Drivers news

Mex Jansen sluit seizoen af met zege, Axel pakt twee podiumplekken

15:34 08-11-2022

Assen – Axel en Mex Jansen kunnen terugkijken op een meer dan geslaagde Supercar Madness Finaleraces op het TT-circuit van Assen. De 16-jarige Mex reed in de laatste race van het jaar naar een prachtige zege. Axel eindigde zowel zaterdag als op zondag op een prima derde stek in de Sport klasse.

Voor de Supercar Madness Finaleraces reden vader Axel en zoon Mex twee wedstrijden in de Supercar Challenge. De ervaren Axel nam plaats achter het stuur van de BMW 2-serie, terwijl Mex met in zijn BMW M6 GT3 duidelijk meer paardenkrachten onder het rechterpedaal had. In de kwalificatie wisten vader en zoon prima mee te draaien met de snelste deelnemers in hun klasse.

Zaterdag begonnen vader en zoon aan het eind van de middag aan hun race. Met een aantal nieuwkomers die eveneens achter het stuur van een M6 GT3 plaatsnamen, was er aan paardenkrachten geen gebrek. Mex pakte direct de tweede stek met de BMW M6 GT3. Perfect wist hij het tempo te volgen van de kampioen Bart Arendsen en daarmee liet hij rijders met een pak meer ervaring achter zich. Alleen tijdens de verplichte pitstop stond hij een fractie van een seconde te kort stil. De wedstrijdleiding was resoluut en trakteerde Mex op een drive-through. Hiermee ging een zeker podium aan hem voorbij. “Natuurlijk is het jammer dat ik naast het podium kom. Een te korte pitstop is een kostbare fout,” was de jonge rijder realistisch. “In de slotfase reed ik het gat nog dicht naar de andere GT3-machines, dus met de snelheid zat het goed.”

Vader Axel kwam sterker voor de dag en stuurde naar een derde stek in de Sport klasse. Een prima prestatie bij zijn rentree in de Supercar Challenge. Hij stormde bij de start direct in zijn 2-serie naar voren. Daarbij werd hij nog geraakt door een andere deelnemer en moest kort naar de pits om de auto te laten controleren, maar dit hinderde hem niet in zijn weg naar het podium. Als derde ging hij de boeken in.

ondag werd de laatste race van het seizoen gereden, waarbij Mex een duidelijk doel in beeld had, namelijk een podium. Toen het veld werd losgelaten en hij de BMW M6 GT3 de sporen gaf zag hij dat kampioen Bart Arendsen met problemen zijn machine langs de baan parkeerde. Mex kwam door deze situatie op de tweede plek te liggen, maar wist later de leiding te pakken. Hij voelde de hete adem van de andere GT-rijders in zijn nek en wist toch een gat te slaan. Door constant te rijden, niet het maximale van het materiaal te vergen en een foutloze pitstop te maken gaf hij de leiding niet meer uit handen. Zo stuurde hij naar een prachtige zege in de slotrace van het seizoen. “De snelheid zat er goed in en we hadden de pitstop perfect gepland. In de slotfase was het tempo goed om zo de leiding te houden. Natuurlijk was het even laveren door het verkeer, maar een prachtige zege! Ik wil het team van Koopman Racing, sponsoren, mijn ouders en de organisatie bedanken voor dit geweldige debuutjaar in de autosport!”

In de Sport divisie toonde Axel zich weer van zijn sterkste kant. Alleen zijn start was niet zo sterk, door problemen met de traction control. Hij kon zich daarna opmaken voor een inhaalrace. “Het was echt een prachtige strijd met de Zilhouettes. Ik reed lekkere tijden en kon lekker jagen. Prima competitie en een prachtige race gereden. Zo wist ik als derde te eindigen en mooi op het podium te komen. Bij binnenkomst hoorde ik pas dat Mex de overall zege had gepakt. Een prima slot van een geweldig raceweekend!”

Mex zit over iets minder dan een maand weer in de BMW M6 GT3. Dan rijdt hij met Bart Arendsen in het Winter Endurance Kampioenschap op het circuit van Zandvoort. ‘Rijden is wat ik wil! Zowel in M6, maar ook in de simulator. En een Endurance race is een volgende uitdaging.”

Uitslag race 1 GT Divisie (top 9) zaterdag 29 oktober, Madness Finaleraces

1. Max Tubben, 2. Bart Arendsen, 3. Van Vliet / Schouten, 4. Mex Jansen,
5. Roger Grouwels, 6. Hein Koopman, 7. Peter Posavac, 8. Bob Herber,
9. Cees Wijsman (3. Axel Jansen, Supersport 2)


Uitslag race 2 GT Divisie (top 8) zondag 30 oktober, Madness Finaleraces

1.Mex Jansen, 2. Max Tubben, 3. Bob Herber, 4. Van Vliet / Schouten,
5. Roger Grouwels, 6. Hein Koopman, 7. Peter Posavac, 8. Cees Wijsman
(3. Axel Jansen, Supersport 2)