Drivers news

Twee dominante zeges voor Stan van Oord tijdens Spa Racing Festival

14:48 19-10-2022

Woudrichem, 17 oktober 2022. Na zijn sterke optreden op Circuit Zandvoort heeft Stan van Oord tijdens het Spa Racing Festival weer laten zien dat hij samen met zijn teamgenoot Dennis de Borst een vrijwel niet te kloppen equipe vormt. In beide races kwam hij onder moeilijke condities als winnaar over de finish en daarmee hielp hij zijn teamgenoot aan het kampioenschap in de divisie Supersport 1.

Omdat Stan van Oord op vrijdag niet aanwezig kon zijn reed Dennis de Borst de kwalificatie. Dat deed hij uitstekend, met zijn enorme ervaring was hij in de regen met zijn Hyundai i30 TCR de snelste man op de baan en hij stelde de poleposition voor beide races veilig.

Tijdens de eerste race op zaterdag was het slecht weer en de condities op de baan vereisten uiterste concentratie. Dat deed De Borst uitstekend, hij moest weliswaar een snelle Audi TCR voor zich dulden, maar hij gaf bij de rijderswissel de auto in tweede positie over aan Van Oord.

“Ik had op dat moment nog geen meter gereden en had een achterstand van 23 seconden op de Audi. Ik verwachtte dat het lastig zou worden om op regenbanden en op een opdrogende baan het gat dicht te kunnen rijden. Gelukkig was Dennis erg zuinig geweest op de banden, dus ik had nog goede grip. De eerste coureur van de Audi had dat niet gedaan en ik reed erg snel naar hem toe. Eenmaal achter hem zocht ik een paar ronden naar een goede mogelijkheid om hem te passeren. In één van de moeilijkste bochten op Spa-Francorchamps, de Double Gauche du Pouhon, kreeg ik mijn kans. Ik koos eerst de binnenzijde van de bocht, waarop hij gedwongen werd de droge ideale lijn te nemen. Daarna kruiste ik naar buiten en passeerde hem buitenom, een heerlijke actie.” Eenmaal op kop reed Van Oord weg van de Audi om met een voorsprong van ruim 19 seconden te winnen. Dankzij deze zege is Dennis de Borst al drie races voor het einde kampioen en dat was uiteraard reden voor een klein feestje.

Daarmee was de druk weg en kon Stan van Oord in de tweede race op zondag genieten van het racen in de Hyundai. “Dennis reed opnieuw erg sterk, nu op slicks want de baan was daarvoor droog genoeg.” Ook deze race moest De Borst de Audi voor laten gaan, maar een lekke band vlak voor de pitwindow open ging zorgde ervoor dat hij toch als leider in Supersport 1 de pits in kwam. Van Oord reed sterk en had geen moeite om zijn leidende positie vast te houden. Nadat hij een ronde of zes gereden had zorgde een ongeval op de baan in een andere klasse ervoor dat de wedstrijd geneutraliseerd werd met een code rood. Daarmee was de tweede zege van het weekend een feit. “Erg jammer dat ik niet langer kon rijden, maar een terechte beslissing van de wedstrijdleiding. Ik ben blij dat Dennis kampioen is geworden en wil mijn team Ferry Monster Autosport, Dennis en mijn vader bedanken dat zij het voor mij mogelijk maken om te racen.”

Over twee weken komt de Supercar Challenge opnieuw in actie met de twee laatste races van seizoen 2022 tijdens de Supercar Madness Finaleraces op TT Circuit Assen. Daar hoopt Stan van Oord opnieuw in actie te mogen komen.