Supercar

Equipe Piessens-De Jonghe overtuigend winnaar race 1 op Circuit Zolder

12:58 17-07-2021

Sam De Jonghe laat op Circuit Zolder weer zijn klasse zien. Samen met Thomas Piessens wint de Deldiche Racing equipe oppermachtig de eerste Supercar Challenge wedstrijd op Circuit Zolder. Bij de GT’s is ook Bob Herber niet te verslaan, ondanks een pittig lange pitstop met veel successeconden. In Supersport 1 blijft Bart Arendsen in Zolder onaantastbaar en wordt voor de titel echt een grote concurrent voor koplopers De Borst-Van Oord die vierde worden. Niet het succes voor de Belgen van Traxx Racing. Chris Voet met Bart van den Broeck worden derde op hun thuiscircuit en moeten toch weer twee  Zilhouettes voor zich dulden. Equipe Hoekstra-De Jongh wint voor Mark Jobst.

Bij afwezigheid van Max Aschoff, die niet op tijd de juiste onderdelen voor zijn Nissan LMP3 kreeg, zijn het de drie Norma bolides van Deldiche Racing die naar de snelste tijden reden in de kwalificatie. Equipe Piessens-De Jonghe gaat vanaf poleposition van start voor de eerste race van de Supercar Challenge tijdens het Supercar Madness weekend op Circuit Zolder. Thomas Piessens gaat van start tot aan de verplichte rijderswissel. Bob Herber is nog steeds de snelste bij de GT’s, terwijl Dennis de Borst vanaf de beste plaats in de Supersport 1 gaat vertrekken na de snelste tijd van teamgenoot Stan van Oord gisteren tijdens de kwalificatie. In Supersport 2 waren vader en zoon Greenhalgh de beste met hun Johan Kraan Radical SR1, terwijl in de Sport divisie de thuisrijders Voet-Van den Broeck de Belgische eer moeten verdedigen tegen zeven Zilhouette Racing bolides en één BMW 325i van Guido Ryckerbusch.

Het is lekker toeven op het gemoedelijke Circuit Zolder. Steeds meer blauwe lucht en een lekker zonnetje die langzaam de bewolking verjaagt. 33 bolides staan te popelen om te mogen beginnen omdat de race vanwege de verplichte motorstilte uiterlijk om 12:00 uur afgelopen moet zijn.

Piessens heeft de beste start voor Tim Joosen en Tom Boonen, gevolgd door Alex Cascatau en Karlo Van Dosselaer. In de GT klasse blijft Bob Herber aan kop voor Patrick Engelen en Max Tubben. Bart Arendsen met zijn BMW 1 Serie GTR troeft Dennis de Borst af en pakt de kop in de Supersport 1. Marcel van de Maat ligt derde. Mark Jobst met zijn Zilhouette pakt in de Sport divisie de leiding ten koste van Bart van den Broeck. Lars Blaak spint in de grindbak maar kan gelukkig door.

Robin Greenhalgh spint in het grind van de Eerste Linker en blijft vast staan. De eerste neutralisatie via een full Course Yellow is een feit. Karlo Van Dosselaer moet zijn Norma met pech in de pits parkeren. Aan de kop heeft Tom Boonen voor de neutralisatie Tom Joosen verdrongen voor de tweede plaats. Ook Cascatau passeert Joosen die steeds verder terug zakt. Na de herstart heeft Alex Cascatau het prima naar zijn zin op Zolder en pakt de tweede plaats ten koste van Boonen.

In de GT Divisie krijgt Hein Koopman een 30 seconden straf vanwege een valse start. Aan kop kent Herber geen problemen. De BODA-rijder leidt voor Patrick Engelen en Daan Meijer, met vlak daarachter Max Tubben en Jules Grouwels. In Supersport 1 passeert Marcel van de Maat Dennis de Borst en verkleint de achterstand naar koploper Bart Arendsen. Bart van den Broeck heeft zich in de Sport divisie weer herpakt en neemt weer de kop voor Mark Jobst en Mark Wieringa. Lars Blaak zet zijn wagen op een veilige plaats naast de baan net na de kleine chicane. Zilhouette collega David Emaar ondergaat hetzelfde lot.

Aan kop heeft de ontketende Alex Cascatau de koppositie overgenomen van Piessens en vergroot zienderogen zijn voorsprong. Piessens heeft het lastig en moet ook Tom Boonen voor zich dulden. Halverwege de wedstrijd gaat de Pit Window open voor de verplichte stop en het ondergaan van de eventuele successeconden.

Na alle pitstops is er weer overzicht. Sam De Jonghe heeft het stuur overgenomen van Piessens en pakt de leiding voor Alain Berg die de plaats overgenomen heeft van Cascatau. Tom Boonen moet zijn Norma aan de kant zetten in de Jochen Rindt bocht en veroorzaakt een tweede Full Course Yellow situatie. De neutralisatie duurt echter heel kort en de wedstrijd wordt weer vrij gegeven.

Ondanks een lange stilstand vanwege de successeconden behoudt Bob Herber met zijn Lamborghini Super Trofeo de leiding bij de GT’s met een nieuwe nummer twee Roger Grouwels, gevolgd door Max Tubben met zijn BMW Z4 GT Zilhouette, die echter een straf krijgt voor zowel te hard rijden als het inhalen onder de gele vlag.

In de Supersport 1 klasse blijft Bart Arendsen de koploper voor Marcel van de Maat en de oprukkende Ruud Olij met de BMW E46 M3 GTR. Stan van Oord, temgenoot van Dennis de Borst, met zijn Febo Hyundai is na de lange pitstop weer veroordeeld tot een inhaalrace. Hij komt als zesde weer de baan op in zijn klasse. In de Sport divisie is de volgorde na de pitstop flink door elkaar geschud. Equipe Jack Hoekstra-Pieter de Jongh is de nieuwe koploper voor Mark Jobst en Marcel van de Lyke, allen met de Zilhouette. De koplopers van de beginfase Chris Voet-Bart van den Broeck zijn teruggezakt naar een vierde plaats.

Met nog twee minuten te gaan kruipt de BMW van Marcel van de Maat door de Bianchi-bocht en komt op een gevaarlijke plek midden op de baan tot stilstand. Tot grote ergernis van Race Control. De rijder had drie kansen om zijn wagen op een veilige plaats eerder neer te zetten. De derde Full Course Yellow is een feit. Met nog één ronde te gaan wordt het veld weer losgelaten maar er gebeurt niets meer. De snelle Sam De Jonghe rijdt iedereen vooraan op achterstand en wint samen met Thomas Piessens de wedstrijd voor Alain Berg met Alex Cascatau. Een fantastisch resultaat voor de Luxemburgs-Roemeense equipe na al hun pech op Hockenheim. De derde podiumplaats is voor equipe Joosen-De Cock.

Niemand komt meer in de buurt van Bob Herber in de GT divisie. De Lamborghini coureur wint met overmacht voor vader en zoon Grouwels met hun fraaie Nissan GT-R GT3. Ondanks alle straffen blijft Max Tubben derde in deze klasse.

In de Supersport 1 wint Bart Arendsen zijn klasse voor Ruud Olij en de gebroeders Van den Berg. In de Supersport wint de famile Greenhalgh, ondanks een grindbezoek in de Eerste Linker.

In de Sport divisie zijn het toch twee Zilhouettes van equipe Hoekstra-De Jongh en daarachter Mark Jobst die naar de bovenste twee plaatsen rijden, gevolgd door de Belgen Voet-Van den Broeck, die morgen zeker op revanche azen.