Superlights

James Abott wint hectische eerste race Superlights Challenge

17:24 13-04-2024

James Abbott trekt zich helemaal nergens wat van aan en wint ondanks drie safetycar interventies de eerste Superlights Challenge op Circuit Zandvoort. Een fraaie inhaalrace voor Jerome Greenhalgh, die zich van de laatste startplaats wist op te werken naar een vierde plaats met zicht op de laatste podiumplaats. De jonge debutant Greaham Hofmans kent een bewogen wedstrijd met een trage start en een spin in de Tarzanbocht.

Kwalificatie
De 15-jarige Greaham Hofmans maakt dit weekend een onverwachts debuut in de Superlights Challenge. Echt op het allerlaatste moment ging  de 100% elektrische NXT Gen Cup op Misano dit weekend niet door. Maar gelukkig was daar Eddie van Dam van Radical Motorsport die de jonge rijder uit Spaarndam de kans gaf om in Zandvoort uit te komen in een Radical SR3 tijdens de Voorjaarsraces. Ook de jonge Mitchell van Dijk is weer present, hij vormt een duo met de snelle Luxemburger Alain Berg. Een flink aantal Revolution-rijders hebben de oversteek gemaakt vanuit Engeland.

Jerome Greenhalgh moet zijn Radical SR3 al gelijk op het hoogste punt voor het Scheivlak aan de kant zetten. Hij wordt achteruit in veiligheid geduwd. Heel veel pech voor de Engelsman die daardoor beide wedstrijden vanaf de laatste startplaats moet aanvangen. Het zijn de snellere Revolutions die zich gelijk vanaf het begin bovenaan melden. Jim Booth in de Radical SR10 is vijfde maar verbetert zijn tijd ten koste van equipe Short-Short. Die draaien een ronde later de rollen weer in hun voordeel om. De ervaren James Abbott is een maatje te groot voor de rest van het veld en overheerst de kwalificatie met een voorsprong van meer dan drie seconden op equipe Markus Zunker/Peter Elkmann. Equipe Van Dijk/Berg eindigt als zesde voor Greaham Hofmans bij zijn debuut in deze klasse. Equipe Christian Andresen/ Eddie van Dam eindigt als achtste.

Race 1
Debutant Greaham Hofmans blijft bij het wegrijden voor de formatieronde staan op de grid maar kan gelukkig toch zijn weg als laatste vervolgen. Hij mag niemand meer inhalen om zijn originele startplaats weer in te nemen en moet als laatste vertrekken. Na een rollende start gaat het veld op weg naar de Tarzanbocht. James Abbott neemt gelijk een flinke voorsprong op equipe Zunker/Elkman. In zijn geestdrift om de opgelopen achterstand in te halen spint Greaham Hofmans zijn Radical in de Tarzanbocht en kan met veel moeite en vertraging zijn weg weer vervolgen.

Kortstondig komt de safetycar de baan op doordat Nino La Rose zijn Revolution stil laat vallen aan de binnenkant van de Arie Luyendykbocht. De Amerikaan weet zijn weg te vervolgen,waardoor de groene vlag op start-finish weer snel gezwaaid wordt voor de herstart. James Abbott neemt vooraan wederom afstand van equipe Zunker/Elkman en Morgan en Marcus Short. Jerome Greenhalgh , achteraan gestart, heeft zich inmiddels al opgewerkt naar een vijfde positie achter een viertal Revolutions.

De safetycar gaat gelijk weer de baan op nadat Jim Booth tot aan de bandenstapels zelfstandig de grindbak van het Scheivlak uitprobeert. Op datzelfde moment gaat de pit window open voor de rijderswissel. De meeste auto’s maken daar gelijk gebruik van.

Een wiel van de Radical SR 10 van Booth is afgebroken en het duurt even voordat de auto is weggesleept en in het gat van de Mastersbocht wordt neergezet. Nadat er twee auto’s aangesloten zijn bij de safetycar wordt het veld weer losgelaten met een grote groep daar op achterstand achter. De Caterham van Alexis Palm/Dominique Sandona krijgt een drive through penalty vanwege een te vroege pitstop.

De Revolution van Nino La Rosa valt wederom stil bovenaan de Hunzerug, maar nu voorgoed en de rijder stapt uit. Voor de derde keer verschijnt de safetycar de baan op met nog een kleine 14 minuten op de teller. Nadat de Revolution is weggesleept gaan de auto’s weer van start. Jerome Greenhalgh heeft het naar zijn zin op Zandvoort, is al op een derde plaats beland en split de groep van vier Revolution Cars.

James Abbott trekt zich niets van alle interventies van de safetycar aan en wint de wedstrijd met een flinke voorsprong op equipe Short/Short. Jerome Greenhalgh kan zijn derde plaats niet houden en zakt terug naar de vierde positie. Nigel Redwood pakt de laatste podiumplaats. Equipe Zunker/Elkman komt als vijfde over de finish voor de Nederland/Estland combinatie van Eddie van Dam en Christian Andresen.

De jonge Mitchell van Dijk met zijn Luxemburgse teamgenoot Alain Berg komt als zevende over de finish gevolgd door Greaham Hofmans, die alleen al in deze wedstrijd zoveel geleerd heeft, dat hij dit als positieve bagage mee kan nemen naar zijn volgende wedstrijden.