Supercar

Mex Jansen en Jordin Poland overheersen eerste Voorjaarsrace

15:45 15-04-2023

De jeugd heeft de toekomst. Beide tieners Mex Jansen en Jordin Poland winnen foutloos de eerste Supercar Challenge wedstrijd op het circuit van Zandvoort. Zeer knap van de nog onervaren Poland, die reed alsof hij al jaren achter het stuur zit van de imposante BMW M6 GT3. Geen geluk voor Max Tubben en Max Weering die de strijd moesten staken met versnellingsbak problemen. Martin Koch werd in de fraaie KTM tweede voor Daan Meijer.

In de slotfase pakten vader en zoon Van Dam toch nog de winst bij de Radicals. Veel strijd in de Supersport 1 divisie waarbij Ruud Olij aan het langste eind trok voor Remco de Beus en Laurens de Wit. In de Supersport 2 was het stuivertje wisselen om de podium plaatsen Maik Broersen won voor equipe Van Houtum.Jansen. Na een klein foutje zakte Frank Broersen naar de derde positie. Wederom een overwinning voor kampioen Mark Jobst, die samen met Oscar Vianen de Sport divisie op hun naam schreven.

De eerste wedstrijd van het VRM seizoen staat gereed om te beginnen. Dertig bolides van de Supercar Challenge rijden rollend in formatie richting de vijf startlampen en het veld start de race wanneer ze op groen springen. Mex Jansen neemt vanaf de poleposition de start op zich om halverwege plaats te maken voor Jordin Poland.  BMW M6 GT3 rijder Max Weering vertrekt vanaf de eerste rij als eerste om na ongeveer een half uur zijn stuur over te geven aan Max Tubben. Dennis de Borst begint de race in de Supersport 1 divisie en Maik Broersen rijdt de race alleen in de Supersport 2. Oscar Vianen start vanaf de pole in de Sport divisie de 1-uurs wedstrijd.

De jonge Mex Jansen heeft vorig seizoen al genoeg ervaring opgedaan en behoudt na de start de kop om al snel zijn voorsprong verder uit te bouwen op Max Weering.

Martin Koch kan het snelle tempo niet bijhouden en verliest tijd met zijn KTM. Ook Daan Meijer op de vierde plaats zakt terug. De eerste Radical van Jerome Greenhalgh rijdt daarachter op een vijfde plaats, maar krijgt even later 10 seconden straf vanwege een jumpstart. Ook Ruud Olij krijgt dezelfde straf, die na de race wordt verwerkt. Veel pech voor Dennis de Borst. Zijn Hyundai loopt niet goed en de rijder moet de pits opzoeken voor het vervangen van een bougie.

Laurens de Wit rijdt met zijn Audi als eerste in de Supersport 1 divisie maar wordt nipt gevolgd door Henk Tappel in zijn Zilhouette 3.5. Ook Ruud Olij zit met zijn BMW M3 op het vinkentouw. De koploper in de supersport 2 divisie is Gillis van Houtum in de BMW E46 M3 GTR met op een verrassende tweede plaats Tony Verhulst met zijn Honda Civic TCR, die helemaal achteraan is gestart en met een enorme opmars bezig is. In de Sport divisie is het Pieter de Jong die de koppositie overgepakt heeft voor Zilhouette Sport collega Jan Berry Drenth.

Cees Wijsman schrikt van twee rijders die valk voor hem elkaar raken en spint in de Kumho bocht van de baan, gaat even het gras op maar kan zijn weg vervolgen. Hein Koopman is één van de rijders die betrokken is bij de botsing en valt uit. Even later krijgt de teambaas 20 seconden straf vanwege het aantikken van Ted van Vliet. Aan de kop vergroot Mex Jansen zijn voorsprong op Max Weering, die in zijn spiegels Martin Koch steeds meer dichterbij ziet komen.

In de Supersport 1 is Laurens de Wit niet opgewassen tegen de dadendrang van Ruud Olij en Remco de Beurs, die de eerste twee plaatsen opeisen.

In de Supersport 2 blijft Van Houtum de fiere koploper voor Tony Verhulst en Frank Broersen. In de Sport divisie blijft De Jong koploper voor Jan Berry Drenth en Rob Nieman, die een waarschuwingsvlag krijgt vanwege het overschrijden van driemaal track limits.

Na 25 minuten racen gaat de pitwindow open voor de verplichte pitstop. Na alle rijderswissels blijft de Koopman Racing BMW M6 van Jordin Poland op kop met een flinke voorsprong op Max Tubben en derde man Martin Koch. Geen verandering in de Supersport 1 divisie.

Ruud Olij blijft koploper met negen seconden voorsprong op Remco de Beus, maar Olij moet zijn 10 seconden straf na de race nog ondergaan. Henk Tappel valt uit met een gebroken kruiskoppeling.

In de Supersport 2 divisie heeft Frank Broersen de leiding overgenomen van zijn zoon Maik. Axel Jansen, die het stuur heeft overgenomen van Gillis van Houtum is teruggezakt naar de derde positie. In de Sport divisie rijdt Jan Berry Drenth op kop maar de snelle Mark Jobst nadert snel. De derde positie is voor Jack Hoekstra die Pieter de Jong heeft afgelost. Rob Nieman ondergaat een drive through straf voor een te korte pitstop.

Aan de kop laat de onervaren Jordin Poland zien dat hij een snelle coureur is. De tiener vergroot zijn voorsprong op tweede man Martin Koch.

Max Tubben moet helaas de strijd staken met een kapotte versnellingsbak, waardoor Daan Meijer naar de derde plaats doorstoot na een inhaalactie op de Radical van Robin Greenhalgh. In de Supersport 1 divisie heeft Ruud Olij zijn voorsprong uitgebreid tot 14 seconden, genoeg om na het ondergaan van zijn straf voor de jumpstart de divisie te winnen. Remco de Beus blijft tweede maar ziet in de slotfase zijn voorsprong op Laurens de Wit bijna verdampen. In de Supersport 2 divisie is het constant wisselen van de podiumplaatsen.

Maik Broersen en Jansen profiteren na een klein uitstapje van Frank Broersen, die terugzakt naar de derde plaats. Ook in de Sportdivisie is het een spannende strijd.

Met nog een kleine twee minuten te gaan pakt huidige kampioen Mark Jobst de koppositie over van Jan Berry Drenth. Tevreden winnaars van de eerste race van het seizoen.