Supercar

Pitpraat voor de eerste race

12:05 20-05-2023

Vanochtend verbaasde Henk Tappel met zijn fraaie poleposition in de Supersport 1 divisie van de Supercar Challenge. Zijn keuze voor de regenbanden bleek achteraf de juiste te zijn en de ervaren coureur uit Assen reed onverwachts naar de snelste tijd. Ook Andy Dam in de Supersport 2 divisie was heel blij met zijn snelste tijd. De man met de grootste glimlach op de mond was echter Bob Herber, die gister in de namiddag met zijn Bentley onverwacht naar de poleposition reed. Een reden om de blije rijders even op te zoeken voor de eerste race van vanmiddag.

Na de fraaie kwalificatie van vanochtend waren Henk Tappel en zijn team uiteraard in hun nopjes met de snelste tijd in de Supersport 1 divisie. Een onverwachts resultaat met dank aan het vochtige wegdek. “Hey kampioentje,” hoor ik een monteur opgetogen roepen. ”Heb je soms een Red Bulletje gedronken Henk,” begin ik ons gesprek. “Ik ben de kwalificatie maar een beetje door blijven kachelen. De auto doet het fantastisch als het een beetje glad is. Hij krijgt minder op zijn donder, de remmen hebben minder te lijden. Je bent niet zo aan het smijten, je bent veel behoedzamer.

Ik ben de gehele kwalificatie op regenbanden gebleven, terwijl mijn tegenstanders allemaal in de slotfase naar slicks gingen. Daar profiteerde ik optimaal van en pakte echt in de laatste minuut de snelste tijd. En dat op drie jaar oude regenbanden, maar gelukkig dat ze al voor de helft versleten waren. Nu schijnt het zonnetje en de eerste wedstrijd vanmiddag maak ik veel minder kans. Dit circuit is heel zwaar voor de remmen. Mijn remmen worden gelucht met maar één remslang, terwijl mijn collega’s met twee of wel drie van die dingen in het voordeel zijn. Het wordt heel moeilijk maar ik ga het natuurlijk proberen.”

Voor Andy Dam is het de eerste keer dat hij de Red Bull Ring bezoekt. “Ik vind het circuit echt superstoer met al die hoogteverschillen, alles klopt hier gewoon. Ik ben de kwalificatie gelijk op slicks vertrokken. Ik had daar wel een goed gevoel over. Achterin op het circuit was het erg nat en ik was bang dat ik wellicht de verkeerde keuze had gemaakt. Maar in de slotfase kwam alles naar me toe en ik pakte in de slotfase de snelste tijd. Ik ga de wedstrijd relaxed in en ga gewoon kijken hoe alles loopt.”

Voor Bob Herber, die de eerste twee wedstrijden moest missen, begon het weekend slecht. In de eerste vrije training scheurde de accu en die begon te branden. Dit probleem was gelukkig snel opgelost. Op de vraag wat het geheim is van Herber op de Red Bull Ring steekt de blije rijder van wal. “Ik heb hier in 2021 meer dan 100 ronden gereden in een LMP3. Ik ken het circuit dus heel goed. Ook mijn wagen is in de winter onder handen genomen. Ik heb van de fabriek van Bentley allerlei updates gekregen, zoals veren en bumpstops en andere verbeteringen die op de fabrieksauto’s zitten. Ook aerodynamische aanpassingen hebben gezorgd voor een veel betere wegligging. Tot mijn eigen verbazing en vooral van mijn veel jongere tegenstanders reed ik naar de snelste tijd. Tijdens de wedstrijd krijgt de auto na de pitstop altijd een drop off, maar toch hoop ik vanmiddag op het algemene podium te komen. Niet op het bejaarde podium maar gewoon tussen de jonkies.”