Supercar

Equipe Jansen/Poland overheerst op Spa, fraaie zege Hyundai De Borst

17:19 14-10-2023

Mex Jansen en teamgenoot Jordin Poland zijn niet te verslaan in de eerste Supercar Challenge wedstrijd op Spa-Francorchamps. Het Koopman Racing duo overheerst de gehele wedstrijd. Hun directe tegenstanders in de titelstrijd Max Tubben en Max Weering eindigen als derde na een tijdstraf van 20 seconden wegens het inhalen van auto’s buiten de track limits en een klapband in de voorlaatste bocht voor de finish. Jayden Post profiteert hiervan en pakt hierdoor met zijn teamgenoot Bas Schouten de tweede podiumplaats. Vader en zoon De Borst doen goede zaken met een overwinning in de Supersport 1 divisie. Priscilla Speelman en Mark Jobst zijn de gelukkigen in de Supersport 2 en Sport 1 divisie.

De rijders zijn er klaar voor. De eerste Supercar Challenge wedstrijd op Spa-Francorchamps staat op het punt te beginnen. Mex Jansen start vanaf de poleposition met naast de jonge rijder Max Weering. Daarachter wordt het dringen geblazen tussen de JR piloten Ted van Vliet en Bas Schouten met Jonas de Kimpe en Laurens de Wit op de derde rij in hun schaduw. Ruud Olij spint met koude banden op weg naar de grid, raakt gelukkig niets en kan zijn weg vervolgen.

Een bont gezelschap dikke bolides manoeuvreert zich al rollend richting de eerste rechter van La Source. Max Weering is het beste weg voor Mex Jansen en Bas Schouten. Ted van Vliet ligt vierde voor de eerste Supersport 1 auto van Laurens de Wit. Cees Wijsman en Jonas de Kimpe hebben elkaar geraakt na de start. De Kimpe gaat linksaf de vangrail in en Wijsman vervolgt langzaam zijn weg. Gelijk al in de beginfase verschijnt de safetycar op de de baan. Jack Hoekstra met zijn Zilhouette meldt zich in de pits. De Kimpe blijkt zelf schuldig aan de touché en er volgt dus geen straf.

De herstart volgt snel. Mex Jansen pakt de kop over van Weering met Bas Schouten daar weer vlak achter. Ted van Vliet heeft wat tijd verloren. Laurens de Wit blijft koploper in de Supersport 1 divisie met Dennis de Borst en Ruud Olij daarachter.

Priscilla Speelman heeft in de Supersport 2 divisie gelijk wat afstand genomen van  Maik Broersen en Bas Barenbrug. Tom Drummen trekt de lijn door waar hij in de kwalificatie is gestart en is leider in de Sport divisie met Mark Jobst daarachter.

Vooraan vergroot Mex Jansen na elke ronde zijn voorsprong op Max Weering. Bas Schouten rijdt op een kleine drie seconden daar weer achter.

Laurens de Wit blijft koploper bij de Supersport 2 divisie al laat Dennis de Borst daarachter het verschil niet echt oplopen. Priscilla Speelman heeft nog weinig te dulden van achtervolger Maik Broersen in de Supersport 2. Tom Drummen is in de Sport divisie is goed bezig en heeft ruim zeven seconde voorsprong op Mark Jobst.

De pitwindow voor de GT’s en de Supersport 1 divisie gaat open. Max Weering komt als één van de eersten naar binnen, maar Mex Jansen gaat nog even door. Tom Drummen en Cees Wijsman hebben onder geel ingehaald en dat wordt door de wedstrijdleiding bekeken en gelijk bestraft met een drive through straf. Weg mooie klassering voor Drummen in de Sport divisie. Na alle pitstops kunnen we de nieuwe volgorde vermelden. Jordin Poland heeft het BMW M6 stuur overgenomen van Mex Jansen en blijft de koploper met een grote voorsprong op Max Tubben, die Max Weering heeft afgelost.

Jayden Post heeft het stoeltje van Bas Schouten ingenomen en is derde met een oplopende achterstand van bijna vier seconden op Max Tubben.

Steff de Borst heeft zijn vader Dennis afgelost en is met zijn Hyundai de nieuwe koploper in de Supersport 1 divisie. Daarachter rijdt  Fabian Schoonhoven in de Technova College Racing Audi RS3 TCR op drie seconden achterstand. In de Supersport 2 divisie is Priscilla Speelman te sterk voor haar tegenspelers. Bas Barenbrug is met zijn Porsche Cayman op grote achterstand tweede met André Seinen daar weer op twee seconden achter.

Mark Jobst is na de straf van Brummen weer eerste in de Sport divisie voor Rob Nieman en Emile Drummen.

Max Tubben op de tweede plaats wordt met 20 seconden bestraft vanwege het inhalen buiten de baan. Ook Willem Meijer wordt daarvoor met dezelfde tijdsduur bestraft. Jordin Poland krijgt helemaal vooraan een waarschuwing voor driemaal overschrijden van de track limits. Equipe Jansen/Poland rijdt zeer overtuigend naar de winst.

Weer pech in Blanchimont voor Max Tubben die na een klapband en een spin in de Busstop , als aangeschoten wild de finish met veel tijdverlies overkomt. Equipe Post/Schouten profiteert hier maximaal van en wordt als tweede geklasseerd. De pechvogels eindigen als derde. Vader en zoon De Borst trekken hun winning mood door in Spa en verslaan equipe De Wit/Schoonhoven. De derde podiumplaats gaat naar Ruud Olij in zijn BMW M3 F80. In de Supersport 2 is er niemand opgewassen tegen de dadendrang van Priscilla Speelman in haar VW Golf.

Maik Broersen wordt op bijna elf seconden achterstand tweede voor derde podiumganger Bas Barenbrug. Mark Jobst rijdt een keurige wedstrijd en vergroot zijn kans op de titel door Rob Nieman te verslaan. Toch nog een fraaie derde podiumplaats voor vader en zoon Drummen.