Drivers news

Mex Jansen wint eerste race in BMW M6 GT3, Axel Jansen naar podium

11:31 12-08-2022

Mex en Axel Jansen kijken terug op een zeer succesvol raceweekend tijdens de Jack’s Racing Day op het TT-circuit van Assen. De nog maar 16-jarige Mex maakte zijn eerste racekilometers in de potente BMW M6 GT3, waar hij direct zijn eerste wedstrijd in de GT-divisie van de Supercar Challenge op zijn naam schreef. Vader Axel reed twee sterke races, met als hoogtepunt zijn podium op zondag.

Mex Jansen debuteerde op het circuit van Zolder in de autosport. Samen met zijn vader Axel bestuurde het jonge talent de BMW 2-serie van Koopman Racing, waar direct ereplekken werden behaald. Amper twee maanden later maakt het 16-jarige talent de volgende stap in zijn nog prille autosportloopbaan. Met een ex-fabrieks BMW M6 GT3 komt hij uit in het GT geweld van de Supercar Challenge, waarbij tijdens de Jacks Racing Day op het TT-circuit van Assen vele duizenden fans getuige waren van het optreden van Mex. “Het is een prachtige kans om met de BMW M6 GT3 te rijden. Alleen op Zandvoort heb ik met deze wagen getest en het is totaal anders dan met de 2-serie. De M6 is een echte racewagen en dat voel je!” liet Mex weten. In de kwalificatie draaide de jongeling tijden die mee konden met die aan kop van het veld en was maar 8 honderdsten langzamer dan de kampioenschap leider. Vader Axel genoot van de prestaties van zijn zoon en reed sterk in de Sport divisie.

Zaterdagmiddag werd de eerste race verreden. Direct wist Mex het tempo van de rijders vooraan goed te volgen en kon zich meten met de meervoudige kampioenen in de klasse. Zo wist hij de ervaren Cor Euser achter zich te houden. Als aan een treintje reed hij over de baan, met de concurrentie in het vizier. Mex leek als tweede te gaan eindigen, maar hij promoveerde naar de leiding na een straf van de concurrentie. Mex: “Een gedroomd resultaat. Ik had niet verwacht dat ik zo sterk was in de kwalificatie en de race. De wagen ligt mij en ik heb ook nog veel geleerd, een race is toch anders dan een test of training. En een beker meenemen is dan geweldig!”

Axel had een goeie start, maar tegen de Zilhouettes was het moeilijk om iets te kunnen uitrichten. Waarbij hij ook aandacht moet hebben om de snelle prototypes en GT-machines voorbij te laten gaan. “Mijn start was echt wel heel goed en ik was ijzersterk. Alleen speelt het gewicht van de wagen mij een beetje parten,” liet Axel weten. Hij leek op een podium af te stevenen, maar in de laatste meters moest hij uitwijken voor een coureur met motorproblemen. “Jammer van het podium, maar meer dan trots op Mex. Die kwam mij een aantal keer voorbij en dat hij een zege pakt is geweldig!”

Zondagmiddag, na de prachtige F1 demonstratie van Red Bull Racing was het wederom de beurt aan Mex en Axel om het publiek te vermaken. Mex was gretig, maar zijn start was niet zo goed en verloor enkele plekken. Wel wist hij zijn verloren posities weer goed te maken in de race. Alleen kreeg hij drie ronden voor het einde van de wedstrijd te maken met technische problemen, waardoor een tweede stek aan hem voorbij ging. “Natuurlijk is dit balen, maar ook dit hoort erbij. Een podium was zeker mogelijk en ik ben echt meer dan tevreden. Het weekend ging boven verwachting. Zelf heb ik nog wel veel te leren, ik moet wat agressiever zijn bij de start.”

Axel kende juist wel een zeer sterke start van zijn tweede race. Met de 2-serie wist hij direct een aantal concurrenten voorbij te komen. Hij liep weg bij zijn belagers. “Het ging echt perfect vandaag. Wij hebben de balans van de wagen aangepast en dit werkte super. Alleen de wagen die voor mij reed was buiten bereik, die had minder strafseconden. Podium is natuurlijk wel geweldig!”

Axel: “Ik ben een trotse vader. Mex heeft twee geweldige races gereden met de BMW M6 GT3 die door Koopman Racing top is geprepareerd! Plezier combineren wij met prestaties! Nu gaan we een plan maken voor de toekomst, want Mex heeft laten zien zeer snel te zijn met de GT3-machines. In Zandvoort zijn we er weer bij en kijken er nu al naar uit!”

Uitslag race 1 (top 6) , zaterdag 6 augustus Jack’s Racing Day:
1. Mex Jansen, 2. Bob Herber, 3. Roger Grouwels, 4. Bart Arendsen, 5. Cor Euser, 6. Max Tubben

Uitslag race 2 (top 7), zondag 7 augustus Jack’s Racing Day:
1. Bart Arenden, 2. Cor Euser, 3. Roger Grouwels, 4. Hein Koopman, 5. Max Tubben, 6. Cees Wijsman, 7. Mex Jansen