Kwalificatie

Dane Arendsen pakt de poleposition in zijn LMP3

14:44 13-04-2024

Vanaf het begin van de kwalificatie is Dane Arendsen met zijn DayVTec Ligier JS P3 LMP3 de snelste op de baan. Equipe Mex Jansen-Jordin Poland komt iets kort tegenover de imposante prototype. Cor Euser met teamgenoot Daan Meijer eindigt als derde. Maxime Oosten gebruikt al zijn ervaring om de jonge Valentijn Greven onderricht te geven in het racen en dat resulteert gelijk in de beste tijd van de Supersport divisie. Vader Henri Greven vormt een duo met de ervaren Milan Teekens. Ook deze equipe snelt zich naar de eerste plek, maar dan in de Sport-divisie. Vanmiddag rond half vijf wordt de strijd hervat in de eerste race van de Supercar Challenge.

De Supersport 1 en 2 divisies zijn dit jaar samengevoegd. Ivo van Ginneken van VRM legt uit hoe de twee divisies nader tot elkaar moeten komen. “Het reglement van de GT-divisie blijft hetzelfde als vorig jaar. De gewicht-pk-verhouding is 3,2 kilo per pk. De Supersport is samengevoegd tot één divisie. Zij hebben nu gezamenlijk de verhouding nodig van 4,3 kilo per pk. En de Sport klasse is verlaagd naar de 5,0 kilo per pk. We hebben de top vijf van vorig jaar meer gewicht opgelegd. Het was namelijk 4,1 kilo als gewicht PK verhouding en is nu gezamenlijk verhoogd naar 4,3. Concreet verschilt het extra gewicht dus per auto, maar gemiddeld komt er 60 kilo bij om aan de 4,3 te komen. Dus degenen die vorig jaar op 4,1 precies zaten hebben nu kilo’s erbij gekregen om dichter bij de Supersport 2 auto’s te komen. Sommige auto’s uit de oude Supersport 2 hebben de turbodruk verhoogd of het ballastgewicht van vorig jaar er uit gehaald. Ik ga nu alle auto’s uitlezen en kijken of ze aan de verhouding voldoen die we hen hebben opgelegd.”

Het is lekker zonnig op Zandvoort. De gecombineerde kwalificaties van de drie divisies  van de Supercar Challege is begonnen. Dane Arendsen met de snelle DayVTec Ligier JS P3 LMP3 is een beetje de vreemde eend in de GT Division en meldt zich gelijk helemaal bovenaan het lijstje. Equipe Mex Jansen/Jordin Poland volgt op een kleine seconde.

“Good Old” Cor Euser is ingestapt bij Daan Meijer en rijdt naar een derde tijd in hun BODA Racing BMW M6 GT3. In de Supersport meldt Priscilla Speelman zich aan de kop met de snelle VW Golf GTI TCR. De snelle dame vormt een race duo met onze zuiderbuur Steven Teirlinck. In de Sport divisie is de ervaren Henri Greven de snelste in zijn AKG Motorsport BMW 2345i. De rijder krijgt dit weekend hulp en advies van de jonge, maar ervaren Milan Teekens. Datzelfde geldt voor de Maxime Oosten die de zoon van Henri Valentijn Greven het nodige raceadvies geeft. En dat resulteert gelijk in een snelste tijd in de Supersport klasse met hun BMW M4 GT4.

Laurens de Wit, die dit jaar een volledig seizoen een equipe vormt met de jonge Fabian Schoonhoven, neemt kort de koppositie in de Supersport divisie over met hun snelle Cupra TCR. Equipe Greven/Oosten herpakt zich en meldt zich wederom aan de kop, met equipe Tappel/Wisselink met hun Zilhouette 3.0.op een derde plaats.

Equipe Greven/Teekens blijft koploper in de Sport divisie voor vader en zoon Drummen met hun Koopman Racing BMW M2 40. Derde Sport coureur is Rob Nieman in zijn Spirit Racing Team Renault Clio Evo.

Met nog een kleine tien minuten te gaan blijft Dane Arendsen de koploper in zijn Ligier JS P3 LMP3. Hij vergroot zelfs zijn voorsprong op equipe Jansen/Poland naar bijna twee seconden. Het grootste gedeelte van de top tien kijkt in de pitstraat de kat uit de boom. Alleen Cees Wijsman probeert zijn tijd te verbeteren vanaf een vierde plaats met zijn BMW M4 GT3. Berry van Elk verliest zijn snelle tijd door te snel door de pitstraat te rijden. Teunis van der Grift  in zijn Ferry Monster Autosport Cupra Leon Competition stijgt naar de vierde plaats in de Supersport divisie achter equipe Henk Tappel/Harold Wisselink.  

Maxime Oosten blijft het snelste met een minimaal verschil van 0.016 seconde op Laurens de Wit, die als tweede eindigt. Dane Arendsen rijdt naar de poleposition voor de race van vanmiddag met naast de DayVTec rijder equipe Jansen-Poland. In de Sport divisie verandert er helemaal niets meer. Equipe Greven/Teekens blijft het snelste voor de familie Drummen en Rob Nieman als derde.