Race 2 Prototype Challenge

Penteado Neto en equipe Greenhalgh winnen race twee

11:56 15-10-2023

Net als in race 1 was er bij de Revolutions niemand opgewassen tegen de snelle Joaquim Gabriel Penteado Neto. Hij won afgetekend en kwam de hele race niet onder druk te staan. Datzelfde geldt voor Robin en Jerome Greenhalgh, die na hun vroege uitvalbeurt in race 1 nu wel én met afstand wonnen. Bij de Funyo’s was Romain Boecker net als in race 1 de beste.

De Revolutions van Richard Morris en equipe Dierkes/Kamphues ontbreken helaas in race 2. De auto van Morris was door de brand zodanig beschadigd dat deze niet op tijd te herstellen was. Erg sneu voor Rob Kamphues dat hij dus dit weekend niet aan racen toekomt. De Radical SR3 van de Greenhalgh’s en de RXC Spyder van Nagy Kabaz zijn gelukkig wel hersteld en zo staat er met in totaal 25 Prototypes op de grid gelukkig nog altijd een imposant veld.  

De start van de 17 Funyo’s verloopt prima en het veld gaat ook goed door Eau Rouge.

De start van de Revolutions en Radicals moet echter worden bekeken door de wedstrijdleiding.

Martin Lucas spint in de eerste ronde zelfstandig en komt vast te zitten in het grind van Les Combes. Omdat de Radical op een onveilige plek staat komt de safetycar in de baan. Lucas wordt al snel uit het grind gesleept en mag zijn race vervolgen, echter wel op twee ronden achterstand inmiddels.

Als de race weer herstart wordt gaat Joaquim Gabriel Penteado Neto aan de leiding bij de Revolutions, voor Jim Booth en Markus Zunker. Nagy Kabaz leidt de Radicals voor Robin Greenhalgh en Eddie van Dam. Alain Berg volgt dit groepje, Lucas op twee ronden achterstand.

Bij de Funyo’s rijdt net als in race 1 Romain Boecker op kop, dit keer voor Alex Gaines en Benoit Eveillard. Penteado is in zijn Revolution sneller dan menig Funyo en klimt snel op door dit veld. Booth moet hem loslaten en wordt op de hielen gezeten door Kabaz. Even later echter opnieuw pech voor Kabaz, want zijn auto begint te roken en hij komt de pits in. Robin Greenhalgh is de nieuwe leider bij de Radicals, voor Eddie van Dam en Alain Berg.

De start van de race blijkt bij de Revolutions en Radicals inderdaad niet juist te zijn gegaan. Booth, Zunker en Kabaz krijgen na afloop van de race tien seconden straf voor onjuiste startpositie.

Alain Berg valt stil in ronde 8. Hij stopt gelukkig op een veilige plek, stapt uit en helaas is de race voor hem en Mitchel van Dijk die nu niet aan rijden toekomt na de mooie winst in race 1 voorbij.

Eddie van Dam komt als eerste binnen als de pitwindow open gaat om te wisselen met zijn zoon Melvin. Ook Penteado en Booth komen snel binnen, Robin Greenhalgh rijdt door. In ronde 11 komen Greenhalgh en Zunker binnen en daarmee zijn de pitstops voor iedereen al vroeg in de race gedaan.

Bij de Funyo’s is Boecker nog altijd de koploper voor Gaines en inmiddels Xavier Fouineau. Penteado rijdt na de pitstops helemaal op kop van het veld, 15 seconden voor Boecker. Kabaz is ook weer onderweg, echter net als Lucas op twee ronden achter klasseleider Jerome Greenhalgh.

Melvin van Dam moet een flink gat van ruim 19 seconden overbruggen om Greenhalgh te passeren. Een ronde later is het verschil echter 21 seconden en twee ronden later zelfs 30, dus lijkt Greenhalgh de beste kans op de zege te hebben.

Penteado kan op kop relaxed naar de finish rijden. Hij heeft na 17 ronden 58 seconden voorsprong op nummer twee Booth en Zunker op bijna twee minuten. Ook Jerome Greenhalgh heeft niets te vrezen van Melvin van Dam, het verschil is 38 seconden en loopt nog steeds op.

Op kop consolideert Penteado en gaat op weg naar zijn tweede overwinning van het Spa Racing Festival. Jerome Greenhalgh blijft snelle tijden rijden en loopt steeds verder uit op Melvin van Dam, inmiddels 53 seconden.

Na 23 ronden wint Joaquim Gabriel Penteado Neto, Jim Booth wordt tweede en Jerome Greenhalgh passeert de finish als derde en is winnaar bij de Radicals. Omdat Booth nog tien seconden straf krijgt wordt Greenhalgh zelfs als tweede overall geklasseerd.