Vader en zoon in de Supercar Challenge

Dennis en Steff de Borst

11:32 15-06-2023

Kinderen van coureurs die in de voetsporen treden van hun ouders, je ziet het de laatste jaren steeds meer. Vaak gebeurt dat nadat de vader zelf niet meer actief is, zoals dat bijvoorbeeld ook bij Max Verstappen het geval is. In de Supercar Challenge zijn er echter acht vaders die tegelijk met hun zoons aan de start verschijnen. Als equipe of elk met een eigen auto. Hoogste tijd om deze vader-zoon combinaties in het spotlicht te plaatsen. In deze aflevering Dennis en Steff de Borst.

Voetballer
De rij successen in de autosport is voor Dennis de Borst inmiddels te lang om op te noemen. Al jarenlang heerst hij in de divisie Supersport 1 met inmiddels zes titels. Toch beleeft de succesvolle FEBO-ondernemer dit seizoen een nieuwe mijlpaal, want hij racet samen met zijn zoon Steff. “Ik wilde altijd alleen maar voetballen, maar toen ik mijn racelicentie behaalde sloeg het virus toe,” lacht Steff.

Zeven keer kampioen
Dennis de Borst rijdt sinds 2013 in de Supercar Challenge en werd in zijn tweede jaar al kampioen in de Sportklasse. Hij stapte over naar een snellere Cupra en kwam daarmee uit in Supersport 1. Na een eerste leerjaar begonnen zijn successen, hij werd van 2016 tot en met 2019 elk jaar kampioen. In 2020 werd hij tweede, maar ook in 2021 en 2022 was de bestuurder van de Hyundai i30N niet te kloppen.

Kiele kiele
“Of ik het mijn mooiste titel vind kan ik niet zeggen, maar in 2019 was het wel ontzettend spannend in de laatste race. Ik reed samen met Stan van Oord en we begonnen met een voorsprong van 29 punten aan de Finaleraces. Mechanische pech in beide races leek onze titelkansen in de war te schoppen, maar dankzij keihard werk van onze engineers en zelfs hulp van een ander team konden we de tweede race toch finishen. Daarmee scoorden we nog net voldoende punten om ons tot kampioen Supersport 1 van de Supercar Challenge 2019 te mogen kronen,” herinnert Dennis zich nog steeds goed.

Blessureleed
Terwijl zijn vader elk jaar veel weekenden op de circuits doorbracht deed Steff dat op het voetbalveld. Hij was een goede keeper en beleefde veel plezier met voetbal, maar blessureleed zorgde ervoor dat hij moest stoppen. “Mijn vader heeft me nooit onder druk gezet om te gaan racen, maar wilde wel graag dat ik mijn racelicentie zou halen.” Dennis legt uit: “Ik vind dat je tijdens een racecursus pas echt goed leert autorijden. Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen, dan zou het op de weg een stuk veiliger worden.”

Verslavend
Zo behaalde Steff op zijn 21e zijn racelicentie en daar ontdekte hij dan eindelijk wat zijn vader al die jaren al voelt. “Het is echt een geweldige ervaring om met een auto zo hard als je kunt over een circuit te rijden. Ik heb ook een driftcursus gedaan en ben er nu wel achter gekomen dat autosport verslavend is. Daarom ben ik vorig jaar rustig aan begonnen tijdens Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen, met als doel om dit seizoen samen mijn vader te gaan racen in de Hyundai.”

Met Lorenzo
De eerste deelname in de Supercar Challenge, samen met zijn goede vriend Lorenzo van Riet, beviel Steff uitstekend. “We deden mee in de Sport klasse in een Renault Clio 4. Dan merk je meteen dat de Clio een echte raceauto is. Ik heb goed geluisterd naar de tips van Lorenzo en ben niet eigenwijs geweest. Hij heeft natuurlijk al veel ervaring en daar heb ik veel van geleerd.”

BOP
Dit seizoen rijdt Steff in de Hyundai i30N waar zijn vader al helemaal vertrouwd mee is. Dennis vertelt trots: “De Hyundai is een echte Spartaanse racer. Hij is volledig opgezet volgens het TCR reglement met ABS en heeft conform de BOP (Ballance of Performance) van TCR 401 PK. Daarmee is onze auto langzamer dan de VW en Audi die in onze klasse meedoen. Maar we hebben minder last van bandenslijtage en kunnen daardoor toch competitief zijn.”

Intimiderend
Dennis start elke race en dat heeft twee goede redenen. “Voor Steff is zo’n rollende start met zoveel auto’s om je heen nog erg intimiderend. Daarnaast ken ik de auto zo goed dat ik het bandemanagement goed kan controleren. Zo kan ik ervoor zorgen dat Steef als hij na de pitstop begint nog goede banden heeft en kan aanvallen.” Dat blijkt in de praktijk prima te lukken, want ze scoorden dit seizoen al vier podiumplaatsen in zes races en het wachten is op de eerste overwinning in de divisie.

Werk en vrije tijd samen
Zo hebben Dennis en Steff niet alleen doordeweeks een speciale band, maar ook in de raceweekenden kunnen ze samen ‘quality time’ doorbrengen. “Nadat ik mijn opleiding heb voltooid ben ik ook in het familiebedrijf FEBO gaan werken. Daar heb ik het enorm naar mijn zin. Ik heb al veel verschillende taken gehad en leer enorm veel. Op dit moment werk ik in de productie. Ik hoop ook daar in de sporen van mijn vader te kunnen treden,” besluit Steff het interview.