Superlights

Zunker/Elkmann en Short verdelen de buit in race twee en drie

17:30 14-04-2024

De tweede wedstrijd van de Superlights Challenge op Circuit Zandvoort heeft een overwinning opgeleverd door de equipe Markus Zunker/Peter Elkmann. Het duo profiteerde van het in de allerlaatste ronde stilvallen van de soeverein leidende winnaar van race één, James Abbott. De tweede plaats ging naar Morgan en Marcus Short, terwijl Jerome Greenhalgh het podium completeerde. In de derde en afsluitende wedstrijd van de Hankook Voorjaarsraces ging de winst wel naar Short, met Nigel Redwood op twee en opnieuw Greenhalgh op drie. 

In de tweede race van het weekend van de Hankook Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort mag de winnaar van zaterdag, en ook snelste man uit de kwalificatie, James Abbott in de Revolution 500 EVO vanaf poleposition vertrekken. Naast de snelle rijder de equipe Markus Zunker/Peter Elkmann, met op rij twee Morgan en Marcus Short en Nigel Redwood. Achter de vier Revolutions Jim Booth als eerste rijder met een Radical, met naast de Engelsman de equipe Mitchell van Dijk/Alain Berg, eveneens met een Radical. Op rij vier Graham Hofmans (Radical) en  de equipe Christian Andresen/Eddie van Dam (Radical), terwijl Nino La Rosa (Revolution), het duo Alexis Palm/ Dominique Sandona (Caterham) en de in de kwalificatie zo onfortuinlijke Jerome Greenhalgh (Radical) het veld completeren.

Na de eerste race die over 40 minuten werd uitgevochten, hebben de twee wedstrijden van zondag een lengte van 25 minuten.

De rollende start levert geen problemen op en zoals verwacht neemt Abbott de leiding, met Zunker/Elkmann op twee en de rest van het veld er achteraan. Abbott neemt meteen grote stappen waarbij ook de equipe Zunker/Elkmann afstand weet te nemen van Short/Short. Daarachter valt een gat richting Booth. Greenhalgh rukt op en komt al snel op plek vijf door, voor Andresen/Van Dam, Van Dijk/Berg, Hofmans, La Rosa en Palm/Sandona. Inmiddels is er ook duidelijkheid over de start die nog under investigation was. Zowel Short, Andresen/Van Dam als Booth krijgen drie seconden straf vanwege een niet geheel correcte positie tijdens de rollende start.

Na zes ronden is Abbott meer dan zes seconden weggelopen bij Zunker/Elkmann, die op hun beurt weer meer dan vier seconden ruimte hebben richting hun achtervolgers.

Greenhalgh ligt op vijf met iets meer dan een seconde achterstand op Booth. Op zes krijgt de equipe Andresen/Van Dam Hofmans steeds groter in de spiegels.

Met nog vijf minuten op de klok leidt Abbott met dertien seconden voorsprong op Zunker/Elkmann terwijl op drie Short ook van niemand iets te duchten heeft. Booth heeft nog altijd Greenhalgh op geringe afstand achter zich.

Om de plekken zes en zeven is het spannend in de strijd tussen Andresen/Van Dam en Hofmans. Van Dijk/Berg bezet plek acht terwijl Palm/Sandona de negende positie heeft overgenomen van La Rosa.

Dan is er in de laatste minuten toch nog een grote verrassing. De met afstand leidende Abbott valt in de laatste ronde stil, waardoor opeens de equipe Zunker/Elkmann als eerste onder de vlag doorrijdt en als winnaar gehuldigd kan gaan worden.

Op twee daarmee Short en op drie Greenhalgh die Booth door de drie seconden straf is gepasseerd. Abbott wordt toch nog als vijfde geklasseerd, voor Hofmans die door de drie seconden straf van Andresen/Van Dam voor deze equipe terechtkomt. Van Dijk/Berg passeren als achtste de finish voor Palm/Sandona en La Rosa.

Race drie
Na het uitvallen van Abbott in leidende positie in de tweede wedstrijd komt de Revolution- rijder niet meer aan de start in de afsluitende race op zondagmiddag. De equipe Zunker/Elkmann start vanaf de beste positie met daarnaast de equipe Morgan en Marcus Short. Het veld wordt rollend losgelaten voor hun wedstrijd van 25 minuten. De equipe Short pakt de kop en neemt gelijk een grote voorsprong op Nigel Redwood en Jerome Greenhalgh.

De van poleposition vertrokken equipe Zunker/Elkmann is teruggezakt naar een vierde positie. Greaham Hofmans heeft de stijgende lijn te pakken en verbetert zich naar de vijfde plaats met vlak daarachter de equipe Mitchell van Dijk/Alain Berg. Jim Booth  komt met technische problemen de pits in met zijn Radical SR10 en vervolgt met een paar ronden achterstand zijn weg. Hofmans verliest intussen een plaats aan de equipe Van Dijk/Berg, maar voor wat betreft de overige posities zijn er geen wijzigingen meer te noteren.

De equipe Short/Short wint daarmee de wedstrijd met een voorsprong van zes seconden op Redwood. Een mooie derde plaats is er voor Greenhalgh met zijn Radical.