Drivers news

Steff de Borst kent sterk autosportdebuut op Assen

11:40 12-08-2022

Steff de Borst heeft afgelopen weekend zijn autosportdebuut gemaakt in de Supercar Challenge. Tijdens de Jacks Racing Day deelde hij de Renault Clio met Lorenzo van Riet en kon zo proeven aan prachtige autosport. Het weekend stond in het teken van ervaring opdoen en dat heeft Steff dan ook zeker gedaan. Iedere sessie was hij meer op zijn gemak, wat zich vertaalde in betere rondetijden.

Zonder enige ervaring in de kart- of autosport maakte Steff de Borst zijn autosportdebuut. In de afgelopen jaren heeft hij gekeept op hoog amateur niveau, tot een enkelblessure hem in de weg kwam zitten. Hij reisde de afgelopen maanden wel veel mee met zijn vader Dennis die meervoudig Supercar Challenge kampioen is. “Toen kreeg ik het racevirus echt te pakken! Gaaf om mijn vader in actie te zien met de snelle Hyundai!” Na een testdag is besloten dat hij tijdens de Jacks Racing Day op het TT-circuit van Assen zou debuteren in de Supercar Challenge. De klasse waar ook zijn vader actief in is. Lorenzo van Riet is de teamgenoot van hem, die Steff ook coacht. In de trainingen wist Steff zich met de hulp van Lorenzo zich iedere sessie te verbeteren. “Het is fijn dat ik mij kan verbeteren en zo snel thuis voel in de Clio. De wagen heeft geen ABS, dus dat is best spannend soms. Na alles sessies kijk ik samen met Lorenzo de beelden en zo krijg ik steeds meer verbeterpunten,” verklaarde Steff.

In de eerste wedstrijd nam Lorenzo de start voor zijn rekening. Steff nam halverwege de race het stuur over, met toch wel enige spanning. Steff: “Het moment voordat je de auto in stapt, zeker met al die mensen op de tribunes is toch wel spannend. Wanneer je eenmaal zit vastgesnoerd valt dat van je af en focus is mij volledig op het rijden!” In de wedstrijd reed hij rondetijden van rond de twee minuten, maar na enkele aanmoedigingen van teambaas Ferry Monster ging hij steeds rapper. “Ik wist gewoon seconden van mijn racetijd af te halen. Dat geeft veel voldoening. Ik wilde mij niet in de strijd mengen, omdat ik vooral wil leren. Met die stijgende lijn en zonder schades heb ik de race uitgereden en ik ben dan ook erg tevreden!”

Zondag zaten de tribunes goed gevuld toen de tweede wedstrijd werd verreden. Steff koos ervoor om de tweede rijbeurt op zich te nemen, omdat de start altijd wat hectisch kan zijn. Hij had het wat moeilijk, de wagen had wat problemen met de wegligging. Ook moest Steff vaak aan de kant voor de deelnemers uit de snellere divisies. Tel daarbij op dat er een langere neutralisatie was vanwege een crash van een andere deelnemer en de debutant kon weinig vrije ronden rijden. “Het was vandaag wat lastiger. Toch ben ik enorm tevreden met de stappen die ik heb gezet. Mijn debuut in de autosport smaakt naar meer!”

Lorenzo: “Steff heeft het goed gedaan. Hij heeft er echt gevoel voor en samen met het team heb ik hem kunnen coachen. Advies pakt hij op en daardoor ging hij steeds sneller!”

Steff: “Ik Lorenzo en het team van Ferry Monster Autosport bedanken voor de geweldige ervaring, maar ook natuurlijk mijn familie die dit debuut mogelijk maakt.

Uitslag (top 8) zaterdag 6 augustus race 1, Jack’s Racing Day:
1. Mark Jobst, 2. John den Hollander, 3. Bernard Blaak, 4. Axel Jansen, 5. Bas Barenbrug, 6. Voet / Van den Broeck, 7. Marcel van der Lyke, 8. Steff de Borst / Lorenzo van Riet

Uitslag (top 8) zondag  augustus race 2, Jack’s Racing Day:
1. Bernard Blaak, 2. Marcel van der Lyke, 3. Axel Jansen, 4. John den Hollander, 5. Voet / Van den Broeck, 6. Mark Wieringa, 7. Steff de Borst / Lorenzo van Riet, 8. Mick Schutte