Superlights Challenge

Leerzaam debuut Greaham Hofmans

16:15 22-04-2024

Met een beetje dubbel gevoel liep de familie Hofmans rond in de Zandvoortse paddock. Normaal gesproken zou de pas 15 jarige Greaham Hofmans, als vaste deelnemer van de 100% elektrische NXTGenCup dit weekend op Misano rijden in het voorprogramma van de Formule E. Echt op het allerlaatste moment gingen deze wedstrijden niet door, wat een enorme teleurstelling bij alle betrokkenen met zich meebracht. Gelukkig met hulp van zijn sponsors en Radical Nederland kwam de tiener uit Spaarndam toch nog aan racen toe. Als deelnemer van de Superlights Challenge op het Circuit van Zandvoort tijdens de VRM Voorjaarsraces. Wij spraken de jonge rijder en zijn enthousiaste vader Mark.

"Ik ben net als zoveel andere jonge rijders begonnen op de karts. Eerst bij NXT Racing in de Rocky klasse en dat ging het eerste jaar gelijk heel goed. Maar ik was al snel te oud voor deze klasse en ben overgestapt naar de Iame Series, dat vond ik niet leuk racen, ik kwam op het idee om op mijn 12de dus elektrisch te gaan karten, en dan maar gelijk in de Senior klasse. Van 0 naar 100 in 2.7 seconde, dat was gelijk heftig en daar ben ik meteen in mijn eerste jaar Benelux kampioen geworden. Toen kwam het telefoontje van de organisator NXTGenCup Fredrik Lestrup op de dag dat ik 14 werd, en hij mij vroeg of ik het volgende seizoen mee wou rijden in zijn elektrische MiniCooper GT cup. Ik heb daar vorig jaar heel veel geleerd met hulp van het zeer ervaren team van Bas Koeten Racing. Ik ben ook in contact gekomen met Menno Jongma van RS RaceSensation die mij de kans gaf als instructeur ruim 1.700 ronden te rijden op Zandvoort en het TT Circuit van Assen".

Vader Mark mengt zich in het gesprek. "De plannen zagen er vanaf het begin van dit seizoen heel goed uit. Samen rijden met de Formule E en de DTM, daar droomt toch elke coureur van. Pas een week voor de eerste Formule E wedstrijd op Misano werd de boel afgeblazen. Alles was al geregeld, vervoer, hotelovernachtingen en alle auto's stonden al in de paddock in Italië. Diepe teleurstelling bij ons en onze sponsors. Ja, en toen kwam afgelopen woensdag het telefoontje van Melvin van Dam van Radical Nederland of Greaham dit weekend wou rijden. Na beraad met onze sponsors was iedereen gelijk enthousiast en grepen we deze kans aan. Het zijn hele leuke mensen allemaal die ervoor zorgen dat zo'n jong talent gewoon kan rijden. Dat is toch gaaf".

Greaham: "Ik heb al een paar keer kennis gemaakt met de Radical. Toen ik dertien was heb ik op het circuit van Meppen meegereden met Colin Caresani. Dat was gelijk kicken. Vorig jaar heb ik tijdens een KNAF dag eindelijk zelf twee sessies gereden. Twee weken geleden tijdens een trackday had Melvin de Radical SR1 mee en die stond daar maar, want diegene die er mee zou rijden was niet op komen dagen". "Wil je er een paar rondjes mee rijden, want hij is toch mee", vroeg Melvin. Nou, dat was natuurlijk vet. En nu rijdt ik hier op Zandvoort, als je op 20 minuten van het circuit woont, is dit toch mijn thuisbaan".

Na het weekend spraken we met de tiener, en vroegen hem naar zijn bevindingen: "Al het begin is moeilijk. Van een elektrische Mini met launch control naar een auto met zeven versnellingen en downforce en een koppeling. Het koppelen kon beter en ik heb tussen vrije trainingen, de kwalificatie en de races veel geoefend op paddock 2. Ik heb enorm genoten van het hele weekend. Het team, de data-engineers, mijn monteur Alex van Loenen, die mij begreep wat ik nodig had.

Eigenlijk het hele team maakte het voor mij een prachtige ervaring met zelfs tweemaal een 2de en 1 maal het hoogste podium tijdens mijn debuut op Zandvoort. Het ging gedurende het weekend steeds beter, en reed zelfs in de laatste ronde van de derde race de snelste tijd. 1.44.4 en daar ben ik zeker trots op.

Dit smaakt zeker naar meer, en als de nieuwe aangepaste kalender van de NXTGenCup het toelaat wil ik zeker nog een keer aan de start staan. Het waren een paar hectische dagen. Het gebeurde allemaal zo snel van teleurstelling door de uitgestelde kalender NXTGenCup, naar het Superlight Challenge weekend. Ik wil mijn twee hoofdsponsors FD Logistics en Deltamobiliteit ontzettend bedanken voor deze enorme gave kans".