Supercar

Equipe Mauer/Hauser overheerst tweede Prototype race op Spa

17:08 16-10-2022

Equipe Mauer/Hauser heeft zeer overtuigend de tweede Prototype Challenge wedstrijd op Spa gewonnen. Tegenstand zou moeten komen van de Nova Proto, maar deze nieuwe bolide kende de nodige technische tegenslag, viel uit en speelde deze race geen rol voor de podiumplaatsen. Ook Max Aschoff met zijn indrukwekkende Ginetta Nissan G58 kreeg met het pechduiveltje te maken en moest zijn bolide in de pits stilzetten. Zo  werden de twee Norma’s uit de CN divisie keurig tweede en derde. Equipe Ivan Ruggiero/Oliver Bertels was de beste voor het duo Sam Dejonghe en Luc de Cock. Geen verrassing dat Martin Lucas weer naar de bovenste trede van het podium werd geroepen voor de Radicals van de families Van Dam en Greenhalgh.

Blauwe lucht en een flauw zonnetje zorgen voor een wat vrolijkere start van de tweede Prototype Challenge wedstrijd op Spa-Francorchamps. In de voorgaande races bleek dat het wegdek nog te nat was voor slicks. Tot het laatste moment is er onzekerheid bij de teams, maar de meeste nemen toch de gok om op slicks de wedstrijd aan te vangen. Een paar teams gaan de situatie in de opwarmronde bekijken om eventueel snel binnen te komen om banden te wisselen. Equipe Luc de Cock/Sam Dejonghe start ook de tweede wedstrijd vanaf poleposition met Dejonghe als startende rijder. Naast de Deldiche Norma start de nieuwe Nova Proto NP02 met Thomas Piessens en Alex Cascatau achter het stuur, waarbij laatstgenoemde de wedstrijd start.

Het veld komt goed door La Source en Eau Rouge. Dejonghe blijft op kop voor Cascatau, die zich verremt en een duikeling maakt naar de 22ste positie. Gelijk na de eerste ronde komt de safetycar de baan op. Een Franse Funyo bolide gaat voor Campus de grindbak in. De wagen van Devaux moet uit de grindbak worden getrokken en kan daarna zijn weg vervolgen.

Na de herstart slaat Dejonghe gelijk een groot gat naar zijn achtervolgers Lea Mauer met de Norma LMP3 en Max Aschoff in zijn Ginetta Nissan G58. Zijbulderen zij aan zij richting Eau Rouge, waarbij Aschoff als winnaar uit de bus komt en de tweede plaats overneemt.

Op een keurige vierde plaats strijdt Oliver Bertels, die met zijn Norma M20FC snelle tijden draait en Lea Mauer terug verwijst naar een vierde positie.

Het gaat niet naar wens voor Alex Cascatau die stilvalt in de Bus stop chicane. Hij weet weer weg te komen en rijdt de pits in. Wederom een safetycar periode nadat Meyer, die gisteren nog zegevierde bij de Funyo’s, de grindbak van Fagnes omploegt en daar tot stilstand komt. De pitwindow gaat open, iedereen duikt gelijk de pits in voor hun verplichte pitstop. De safetycar rijdt alleen door.

Na alle pitstops rijden er vier Funyo’s achter de safetycar die erlangs worden gestuurd om de nieuwe koploper Gary Hauser op te vangen. Daarachter schuift alles dichter naar elkaar toe. Hauser, die het stuur heeft overgenomen van zijn vrouw Lea Mauer, moet zich gaan verdedigen tegen Max Aschoff en Luc de Cock, die Sam Dejonghe heeft afgelost. Ivan Ruggiero heeft in de CN divisie in zijn Norma de vierde plaats in handen.

Na de herstart neemt Hauser een flinke voorsprong van bijna zes seconden op Aschoff. Ivan Ruggiero  zit vlak achter de andere Norma uit de CN divisie van Luc de Cock. Hun strijd om de winst in de klasse en de derde plaats algemeen wordt in het voordeel van Ruggiero beslecht.

Op de tiende plaats rijdt Martin Lucas met zijn Domec Racing Radical SR3 RSX een eenzame wedstrijd in de Division Radical. Melvin van Dam rijdt als tweede op ruime afstand op een 16de plaats in zijn MV Motorsport Radical SR1. De derde bolide van vader Robin en zoon Jerome Greenhalgh met hun Johan Kraan Motorsport Radical rijdt op een 19de positie.

Met nog 13 minuten op de teller is er kortstondig een Full Course Yellow vanwege een stilgevallen Funyo in La Source.

De eerste Funyo in het klassement is die van Jean Christophe Robin, die het Luc de Cock om de vierde plaats moeilijk gaat maken. Onze Zuiderbuur moet zich even gewonnen geven, maar herstelt dit gelijk weer in zijn voordeel.

In tweede positie rijdende Max Aschoff moet zijn Ginetta Nissan G58 in de pits parkeren, waardoor Ivan Ruggiero plotseling met de T2 Racing Norma de tweede plaats in de algemene stand overneemt.

Equipe Mauer/Hauser wint de wedstrijd met grote voorsprong voor beide Norma’s uit de CN divisie van Ivan Ruggiero/Oliver Bertels en Luc de Cock/ Sam Dejonghe. Op de vierde plaats wordt Jean Christophe Robin de beste Franse Funyo, terwijl Martin Lucas op een negende positie de beste Radical rijder wordt.