Supercar

Het geweld op Circuit Zolder breekt los

12:16 08-06-2022

De derde ronde van de Supercar Challenge en de dikke bolides uit de Prototype Challenge belooft een spannende aangelegenheid te worden. Na Zandvoort en Hockenheim is aankomend weekend de Omloop van Terlaemen aan de beurt voor de Zolder Superprix. Een groot veld van 40 wagens stormt zaterdag en zondag af op de eerste linker. Zal de hegemonie van Deldiche Racing, dat vorig jaar hun thuisrace op Zolder overheerste, nu doorbroken worden?

Het Belgische Norma-team krijgt voor de algemene overwinning zwaardere tegenstand van twee fraaie bolides uit de hogere Prototype Division.

Gary Hauser en zijn vrouw Lea Mauer hebben het naar hun zin in de Supercar Challenge en hebben zich ook voor de Belgische ronde ingeschreven. Hun Norma LMP3 krijgt gezelschap van de teruggekeerde Max Aschoff met zijn imposante Ginetta Nissan G58. De Duitser zorgt altijd voor verrassingen en is een zekere kandidaat voor de eindoverwinning.

In de Division CN zijn het de Norma’s M20FC die de dienst uitmaken waarbij een enkele Wolf GB08 van het Engelse/Belgische duo Jamie Morrow en Kevin Praet voor de nodige tegenstand kan gaan zorgen.

Favorieten zijn echter de Norma’s van Deldiche Racing met de winnende combinatie van vorig jaar Thomas Piessens en Sam Dejonghe en de T2  Racing bolide van Brent Verheyen en Ian Gepts, die na hun fraaie dubbelslag op de Hockenheimring  zeker geen genoegen gaan nemen met een mindere uitkomst.

Verdere tegenstand zal komen van de Belgische Monegask Chris Mattheus met de Haegeli by T2 Racing Norma en landgenoot Benny Jacobs met een soort gelijke bolide. De sympathiek Belg Luc de Cock heeft in zijn Norma M20FC aan snelheid nog weinig ingeboet.

"Ik vind het heerlijk om dit jachtvliegtuig over het circuit te jagen.” Jammer genoeg had de bijna 70-jarige routinier de nodige pech voor de start van de tweede race op Hockenheim, toen zijn wagen naar de pits moest worden geduwd.

In de Division Radical was het tot nu toe een familiestrijd tussen vader en zoon Van Dam en vader en zoon Greenhalgh. Daar mengt zich nu de 37-jarige Martin Lucas bij. "Mijn debuut in de Prototypes divisie van de Supercar Challenge was vorig seizoen op Spa-Francorchamps.

Een geweldige ervaring, machtig mooi om in zo'n groot veld te kunnen racen. Ik heb mij verbaasd over hoe betaalbaar het is om in deze klasse te rijden. Het inschrijfgeld is echt de helft van wat ik gewend ben en met één set banden doe ik het hele weekend.”

In de GT Divisie wordt het veld steeds aantrekkelijker. De al eerder aangekondigde vierde BMW M6 GT3 van Koopman Racing maakt op Zolder zijn debuut met Ivar Moens als piloot. “De BMW M6 GT3 is een krachtige bolide. In de afgelopen maanden heb ik er al enkele keren mee kunnen testen. Natuurlijk op Zandvoort, dat circuit ken ik goed. Eerder ben ik gecoacht door BMW fabrieksrijder Stef Dusseldorp en Michel Schaap. Afgelopen week heb ik op het circuit van Zolder kunnen rijden met de BMW M6 en ik voelde mij er direct comfortabel in. Mede daardoor heb besloten om de aankomende races op Zolder mee te doen. Wedstrijden rijden is natuurlijk echt wel wat anders dan een testdag, maar ik verheug mij enorm op mijn debuut in deze klasse”, liet Moens weten.

Bart Arendsen gaat weliswaar met zijn BMW M6 GT3 als koploper in deze competitieve klasse naar Zolder, maar zijn tegenstanders zijn niet ver weg. Daan Meijer staat op zes punten achterstand, mede door zijn overwinning in de eerste race in Hockenheim. Ook Roger Grouwels presteert prima met zijn Nissan GT-R GT3 en gaat als derde rijder op weg naar de omloop van Terlaemen.

Na zijn winst in Duitsland stijgt Bob Herber met zijn Bentley Continental steeds verder in het klassement, wat ook van Max Tubben gezegd kan worden die zijn krachtige Zilhouette Z4 GT naar een prachtige tweede plaats reed. Spanning alom in deze klasse.

In de Supersport 1 Divisie is Dennis de Borst met zijn Febo Racing Hyundai 130N de grote favoriet voor de overwinning, ondanks zijn pech op Hockenheim.

De ondernemer rijdt net zoals in Duitsland de twee races alleen. Tegenstand wordt verwacht van oudgediende Henk Tappel in zijn Zilhouette. Michael De Keersmaecker is tijdens de Zolder Superprix in zijn Audi RS3 LMS TCR bolide een sterke kanshebber in deze klasse! Een mooie toevoeging van de voormalig Europees rallycrossspecialist die op zijn thuiscircuit altijd goed voor de dag komt. De Senegalees Nagy Kabaz brengt samen met Domec Racing een fraaie Radical RXC Spider op de baan.

We kijken met veel plezier naar wellicht een nieuwe confrontatie tussen de twee Belgische equipes in de Supersport 2 Divisie. Equipe Pieter Denys/Tim de Borle maakte er in hun Ligier JS2 in Duitsland een hele fraaie show van in de strijd met de Honda Civic van landgenoot Tony Verhulst. Constant stuivertje wisselen tussen de beide wagens.

Ook vader en zoon Broersen gaan steeds sneller in hun beide BMW M4 GT4’s, terwijl we gelukkig Laurens de Wit na zijn afwezigheid op Hockenheim weer terugzien met zijn Technova College Racing Cupra.

Hassan en Mounir Arreffag komen samen met JW-Raceservice in actie met een gave Cupra TCR. Verdere tegenstand van de ProMare Racing Lotus Exige S2 van John Engelborghs wordt er verwacht. De verschillen voor de titel zijn minimaal. Tony Verhulst is de koploper met 68 punten, met Maik Broersen daar op slechts twee punten achter. Vader Frank Broersen volgt als derde op zes punten van leider Verhulst. Equipe Denys en Tim de Borle hebben een achterstand van tien punten te overbruggen.

In de Sport Divisie loopt de spanning steeds verder op. Door de enorme strijd tussen de Zilhouette Sport bolides onderling en het Traxx Racing team van het Belgische duo Chris Voet en Bart van den Broeck heeft Bas Barenbrug met zijn BMW E36 M3 in de tot nu toe vier wedstrijden de koppositie in deze klasse stiekem overgenomen. De Bas Koeten Racing coureur heeft met 69 punten twee punten voorsprong op Mark Wieringa met de Zilhouette Sport en daarachter Mark Jobst en het Traxx duo.

Brother Racing komt met een Fiat Abarth de Sport-klasse vergezellen in Zolder. Het Belgische team komt met dit Italiaanse bommetje in actie met Björn Vinken en Mauro Mercuri als rijders.

De gescheiden kwalificaties van allereerst de Sport Divisies gevolgd door de GT’s en Prototypes beginnen vrijdagmiddag om 14:50 uur. De eerste gezamenlijke race van 60 minuten begint op zaterdag om 13:10 uur. De tweede wedstrijd van dezelfde tijdsduur start op zondag  om 13:20 uur. Verslagen van alle races worden uitgezonden door RTL7 in het wekelijkse TV programma Autosport NL.