Kwalificatie

Equipe Morris-De Laet zet Revolution op pole in vol veld Prototypes

13:43 14-10-2023

Na de winst op Circuit Zandvoort liet equipe Morris-De Laet in hun rappe Revolution 500SC in de kwalificatie tijdens het Spa Racing Festival zien dat zij ook in de Ardennen het te kloppen team zijn. Zij hielden de 17 Funyo’s die het veld hier versterken achter zich en ook de Radicals, waarbij vader en zoon Greenhalgh de snelste waren, volgen pas op geruime afstand. Snelste Funyo-coureur is Romain Boecker.

Eén van de vijf bolides van de Engelse Revolution Division is Ziggo Sport presentator Rob Kamphues, die al de nodige ervaring heeft opgebouwd in de autosport. Hij vormt een combinatie met de Duitser Dominik Dierkes. “Het is alweer twee jaar geleden dat ik mijn laatste wedstrijd reed”, vertelt Kamphues nadat hij was uitgestapt na de tweede vrije training. “Dit is toch weer even wennen om te racen in het nat en droog op Spa. Toch wel serieus spannend om de Raidillon in natte omstandigheden te bestijgen. Beetje jammer is dat we de top van deze klasse niet kunnen bijhouden, het scheelt zoveel PK’s dat je links en rechts wordt ingehaald op de rechte stukken zonder dat je daar wat aan kan doen.  Mijn teamgenoot Dominik Dierkes helpt mij regelmatig met de Stichting Groot Hart, een organisatie die kinderen die lijden aan diverse ongeneselijke aandoeningen, rondrijdt op het circuit. Hij vroeg mij om hier op Spa zijn teamgenoot te zijn omdat hij het zelf niet meer de hele race volhoudt, en daar zei ik natuurlijk geen nee op.  Ik wil op zijn minst één weekend racen per jaar, dat geeft mij een lekker gevoel en tel ik voor mijn gevoel weer mee.”

In de beginfase is het verrassend equipe Greenhalgh die zich in de voorhoede nestelt achter twee Funyo’s. Maar iedereen is nog voorzichtig en de tijden gaan al snel naar beneden en dus ook de positie van de Greenhalgs.

Equipe Markus Zunker-Elvis Stojko is de eerste Revolution die zich vooraan meldt, maar lang zijn ze niet de snelsten.

Eerst is het Joaquim Gabriel Penteado Neto die hun tijd verbetert, maar dan schiet de combinatie Richard Morris-Milan De Laet naar voren om meteen sneller dan iedereen over Spa-Francorchamps te rijden. Hun tijd wordt niet meer verbeterd en zo mogen zij vanmiddag vanaf poleposition starten. Equipe Dierkes-Kamphues komt niet verder dan de vijfde startplek bij de Revolutions, 24e overall.

Bij de Radical divison is het even Nagy Kabaz die de snelste is, maar uiteindelijk is het toch weer de familie Greenhalgh die de pole voor zich opeist. Equipe Eddie en Melvin van Dam raakt de Radical boven op Raidillon even kwijt, maar raakt gelukkig niets en kan de kwalificatie vervolgen.

Martin Lucas, eigenlijk altijd vooraan te vinden bij de Radicals, komt dit keer niet op stoom en moet zich tevreden stellen met de vierde startpositie. En ook equipe Alain Berg-Mitchel van Dijk kon de snelheid niet vinden, met een vijfde plek op de Radical grid als resultaat.

Bij de Funyo's is de pole voor Romain Boecker.