Supercar

Henk Tappel pakt de poleposition op de Red Bull Ring

09:31 20-05-2023

Als een duveltje uit een doosje was daar plotseling Henk Tappel. In de laatste minuut toverde de ervaren rijder uit Assen als enige een tijd onder 1:48 tevoorschijn. Laurens de Wit kon daartegen geen vuist maken, maar mag de eerste wedstrijd vanaf de tweede plaats in de Supersport 1 divisie aanvangen. Lange tijd leek het erop dat equipe De Borst aanspraak zou maken op de beste tijd, want het Febo Racing Team stond vrijwel de hele tijd bovenaan de lijst. Een derde plaats werd echter in de slotfase hun deel. Veel spanning ook in de Supersport 2 divisie waar Tony Verhulst in de slotfase door Andy Dam werd gepasseerd. Mark Wieringa werd de snelste auto in de Sport divisie.

Het is vandaag vroeg uit de veren voor de rijders van de Sport divisies. Klokslag half 9 begint hun 20 minuten durende kwalificatie op een vochtige Red Bull Ring. Het regende de uren voor de kwalificatie begon en weg was dus de rubberlaag die gisteren door de diverse auto’s is neergelegd.

Laurens de Wit en Ruud Olij waren gisteren de snelsten in de twee vrije trainingen van de Supersport 1 divisie.

De supersnelle dame Priscilla Speelman was in de eerste vrije training met haar VW Golf GTI TC R de snelste in de Supersport 2 divisie, terwijl Tony Verhulst datzelfde presteerde in de tweede training. Mark Wieringa en equipe De Jong/Hoekstra waren de snelste Zilhouettes in de Sport divisie. Maar nu onder andere omstandigheden, met wellicht een opdrogende ideale lijn, moeten de kaarten opnieuw worden geschud.

De eerste voorzichtige snelle ronden zijn voor equipe De Borst, die hun Hyundai i30N behoedzaam rond laten gaan. Ze worden gevolgd door Laurens de Wit in zijn Audi TCR en Henk Tappel in de Zilhouette 3.5. Priscilla Speelman is voorlopig de snelste in haar VW Golf in de Supersport 2. Mark Wieringa is in de Sport divisie de rapste.

Remco de Beus verdringt Henk Tappel van de derde positie maar moet zijn BMW E46 M3 GTR even later rokend aan de kant zetten. De olievlag hangt uit maar dat blijkt gelukkig erg mee te vallen en de kwalificatie hoeft niet onderbroken te worden. Met nog zeven minuten te kwalificeren blijft de Febo Racing Team Hyundai van vader en zoon De Borst bovenaan staan. Laurens de Wit verbetert weliswaar zijn tijd, maar kan de snelste tijd niet pareren.

In de Supersport 2 zijn er wel de nodige veranderingen. Tony Verhulst rijdt naar de snelste tijd, nadat een eerdere tijd was afgenomen vanwege de track limits. Op een tweede plaats nestelt zich Bas Barenbrug in zijn Porsche Cayman. Maar al snel verdringt Andy Dam in zijn BMW M4 GT4 de Bas Koeten rijder naar de derde plaats. Priscilla Speelman is teruggezakt naar een zesde plaats in de klasse. In de slotfase gaat de dame er nog eens goed voor zitten en schiet gelijk door naar de tweede plaats achter Tony Verhulst.  In de Sport divisie strijden Jan Berry Drenth en Mark Wieringa voor de poleposition.

Het lijkt er lang op dat Equipe de Borst aan de leiding blijft, maar na eerst Laurens de Wit terug te wijzen naar de derde plaats pakt verrassend Henk Tappel in de ultieme slotfase de snelste tijd, voor De Wit die zich dus wel verbetert maar het hoofd moet buigen voor Tappel. Zo wordt equipe De Borst derde.

Ook in de Supersport 2 divisie gebeurt er in de slotfase veel. Andy Dam was al met een flinke opmars bezig en verschalkt in de laatste minuut van de training Tony Verhulst in zijn Honda Civic TCR, die zo naar een tweede plaats wordt terug verwezen. Priscilla Speelman eindigt als derde.

In de Sport divisie is het uiteindelijk Mark Wieringa die aan het langste eind trekt en daarmee een opklimmende equipe De Jong-Hoekstra voor blijft. Jan Berry Drenth zakt daardoor terug naar een derde plaats.