Race 1 Prototype Challenge

Incidentrijke race Prototypes met onverwachte winnaars

17:42 14-10-2023

Na de kwalificatie leken de beste kansen op de winst in de drie Prototype klassen voor Romain Boecker bij de Funyo’s, Richard Morris bij de Revolutions en Jerome en Robin Greenhalgh bij de Radicals. Alleen Boecker wist die verwachting waar te maken, de twee anderen vielen uit. Bij de Revolutions was de zege voor Joaquim Gabriel Penteado Neto, de verrassing kwam bij de Radicals in de allerlaatste ronde toen Mitchel van Dijk Martin Lucas passeerde en de overwinning voor hem en zijn teamgenoot Alain Berg opeiste.

Het is droog op Spa-Francorchamps als de Protoypes zich op de grid opstellen voor hun eerste race van het Spa Racing Festival. De 17 Funyo’s staan voorop en daarachter starten de Revolutions en Radicals als tweede veld. Romain Boecker start vanaf de beste startpositie bij de Funyo’s, Richard Morris bij de tweede groep.

Het hele veld Funyo’s gaat goed van start. Dat is niet het geval bij het tweede veld, want Robin Greenhalgh valt bijna stil. Dat heeft gevolgen voor de eerste bocht, want Greenhalgh en Nagy Kabaz raken elkaar, waarbij de RXC Radical van Kabaz vast komt te zitten in het grind. Greenhalgh kan wel verder vanaf de laatste plaats, maar komt  direct de pits in. Nadat Kabaz weer vrij is gesleept komt ook hij de pits in. Na een korte periode om op te ruimen volgt de herstart en dan zijn er al twee Radicals minder helaas.

Wanneer de baan weer vrij is blijkt Alain Berg de leiding te hebben genomen bij de Radicals voor Eddie van Dam en Martin Lucas. Markus Zunker in de Revolution spint zelfstandig, maar raakt niets en kan verder. Daar leidt nog altijd Richard Morris voor Penteado Neto. Bij de Funyo’s heeft Xavier Fouineau de leiding overgenomen van Boecker.

Bij de Radicals is Berg even later teruggevallen naar de derde positie. Lucas leidt nu voor Eddie van Dam. Door het uitvallen van Kabaz en Greenhalgh zal de podiumstrijd dus bij dit drietal blijven.

De Revolution van Richard Morris valt plotseling in leidende positie stil in de Double Gauche en staat al snel hevig in de brand. Morris was gelukkig op tijd uit de auto voor de vlammen echt om zich heen grepen. De marshals weten de brand te blussen, maar de fraaie Revolution is hevig toegetakeld en het duurt even de auto weg gehaald is. Ook de Revolution van Dierkes valt uit, zodat Rob Kamphues deze race niet kan rijden.

Met nog 30 minuten op de klok wordt de race weer hervat en dan gaat de pitwindow voor de Prototypes en Revolutions open. Op Berg na komt iedereen direct binnen. Een ronde later komt ook de Luxemburger binnen om te wisselen met de jonge Mitchel van Dijk.

Nadat alle pitstops van de Proto’s gemaakt zijn gaat Penteado Neto aan de leiding bij de Revolutions voor Jim Booth en Martin Lucas bij de Radicals voor Mitchel van Dijk.

De Funyo’s maken daarna hun pitstop en daar gaat Romain Boecker weer op kop voor Xavier Fouineau. Penteado Neto ligt in zijn Revolution derde voor drie andere Funyo’s en Jim Booth is de tweede Revolution. De derde Revolution van Markus Zunker ligt 17e.

Martin Lucas is de sterkste Radical op de tiende plaats overall, een plek voor Mitchel van Dijk. Melvin van Dam volgt als derde Radical op de 18e positie.

De verrassing bij de Radicals komt in de allerlaatste ronde. Waar Lucas denkt de zege te pakken komt Van Dijk als het bekende duveltje uit een doosje en passeert als eerste de finish, slechts vier honderdste van een seconde voor de geschrokken Lucas.

Daarmee zijn de podiums voor deze race bekend en worden na de race de bekers uitgereikt verdeeld aan de winnaars van de drie klassen Prototypes.