Supercar

Gebulder op TT Circuit Assen

21:07 03-08-2022

Al sinds 2002 maakt de Supercar Challenge deel uit van het jaarlijkse auto, motor en kartgeweld van het Racing Day programma, dat dit jaar hun 20-jarig jubileum viert op TT Circuit Assen. Natuurlijk ontbreekt ook dit jaar de populaire raceklasse niet tijdens Jack’s Racing Day en dus kan het vele publiek weer genieten van het gebulder van de ruim 40 wagens, die na de start hun weg vinden naar de eerste Haarbocht.

In de Division Prototype 1 krijgt Max Aschoff in zijn Ginetta Nissan G58 tegenstand van een tweede LMP3. Het echtpaar Lea Mauer en Gary Hauser was er op Spa-Francorchamps niet bij, maar deze Norma-rijders gaan beslist de confrontatie aan wie de snelste bolide op Assen gaat worden. In de Division CN leidt de Belg Thomas Piessens de titelstrijd. Hij zal met zijn Deldiche Racing Norma, die hij deelt met de snelle Sam Dejonghe, en de jonge oudere teamgenoot Luc de Cock in eenzelfde Norma, zeker de strijd aangaan met de snellere Prototypes voor de algehele winst.

Bij de Division Radical staat Melvin van Dam bovenaan de kampioenschapslijst. De MV Motorsport-rijder krijgt tegenstand van de vader en zoon combinatie Jerome en Robin Greenhalgh in hun door Johan Kraan Racing ingeschreven Radical SR1. Vreemde eend in de bijt is Antona La Rosa, de rijder uit de Engelse Revolution Cars, die het op Spa in deze klasse zo naar zijn zin had dat hij ook voor Assen heeft ingeschreven.

In de GT Division is het smullen geblazen. Elf dikke bolides gaan uitmaken wie in de twee wedstrijden de beste GT-rijder wordt. Ook Cor Euser heeft zich traditioneel weer ingeschreven voor de Racing Day met zijn snelle Marc. Bob Herber deed de vorige keer niet mee in Spa, maar is nu gebrand op een zege met zijn Boda Racing Bentley Continental GT3. In de kampioenschapstand heeft Koopman Racing coureur Bart Arendsen een voorsprong van 16 punten op Roger Grouwels in zijn potente Nissan GT-R.

Deze twee rijders gaan we in Assen ook weer vooraan zien. Helaas moeten we Daan Meijer nog missen in Assen vanwege zijn heftige crash op circuit Zolder. Het grote nieuws bij de GT’s is dat de pas 16-jarige Mex Jansen zijn debuut maakt in deze divisie. Het jonge talent baarde opzien met zijn snelle tijden in de Sportklasse en is nu gelijk drie stappen gepromoveerd naar de GT divisie, waarin hij uitkomt in de Koopman Racing BMW M6 GT3. Spannend hoe dat allemaal gaat lopen.

Ook Max Tubben met zijn fraaie Zilhouette GTR is een hele podium kandidaat en zelfs een overwinning mogen we niet uitsluiten. Fijn dat we de Peter Posavac weer zien terugkeren op de grid. De Duitser ging er heel hard vanaf tijdens de vrije vrijdag training op Zandvoort, waarbij hijzelf en de wagen een tijdje rust namen. Een hele mooie wagen in het veld is de DOMEC Racing Radical RXC bestuurt door de Fransman Steve Brooks en onze zuiderbuur Patrick Engelen.

Wie verslaat de rijderscombinatie Dennis de Borst en Oscar Gräper in de Supersport 1 divisie? Het FEBO Racing team duo is bijna onverslaanbaar met hun Hyundai i30N en zij hebben al een flink gat geslagen in de titelstrijd op hun achtervolgers.

Tweede rijder Remco de Beus met zijn MWR Racing BMW E46 heeft een flinke achterstand op de koplopers, maar ook weer veel voorsprong op Assenaar Henk Tappel in zijn Zilhouette. Verdere tegenstand komt er van de door Ferry Monster ingeschreven Cupra TCR met Tony Vijfschaft als rijder. Ook de VW Golf TCR van Jonas De Kimpe en snelle dame Priscilla Speelman gaat zeker voor het podium. Op Francorchamps kregen zij in leidende positie een lekke band, waardoor zij de winst aan hun neus voorbij zagen gaan.

In de Supersport 2 divisie is Laurens de Wit de grote man. Ondanks het missen van de twee wedstrijden op Hockenheim heeft de Technova College Racing rijder met zijn Cupra al zoveel overwinningen en tweede plaatsen behaald dat hij helemaal bovenaan de rangschikking staat. Grootste tegenstand komt van Tim de Borle die met zijn nieuwe Belgische teamgenoot Esteban Muth zeker niet kansloos is voor de overwinning.

Muth vervangt bij de Xwift Racing Events Ligier JS2 Pieter Denys, die op Assen afwezig is. De pas 20-jarige rijder rijdt ook in de DTM voor Walkenhorst Motorsport in een BMW.

Verdere deelnemers zijn Frank Broersen in de Koopman Racing BMW M4 GT4, Hassan Arreffag in de JW Raceservice Cuptra TCR, de hele fraaie Lotus Exige S2 van John Engelborghs en Joop en Berry Arendsen in hun BMW 1 serie. Equipe Patrick de Vreede en Rogier de Leeuw brengt hun BMW M2 Cup auto aan de start.

In de Sportdivisie ligt de strijd nog helemaal open. Bas Barenbrug sprokkelt al het gehele seizoen zoveel punten binnen dat de Bas Koeten Racing BMW E36 M3 coureur trots aan de leiding staat in de titelstrijd. De twee Zilhouette Sport-rijders Mark Wieringa en Mark Jobst zijn echter in de achtervolging en hebben maar een achterstand van drie punten op de koploper. Wie altijd goed voor de dag komen op Assen zijn de twee zuiderburen van het Traxx Racing Team van Chris Voet en Bart van den Broeck in hun Peugeot RCZ Cup. John den Hollander is nieuw in de Sport klasse en maakt met zijn AKG Motorsport team zijn debuut met een Zilhouette op Assen. In de Supercar Challenge rijden veel familieleden met of tegen elkaar en daar komt op Assen een nieuwe naam bij. Steff de Borst, zoon van Dennis de Borst uit de Supersport 1 divisie, maakt zijn debuut in een Renault Clio 4 RS Cup, gecoacht door tweede rijder Lorenzo van Riet.

Axel Jansen moet het nu helemaal alleen doen in zijn BMW M2, nu zijn zoon Mex is gepromoveerd naar de GT Division.

Na twee vrije trainingen op vrijdag kwalificeert de Supercar Challenge in twee verschillende groepen die middag. Allereerst komen rond 16:39 uur de GT en Proto’s op de baan voor hun 20 minuten durende strijd tegen de klok. Gelijk gevolgd door de drie Sport divisies in een even lange sessie. Op zaterdagmiddag 17:18 uur rijdt het gecombineerde veld hun eerste race van één uur. Na onder meer de Formule 1-demo van David Coulthard op zondag, voor volle tribunes, wordt rond 13:45 de tweede wedstrijd van een uur gestart.

Verslagen van alle races worden uitgezonden door RTL7 in het wekelijkse TV programma Autosport NL.