heeft maar drie punten achterstand op deze tweede plaats. In de Supersport 2 divisie is het equipe Priscilla Speelman/Teunis van der Grift die met een geweldige eindspurt bezig is. Het VW Golf TCR duo heeft de achterstand op koploper Maik Broersen met zijn BMW M4 GT4, teruggebracht naar 24 punten. Net als vorig jaar heeft Mark Jobst nog maar een paar punten nodig voor zijn tweede titel op rij in de Sport divisie. De Zandvoorter vormt een duo met Oscar Vianen. Tegenstand kan nog komen van Rob Nieman in zijn Spirit Racing Renault Clio Evo.

Eddie van Dam is al kampioen in de Radical division. Alle aandacht op Assen gaat uit naar de jonge Mitchell van Dijk, die in een SR1 op Assen en een SR3 op Spa al wist te zegevieren. Fraai om te zien was hoe de jonge rijder in de laatste ronde en in de laatste Busstop Chicane de ervaren Martin Lucas wist te verschalken. De kleine Van Dijk, die qua lengte en gewicht het ideale postuur heeft voor de Radical, vormt een duo met Bastiaan van Loenen, de jonge rijder die samen met Alain Berg een wedstrijd op Circuit Zolder wist te winnen.

In de GT divisie is nu (bijna) duidelijk wie na een seizoen lang knokken de titel naar zich toetrekt. Equipe Max Weering/Max Tubben is met hun JR Motorsport BMW M6 GT3 bijna niet meer te achterhalen door Koopman Racing equipe Mex Jansen/Jordin Poland in eenzelfde bolide. Dit betekent echter niet dat we in Assen geen strijd tussen de equipes gaan zien. Beide equipes willen graag ook de twee laatste wedstrijden winnen.

Tegenstand is te verwachten van Ted van Vliet, die samen met Willem Meijer de laatste wedstrijd op Spa-Francorchamps wist te winnen. Ted van Vliet bestuurt op Assen alleen zijn JR Motorsport BMW M6.

Cees Wijsman noteerde twee weken geleden op Spa-Francorchamps zijn persoonlijke record met de BMW M6 GT3 in toch verre van ideale omstandigheden. De Koopman Racing rijder handhaafde zich vooraan in het veld waardoor hij zich verzekerde van de titel in de GT Trophy klasse voor rijders boven de 45 jaar. Na de wedstrijd was hij dan ook uitzinnig: “Dit was mijn beste race ooit in de BMW M6 GT3. De wagen deed precies wat ik wilde en mijn tijden waren echt goed. In de laatste 1,5 jaar heb ik enorme stappen gemaakt en heb ik dit nu kunnen bekronen met de titel in de GT Trophy klasse!” De champagne was dan ook dik verdiend en smaakte Cees naar meer. “Aankomend weekend staan de Finaleraces op het programma en ik zal daar weer gaan rijden met de BMW M4 GT3. Daar kijk ik alweer naar uit,” aldus de kersverse kampioen.

Na vorig seizoen al het kampioenschap te behalen in de Supersport 2 divisie heeft Laurens de Wit alle gelegenheid om dit in het laatste weekend te herhalen maar dan één stap hoger.

De Audi RS3 TCR LMS rijder, die in Assen een duo vormt met Fabian Schoonhoven, heeft in de Supersport 1 divisie een voorsprong op gebouwd van 32 punten op Remco de Beus.

Op een derde plaats kunnen vader en zoon Dennis en Steff de Borst hooguit nog voor de tweede plaats gaan. Na heel veel pech dit jaar kwam de eindspurt te laat om ook nog De Wit te kunnen belagen.

Komt de aanval van equipe Priscilla Speelman en Teunis van der Grift te laat? De Ferry Monster Autosport VW Golf TCR is de laatste wedstrijden onverslaanbaar. De achterstand van dit snelle duo bedraagt 24 punten voor de laatste twee Supersport 2 races op TT Circuit Van Assen.

Maik Broersen verzamelt het hele seizoen al genoeg punten met zijn Koopman Racing BMW M4 GT4 om zich trots koploper te mogen noemen. We zullen in Assen zien of zijn voorsprong voldoende zal zijn.

Het gaat steeds beter voor equipe Bart van den Broeck/Chris Voet in hun Traxx Racing Team Alpine A110 Cup. Het was wennen geblazen voor de twee rijders, maar door regelmatig te scoren staan de twee zuiderburen keurig derde in de tussenstand.

Een dubbelslag voor Mark Jobst op Spa-Francorchamps zorgt ervoor dat de titel in de Sport divisie bijna binnen is. De Zilhouette van Jobst, die samen met Oscar Vianen een duo vormt, heeft een voorsprong van 30 punten op de Clio van Rob Nieman, die op zijn beurt een marge heeft van 11 punten op het achtervolgende duo Jack Hoekstra/Pieter de Jong met hun Zilhouette.

Nadat de Supercar Challenge al twee vrije trainingen op vrijdagochtend heeft gereden wordt het programma in de middag hervat met twee kwalificaties voor de races op zaterdag en zondag. Rond 15:20 start de eerste kwalificatie van 20 minuten van de drie sport divisies, gevolgd door een kwalificatie van de GT’s en de Proto’s. Op zaterdagmiddag start de gezamenlijke eerst uursrace om 13:55 uur. Op zondagmiddag 14:30 start de tweede uursrace en na afloop kunnen de winnaars en kampioenen worden gehuldigd.

Op TV
Uitgebreide videoverslagen van alle Supercar Madness Finaleraces in Supercar Challenge worden door RTL7 op zondag 26 november uitgezonden in het TV-programma Autosport NL.

Kaarten zijn HIER te bestellen.