Supercar

Snelste echtpaar van de Benelux geniet in de Supercar Challenge

11:28 28-06-2022

In de GN divisie staat een bloedsnelle Norma LMP3 ingeschreven met als rijders Luxemburgers Gary Hauser en Lea Mauer. Hauser is geen onbekende in de autosport en heeft een fraaie race CV, de naam Lea Mauer is daarentegen in geen enkele statistiek terug te vinden. Niet vreemd, want op Hockenheim maakte zij haar debuut in de Supercar Challenge. Sterker nog … het was haar debuut achter het stuur van een racewagen tijdens een race.

De rode Norma M30 is ingeschreven door Racing Experience, gevestigd in het Luxemburgse Wormeldange. De organisatie staat onder leiding van Christian Hauser, die het bedrijf in het jaar 2000 startte. Christian mag zich beroepen op een mooie carrière waarbij hij vele overwinningen en kampioenschappen in diverse disciplines van de autosport wist te behalen. Zo is hij meervoudig kampioen heuvelklim en slalom. Ook op het circuit wist hij zijn mannetje te staan en er gingen vele bekers mee naar huis.

Met de paplepel ingegoten
Niet zo verwonderlijk dat Gary Hauser al heel jong besmet raakte met het racevirus en hij deed al snel zijn rondjes op een kart. Hij was slechts 14 jaar oud toen hij de overstap maakte naar de Formule Renault 1.6 Belgium en reed vervolgens enkele jaren ATS Formel 3, waarna de naam Gary Hauser op de inschrijflijst van de Boss GP verscheen. “Het was voor mij echt een droom die uitkwam,” zo blikt hij terug op de jaren met zijn Dallara GP2/08. “De sfeer was geweldig en ik heb er enorm veel plezier gehad. Omdat we uiteindelijk iets anders wilden is de Dallara verkocht en ben ik samen met mijn broer David overgestapt naar de LMP3.” Beiden reden in 2017 in de Supercar Challenge GT & Prototype klasse die ze in hun debuutjaar meteen op hun naam wisten te schrijven. Het jaar er op maakten ze de overstap naar de Michelin Le Mans Cup waar ze tot afgelopen seizoen aan deelnamen.

Dat wil ik ook
In 2022 is een andere weg ingeslagen en schreef Racing Experience zich in voor de Supercar Challenge en de Prototype Cup Germany. En toen verscheen de naam Lea Mauer als rijder naast Gary Hauser. Hoe kwam dat zo ineens? “Tot ik verkering kreeg met Gary had ik eigenlijk niets met autosport, maar daarna ben ik er langzaam in gegroeid. Ik hielp mee tijdens de raceweekenden in de Le Mans Cup. Ik was er altijd bij en dacht op een gegeven moment ‘dat wil ik ook!’” Toen bleek dat ze echt serieus was in haar plan om te gaan racen ging het allemaal heel snel en werd ze door haar echtgenoot Gary, ze zijn twee jaar geleden getrouwd, klaargestoomd.

“Ik deed afgelopen jaar een test, dat ging best goed en heb toen mijn licentie gehaald,” waarna ze met een grote glimlach vervolgt: “’In een gewone straatauto.”

Om de nodige race-ervaring op te doen bracht ze uren door in de zeer professionele simulator van Race Experience en ging ze regelmatig karten, gecoacht door Gary. Zo reed ze onder ander de 6 uren van Genk om ervaring op te doen hoe het is om tussen andere karts te rijden in wedstrijdverband.

Meters maken en vertrouwen opdoen
De eerste echte race voor het echtpaar was dus de Supercar Challenge wedstrijd op Hockenheim. “Racen met je eigen vrouw is natuurlijk best bijzonder,” zegt Gary, die samen met Lea eindeloos de data en onboards doorneemt. “Ze moet nog veel leren, maar dat is niet erg. In de eerste training kwam ze 5 à 6 seconden tekort. Waarop Lea vervolgt: “Racen op een simulator is toch wel heel anders dan ineens tussen de auto’s op een circuit te rijden. Het waren er zoveel en de baan lijkt ineens veel smaller. Maar ook het aanremmen is anders, het zoeken naar het juiste rempunt is zo moeilijk. Daar moet ik nog veel meer vertrouwen in krijgen.”

Ze ziet de Supercar Challenge als een echte leerschool: “Je hebt veel tracktime, waardoor ik dus veel ronden kan rijden. Daarnaast leer je hoe om te gaan met snellere en langzamere deelnemers en je kunt leren van hoe anderen rijden.”

Trots
Voor Lea en Gary tellen dit seizoen de resultaten niet of nauwelijks. “Ik wil in elk geval de wagen heel houden,” legt Lea uit. “Probeer niet over de grens te gaan.” Gary vult aan: “Het maakt me echt niets uit, het gaat er om dat ze meters maakt. De rest komt later wel.” Zelfs het uit handen geven van de overwinning tijdens de eerste race op Hockenheim nadat Lea het stuur had overgenomen vindt hij echt niet erg. Op de vraag of hij of Lea een nacht op de bank heeft doorgebracht antwoordt hij schaterlachend: “Nee hoor, niet nodig. Ze heeft een prima race gereden.” Om vervolgens trots een arm om haar schouder te leggen.

Zangeres
Wie gaat Googelen zal snel uitvinden dat Lea een begenadigd kleinkunstzangeres is die regelmatig optreedt. “Het is gewoon een hobby hoor waar ik veel plezier aan heb, net als racen. Daarnaast heb ik gewoon een baan.” Beide wil ze in de toekomst dan ook naast elkaar blijven doen. Over haar toekomst in de autosport is ze heel realistisch. “Dit jaar rijden we Supercar Challenge en het Duits kampioenschap, daarna willen we pas verder kijken.” Zelfs op de vraag of het niet haar droom is, net als die van vele andere coureurs, om ooit Le Mans te rijden laat ze zich niet uit de tent lokken. “We zien wel, ik moet eerst nog beter worden en ervaring opdoen. Tot nu toe is het voor mij in elk geval al een droom die uitkomt.”