Supercar

Jack’s Racing Day volgende uitdaging voor de Supercar Challenge

10:57 09-08-2023

Na Zandvoort, de Red Bull Ring, Spa-Francorchamps en Circuit Zolder is de Supercar Challenge voor de eerste keer dit seizoen te gast op het TT Circuit van Assen. Het TT Circuit is daarmee het decor voor het vijfde circuit van dit seizoen. Jack’s Racing Day is als gratis toegankelijk evenement een mix van auto-, motor- en kartrace-spektakel, aangevuld met fraaie en supersnelle demo’s.

Dat het grote publiek dit weet te waarderen blijkt wel uit altijd volgepakte tribunes en enthousiaste reacties. Vorig jaar vierden Dick van Elk en Lee van Dam, de drijvende krachten achter respectievelijk VRM en JACK’S Racing Day, nog hun inmiddels 20 jaar durende samenwerking. Een dik veld van snelle Prototype’s, GT’s en toerwagens verdeeld over verschillende klassen zorgt niet alleen voor een grote variëteit aan auto’s, maar ook voor spannende en spectaculaire races.

Allereerst zijn daar de grote kanonnen uit de CN Division. Op Spa-Francorchamps liep het team van Idola Motorsport al met een grote glimlach door de paddock. Duidelijk onder de indruk over de ongedwongen sfeer rond de Supercar Challenge beloofden zij dit seizoen nog een keer terug te komen. Het team houdt woord en komt niet met één, maar zelfs met drie fraaie Praga’s naar Assen. Oud Formule 1 testcoureur Rodolfo Gonzalez uit Venezuela, die samen met William Stowell de tweede wedstrijd in Francorchamps op zijn naam schreef, is ook weer van de partij. Tegenstand is te verwachten van Alain Berg met zijn Norma M20FC en de DayVTec Ligier LMP3 van Matthijs Bakker en Joshua Kreuger.

In de Division Radical vervolgt de familiestrijd zich tussen Robin en Jerome Greenhalgh en Melvin en Eddie van Dam. Koploper Vlad Raducanu is er in Assen niet bij, dus de verschillen tussen de rijders zullen na deze twee races kleiner worden en de spanning weer groter. Oscar Vianen, die samen met Mark Jobst een equipe vormt in de Sport divisie, heeft nu gekozen om zijn debuut te maken in deze snellere Radical klasse. Dat doet hij samen met de pas vijftien jarige Mitchell van Dijk die in Assen, na een karting periode, zijn eerste autosport wedstrijden gaat rijden.

In de GT Division loopt de spanning verder op. Het hele seizoen strijdt equipe Mex Jansen/Jordin Poland met hun Koopman Racing BMWM6 GT3 tegen de JR Motorsport BMW M6 GT3 van equipe Max Tubben/Max Weering voor de overwinning. Het verschil tussen beide equipes bedraagt slechts één bescheiden punt in het voordeel van Jansen/Poland.

In Assen zien we regerend kampioen Bart Arendsen weer terug op de baan met zijn BMW M6. De Koopman Racing coureur krijgt tegenstand van Daan Meijer in de BODA Racing BMW M6 GT3 en teamgenoot Bob Herber in zijn Bentley Continental GT3, die op Circuit Zolder ook forfait moesten geven. Roger Grouwels zien wij ook weer terug in de GT klasse van de Supercars. De snelle coureur stapt nu in bij Koopman Racing in een BMW M4 GT3. Ook de sympathieke Cees Wijsman is weer van de partij met eveneens een BMW M4 GT3. Zij gaan de strijd aan met equipe Ted van Vliet/Willem Meijer, die het aantal BMW’s M6 op zes brengt.

In de Supersport 1 heeft Laurens de Wit inmiddels een flinke voorsprong van 30 punten opgebouwd op zijn achtervolgers. De Technova College Racing rijder vormt op Assen een equipe met Fabian Schoonhoven, die op Circuit Zolder een uitstekende indruk achter liet in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux.

Tegenstand gaat komen van vader en zoon Dennis en Steff de Borst, die door regelmatig te scoren met hun Febo Racing Team Hyundai i30N TCR opschoven naar de tweede plaats in de tussenstand. Kanshebber voor overwinningen in Assen is echter ook Tony Vijfschaft met zijn Ferry Monster Autosport Supercopa, die vorig jaar beide wedstrijden op Assen wist te winnen. Ook thuisrijder Henk Tappel is favoriet in zijn Zilhouette 3.5, waarmee hij een combinatie vormt met Harold Wisselink.

Remco de Beus gaat samen met de snelle Bas Schouten een gooi doen naar het podium. De VW Golf TCR van Jonas de Kimpe mogen we niet onderschatten, met name omdat de snelle Belg een equipe vormt met Porsche coureur John de Wilde. Fijn om ook weer de gebroeders Van den Berg terug te zien op de grid. Robert en Benjamin hebben hun oude vertrouwde BMW E90 weer opgebouwd en maken kans op een topnotering.

De Supersport 2 divisie is de grootste klasse in Assen, mede doordat er zeven bolides uit de DRDO zijn ingeschreven. Maik Broersen is de koploper in de tussenstand, maar Tony Verhulst volgt de BMW M4-rijder op slechts twee punten. Grote kanshebber voor de winst is de ervaren Christiaan Frankenhout, die een duo vormt met Meindert van Buuren jr. die na zes jaar weer in een raceauto stapt. Hun door CP Motorsport ingeschreven BMW M2 is van Haso Keric, die echter door vakantie niet in Assen kan deelnemen.

Ook de snelle dame Priscilla Speelman die samen met Teunis van der Grift rijdt, is favoriet voor een podiumplaats. Datzelfde geldt voor de Nederlands-Belgische combinatie Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck met hun snelle Cupra TCR.

Mark Jobst is de grote kanshebber voor de overwinning in de Sport divisie. De koploper in de tussenstand van deze klasse moet op het TT Circuit afrekenen met de snelle Clio’s van het Spirit Racing Team, waarin Rob Nieman een equipe vormt met de ervaren Simon Knap, die in Assen weer eens zijn racehandschoenen aantrekt.

De tweede Clio van het team wordt bemand door John van der Voort en Raymond Koper. Vader en zoon Emile en Tom Drummen geven ook weer acte de présence en gaan er alles voor doen om het podium te behalen. Mick Schutte met zijn BMW M3 E46 GTR is altijd vooraan te vinden en dat zal de Koopman Racing coureur op Assen weer willen herhalen.

Programma
Aanstaande vrijdag begint de Supercar en Prototype Challenge met twee vrije trainingen van 40 minuten het weekend. Daarna wordt het startveld verdeeld over twee groepen voor de kwalificatie. Rond half vijf start de 20 minuten durende kwalificatie voor de GT divisie en de Prototypes, om vijf uur gelijk gevolgd door alle deelnemers uit de sport divisies voor hun strijd tegen de chrono. Zaterdag is het in de namiddag dat het complete veld rond 17:31 uur wordt losgelaten voor hun 60 minuten durende eerste wedstrijd. Op zondag buldert het dikke veld rond 13:40 uur richting de eerste rechtse Haarbocht. Ook deze wedstrijd duurt 60 minuten.

Op TV
Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het TV-programma Autosport NL en zijn terug te kijken via de site www.supercarchallenge.nl.