Supercar

Supercar Challenge begint VRM Voorjaarsraces op koud Circuit Zandvoort

10:39 09-04-2022

Het is koud en guur in Zandvoort. Na een kortstondige regenbui ligt het circuit er vochtig bij. Om klokslag negen uur begint de 20 minuten durende kwalificatie van de GT’s.

Vrijdag reden de Engelsen in hun Revolution Race Cars hun kwalificatie. Met nog 12 minuten te kwalificeren kwam testcoureur en ontwikkelaar bij Revolution Race Cars James Abbott de baan op, die de Amerikaan Gregg Gorski gelijk naar de derde plaats terugverwees. Hoe langer de kwalificatie duurde, hoe dichter Abbott bij de snelste tijd van Richard Morris kwam. Abbott kwam uiteindelijk 0.189 seconde tekort op Morris. Jorge Calado pakte de derde plaats op 4.460 van de rijer op poleposition. De Prototypes worden vanmiddag samengevoegd bij het startveld van de eerste Supercar Challenge race. Het seizoen begon gisteren rampzalig voor Peter Posavac, die in de vrije training over de vloeistof die een andere auto verloor zwaar crashte in de Tarzanbocht. Zijn BMW Z4 GT3 werd zwaar beschadigd en de ongelukkige rijder moest voor controle naar het ziekenhuis.

Bart Arendsen met de Koopman Racing BMW M6 GT3 laat er bij de start van de kwalificatie geen gras over groeien. Hij zet meteen een zeer snelle tijd neer, gevolgd door Roger Grouwels met de Nissan GT-R GT3 en Bob Herber met zijn fraaie Bentley Continental. De tijden gaan snel naar beneden en het zijn deze drie rijders die dicht bij elkaar blijven. Daan Meijer met zijn BMW M6 GT3 mengt zich kortstondig in de top drie en verdringt Grouwels naar de vierde plaats. De Nissan GT-R rijder pakt gelijk zijn revanche en pakt de tweede plaats ten koste van Herber.

In de ultieme slotfase weet Herber zijn Bentley naar de tweede plaats te verbeteren, maar blijft 0.548 seconde hangen achter poleposition man Bart Arendsen. Roger Grouwels pakt de derde plaats voor Daan Meijer en Hein Koopman.

Na de GT’s zijn de Sport divisies van de Supercar Challenge aan de beurt. Equipe Dennis de Borst/Oscar Gräper meldt zich gelijk bovenaan de ranglijst, gevolgd door equipe Van der Grift-Monster in hun Ferry Monster Autosport Cupra DSG uit de supersport 2 divisie.

Ook Laurens de Wit is gelijk goed bezig in zijn Technova College Racing Cupra. Het duurt heel lang voordat de gebroeders Robert en Benjamin van den Berg op de baan verschijnen. Hun de BMW E90 pakt gelijk de tweede plaats achter de Febo Racing Hyundai van De Borst-Gräper. Ook Ruud Olij wacht lang met zijn kwalificatie, maar verdringt de equipe Van den Berg naar de derde plaats. De Borst-Gräper pakken de poleposition in de Supersport 1, gevolgd door Ruud Olij en de broers Van den Berg. Laurens de Wit is de snelste in de Supersport 2, gevolgd door equipe Van der Grift/Monster en de Radical van vader en zoon Greenhalgh.

In de Sport divisie rijdt Mark Wieringa naar de poleposition, gevolgd door Zilhouette collega’s vader en zoon Blaak en Mark Jobst. Equipe Voet-Van den Broeck is normaal gesproken in de voorhoede van de Sport divisie te vinden, maar een verkeerde bandenkeuze zorgde ervoor dat ze nu in de achterhoede kwalificeerden. Op slicks kregen ze op de koude baan niet voldoende temperatuur in het rubber, het smalle droge spoor bood geen kans om op snelheid te komen.