Supercar

Bob Herber wint na prachtig duel met Bart Arendsen

15:53 21-05-2023

Het was tot aan de laatste meters spannend. Bob Herber en Bart Arendsen reden geruime tijd  zij aan zij over het asfalt van de Red Bull Ring. Uiteindelijk gaf het enorme vermogen van de Bentley Continental vooral op de lange rechte stukken de definitieve doorslag. Bart Arendsen werd daardoor keurig tweede. De derde podiumplaats ging naar equipe Tubben-Weering met hun JR Motorsport BMW M6. Een dubbelslag voor Ruud Olij in de Supersport 1 divisie, al bleef Steff de Borst netjes in zijn kielzog.

Ook een dubbelslag voor Priscilla Speelman, die net als gisteren in de Supersport 2, alle mannen weer versloeg, al was het verschil met Andy Dam wel heel erg gering.

Equipe De Jong-Hoekstra won de Sport divisie met hun Zilhouette sport.

Vanochtend zag het er nogal dreigend uit met een laaghangende bewolking tussen de onzichtbaar geworden bergen, maar nu is de zon lekker doorgebroken en dat zorgt voor een aangename sfeer. De startopstelling van de tweede Supercar wedstrijd op de Red Bull Ring is bepaald door de op één na snelste tijd van de kwalificatie. Voor de start ontvangen wij het bericht dat de winnende equipe van de eerste wedstrijd Kirchmayr-Baron en hun Ferrari 488 GT3 niet van start gaat.

Bob Herber met zijn Bentley Continental GT3 schuift daardoor naar de poleposition met naast de Boda Racing coureur de beide tieners Mex Jansen en Jordin Poland in hun BMW M6 GT3. Een rij daarachter mag equipe Tubben-Weering met de JR Motorsport BMW M6 en Bart Arendsen met een zelfde model van Koopman Racing van start gaan.

In de Supersport 1 start de Febo Hyundai van vader en zoon Dennis en Steff de Borst vanaf de beste startplaats, gevolgd door Henk Tappel, maar zijn plek blijft leeg op de startopstelling na de uitvalbeurt in de eerste race. Tony Verhulst gaat bij de Supersport 2 vooraan vertrekken met daarachter Bas Barenbrug en Maik Broersen. Mark Wieringa en equipe De Jong-Hoekstra zijn de eerste twee in de Sport divisie.

Na een rollende start vertrekt het veld richting eerste bocht. Veel auto’s gaan te wijd in deze bijna haakse eerste doorgang. Mex Jansen voert gelijk de druk op bij Bob Herber gaat er voorbij maar maakt ergens een klein foutje waar Bob Herber en Max Weering van profiteren. Bart Arendsen ligt vierde voor Daan Meijer en Cees Wijsman. Ted van Vliet rijdt zijn BMW M6 in de pits om later toch nog even te proberen maar zonder succes. Robin Greenhalgh kwam niet weg van de grid voor de formatieronde en ploegde zich daarna door het gehele veld om zijn originele startpositie in te nemen. De wedstrijdleiding deelt daarvoor een drive through straf uit.  

Sam Jongejan is gestart in de Radical en ligt op kop in deze divisie voor Vlad Raducanu en Melvin van Dam. Robin Greenhalgh glibbert een paar maal bijna van de weg maar kan zijn weg vervolgen.

Ondanks de opgelegde straf rijdt de Radical nog een paar ronden door voordat de wedstrijdleiding ingrijpt met een zwarte vlag waarna de rijder zijn race niet meer mag vervolgen.

In de Supersport 1 divisie heeft Laurens de Wit Dennis de Borst ingehaald voor de koppositie. Ruud Olij ligt derde maar heeft zicht op zijn voorgangers. Ook in de Supersport 2 divisie is het spannend. Andy Dam, Tony Verhulst en Priscilla Speelman gaan als aan een touwtje over de baan. Mark Wieringa gaat in de Sport klasse het gevecht aan met zijn Zilhouette Racing merk genoot Jack Hoekstra

Na een kleine terugval in de eerste ronde herpakt Mex Jansen zich door eerst Max Weering te verschalken en daarna Bob Herber, maar de verschillen zijn minimaal. Bart Arendsen pakt de derde plaats over van Max Weering en gaat nu op jacht naar Bob Herber. Heel close is het gevecht om de zesde plaats tussen Ronald van Loon en Cees Wijsman, beide in een Koopnan Racing BMW M6. Ronald van Loon komt als winnaar uit de bus en pakt deze positie. In de Supersport 1 komt Ruud Olij met zijn BMW M3 F80 opzetten en passeert eerst Dennis de Borst in zijn Hyundai 130N om daarna de kop over te nemen van Laurens de Wit in zijn Audi TCR.

In de Supersport 2 zijn het nog steeds dezelfde smaakmakers die elkaar bevechten. Dam voor Verhulst en vlak daarachter Speelman. Ondanks schade aan de achterkant heeft Jack Hoekstra de kop in de Sport divisie overgenomen van Mark Wieringa, maar ook Mick Schutte in zijn BMW M3 E46 GTR komt flink opzetten.

Bijna halverwege gaat de pitwindow open voor de Sport divisies. Max Weering krijgt een waarschuwing voor het overschrijden van de track limits om even later een straf van vijf seconden te ontvangen vanwege hetzelfde vergrijp. Als de Sport divisies klaar zijn gaat de GT en Radical pitwindow open. Sam Jongejans is ontketend in de Radical division en heeft tweede man Vlad Raducanu bijna op 10 seconden achterstand gereden. Hij blijft tot bijna de grens van wat mag doorrijden om daarna het stuur over te geven aan teamgenoot Eddie van Dam. Met nog 22 minuten te gaan komt Mex Jansen als één van de laatsten de pits in  voor zijn stop om plaats te maken voor Jordin Poland. Ook tweede man Bart Arendsen volgt hem.

Smaakmaker in de Supersport 2 divisie Tony Verhult heeft op de Red Bull Ring meer ruimte nodig en krijgt van de wedstrijdleiding 2 x 5 seconden straf door het overschrijden van de track limits.

Nadat alle pitstops zijn geweest volgt er gelijk een Full Course Yellow. Leonid Protasov heeft zijn BMW 325 op een gevaarlijke plaats langs de baan geplaatst na een plof van de motor. De auto wordt gelijk weggesleept door een tractor en er kan weer snel geracet worden.

Na alle onderbrekingen kunnen we de balans opmaken voor de slotfase. Bart Arendsen die wat korter in de pits heeft gestaan door wat minder successeconden heeft de kop overgenomen. Tweede ligt nu Bob Herber in zijn Bentley Continental, maar hun verschil is erg klein. Daarachter is het gat wat groter naar Jordin Poland. Max Tubben, die van zetel is gewisseld met Max Weering, ligt nu vierde met daarachter Daan Meijer en Hein Koopman. Cees Wijsman is jammer genoeg uitgevallen.

In de Supersport 1 divisie leidt nog steeds Ruud Olij, hij heeft een paar seconden voorsprong op Steff de Borst die het Hyundai stuur heeft overgenomen van vader Dennis. Laurens de Wit is teruggezakt naar een derde plaats.

Vooraan een spannend titanen gevecht tussen koploper Bart Arendsen en Bob Herber. Kortstondig weet Herber na de eerste bocht de kop over te nemen, maar Arendsen weet zijn plek door langzamere deelnemers weer terug te pakken. Het duurt echter niet lang voordat Bob Herber de kracht van zijn Bentley optimaal kan uitspelen. Zij aan zij rijden de twee kemphanen over de baan, waarbij het uiteindelijk Herber is die aan het langste eind trekt en zijn vermogen op de lange stukken gebruikt om de kop te pakken.

Ook het gevecht tussen Max Tubben en Jordin Poland is nog niet voorbij, maar uiteindelijk moet laatstgenoemde Tubben laten gaan.

Bob Herber weet Arendsen achter zich te houden en wint de race. Na de tweede plaats van gisteren mag de Boda rijder terugkijken op een fantastisch weekend. Equipe Tubben-Weering wordt derde.

In de Radical divisie wint voor het eerst Vlad Raducanu, mede door te korte pitstops en te vaak track limits van zijn tegenstanders. Melvin van Dam en zijn vader Eddie met Sam Jongejan maken het podium compleet.

Ruud Olij wint de Supersport 1 divisie voor vader en zoon De Borst, waarbij gezegd moet worden dat de jonge Steff geweldig reed in zijn stint en maar weinig tijd op winnaar Olij verliest. Het verschil na het vallen van de vlag is maar 3.2 seconde. Laurens de Wit finisht als derde met zijn Bas Koeten Audi TCR.

In de Supersport 2 klasse wint net als gisteren Priscilla Speelman met haar VW Golf GTI TCR. In de slotfase wist de dame Andy Dam te verslaan al was het verschil  op de finish maar 0.152 seconde. Door de straf van Tony Verhulst mag Maik Broersen het podium voor de derde positie innemen.

In de Sport divisie is het, ondanks de schade aan de Zilhouette Sport, equipe De Jong-Hoekstra die voor Mick Schutte en Oscar Vianen de winst naar zich toe trekken. Voor Oscar Vianen toch nog een kleine opsteker na alle problemen van dit weekend.