Supercar

Stefan Barewijk maakt stap naar Supercar Challenge

15:46 22-04-2024

Stefan Barewijk en de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux waren de afgelopen seizoenen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de Hankook Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort dook de inwoner van het Noord-Brabantse Vlijmen plotseling met een Cupra TCR op in de Supersport klasse van de Supercar Challenge. En dat smaakte zeker naar meer. “Wat een geweldige ervaring! Mijn vele kilometers in de Fiesta hebben me enorm geholpen en het is eens te meer het bewijs hoe belangrijk die klasse als springplank naar een hoger niveau is”, blikte een nog nagenietende Barewijk op zijn Supercar Challenge debuut terug.

Na zijn eerste circuitervaring opgedaan te hebben bij trackdays en vervolgens de Peugeot 206GTi Cup van de DNRT, maakte Stefan Barewijk in 2021 zijn entree in de Ford Fiesta Sprint Cup. In drie seizoenen boekte Barewijk, die gezien zijn leeftijd van boven de 30 jaar uitkwam in de Divisie 2/Gold Cup, vele successen. In zijn debuutseizoen eindigde Barewijk als derde in de eindstand van de Divisie 2, pakte in 2022 zelfs de titel in deze divisie om afgelopen seizoen, toen hij niet aan alle wedstrijden deelnam, als tweede in de Gold Cup te worden geklasseerd.

“Vorig jaar had ik op Spa-Francorchamps een best heftige crash en dan ga je toch nadenken”, aldus de nu 37-jarige Barewijk. “Na de nodige uren op de sim die ik thuis heb, begon het toch weer steeds meer te kriebelen. Zelf echt racen blijft toch trekken. Met een drukke baan en een gezin dat voor mij altijd op de eerste plaats komt, zat een heel seizoen er echter niet in.

Via Laurens de Wit hoorde ik dat Marcel Schoonhoven, die ik van vorig jaar uit de Fiesta Cup al kende, op zoek was naar een tweede rijder. Marcel had al een tijdje een Cupra TCR en wilde daarmee aan de Supercar Challenge gaan deelnemen. Zo is de deal eigenlijk last minute tot stand gekomen”, aldus Barewijk, wat meteen verklaarde waarom hij nog in zijn vertrouwde Fiesta-raceoverall in de pits rondliep. De keuze voor de Supercar Challenge en dan met name de klasse Supersport, was niet moeilijk. “Het is een mooi veld en er wordt met respect voor elkaars materiaal gereden.”

Op de vrijdag voor de Hankook Voorjaarsraces zat Barewijk voor het eerst in de Cupra TCR, een ervaring om niet snel te vergeten. “Wat een bruut apparaat, een echte raceauto. Veel vermogen, een geweldige wegligging en bij het hard aanremmen voor een bocht blijft de auto perfect recht. De ervaring die ik met de eveneens voorwiel aangedreven Fiesta heb opgedaan, helpt hier absoluut.

Als de achterkant wat gaat glijden schrik je niet en kun je dat goed opvangen”, keek een stralende Barewijk op zijn eerste meters in de Cupra TCR terug. Voor de twee races van zaterdag en zondag was ook al een plan gemaakt. “Marcel neemt de start voor zijn rekening. Ik wil zeker gezien mijn beperkte ervaring met deze auto geen onnodige risico’s nemen. Nu kan ik instappen als de banden al warm zijn en het veld zich gesetteld heeft. Daarmee kan ik ook verder vertrouwen opbouwen.”

Een top vijf klassering zat er voor het debuterende duo in de zo sterk bezette Supersport klasse uiteraard nog niet in, maar de hele beleving van een raceweekend in de Cupra TCR was voor Barewijk onvergetelijk. “Wat een fantastische ervaring. Ik ben echt heel blij met hoe het gegaan is”, keek hij op de twee races terug. “Ik heb goede tijden gereden en dat in een veld waarin ook internationale GT-rijders actief zijn.

Het smaakt zeker naar meer en ik ga ook zeker nog een aantal wedstrijden met Marcel in deze auto in actie komen. Dat ik deze overstap toch relatief probleemloos kon maken, geeft eens te meer aan hoe belangrijk de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux als springplank naar een hogere klasse is. De Fiesta is een goede basis, als je daar goed mee overweg kunt, gaat het ook in een hogere klasse lukken. Ik heb er dit weekend ontzettend veel aan gehad”, breekt Barewijk tot slot nog een lans voor de VRM-klasse waarmee het voor hem begon.