Supercar

Wie stopt Bob Herber op Spa

13:02 30-05-2023

Drie Formule 1-circuits op een rij. Na Zandvoort en de Red Bull Ring gaan de diverse klassen uit de Supercar Challenge de strijd aan op het uitdagende Spa-Francorchamps. Na het machtsvertoon van de jonge garde in Zandvoort was daar in Oostenrijk plotseling Bob Herber met zijn Bentley Continental GT3, die een flink aantal fabrieks updates had ondergaan en niet te stoppen was op de Red Bull Ring. Kijken of de BODA Racing coureur het vermogen van zijn Bentley op de nog langere rechte stukken van Francorchamps nog meer tot uiting kan laten komen. Tegenstand moet gaan komen van de BMW M6 bolide van Koopman Racing met aan het stuur equipe Mex Jansen-Jordin Poland en de BMW M6 van JR Motorsport van equipe Max Tubben en Max Weering. De races zijn zaterdag en zondag te volgen via een live stream.

43 auto’s, verdeeld over zeven divisies gaan van start in Spa. In de Division CN komt de Luxemburgse gymleraar Alain Berg aan de start. Op één van zijn favoriete banen gaat hij de strijd aan in zijn Norma M20FC tegen de door Idola Motorsport ingeschreven Praga R1, met de Engelsman William Stowell en de man uit Venezuela Rodolfo Gonzalez, die het Praga-stoeltje delen.

In de Radical divisie won de Roemeen Vlad Raducanu op de Red Bull Ring zijn eerste race. Tegenstand gaat zeker komen van Melvin van Dam en zijn vader Eddie van Dam, die op Spa de steun van Sam Jongejan moeten missen. De vierde Radical is van Jerome Greenhalgh, die dit keer alleen de strijd aan gaat in de Ardennen. De vier Radicals SR3 krijgen gezelschap van een Revolution 427, een fraaie raceauto met aan het stuur Dominik Dierkes.

De GT Division blijft met tien fraaie bolides één van de meest aansprekende klassen. Zoals eerder gemeld moet Bob Herber zich verdedigen tegen de jonge rijders met hun BMW M6 GT3 bolides. Leuk om te zien is dat Axel Jansen nu ook zijn intrede in de GT Divisie gaat maken. De vader van Mex vormt een duo met Ronald van Loon, die op de Red Bull Ring heel goed voor de dag kwam in zijn BMW M6. Verdere tegenstand komt van Daan Meijer, Ted van Vliet en Cees Wijsman, allen met de populaire BMW M6 GT3.  Er komen twee Speedlover Porsches 992 aan de start. Vader Jean Pierre Verhoeven vormt een equipe met zijn zoon Jaxon en Zuiderbuur Pierre-Etienne Bordet gaat in Spa alleen op pad. Hein Koopman is weer terug in zijn vertrouwde BMW Z4 GT3.

Het wordt spannend in de Supersport 1 Division. Wij verwachten een flinke strijd tussen Laurens de Wit in zijn Bas Koeten Racing Audi TCR en de Audi RS3 TCR van Tim Schulte en Paul Meijer, waarbij laatstgenoemde vorig seizoen in het tweede Spa-weekend liet zien dat hij het racen nog lang niet verleerd is. Ook Dennis de Borst en zijn zoon Steff gaan zeker meestrijden voor de podiumplaatsen in hun Hyundai i30N. Jonas De Kimpe is weer terug in deze divisie met de snelle VW Golf TCR. Maar laten we niet equipe Tappel-Wisselink vergeten. Als het regent, en dat weet je in de Ardennen maar nooit, kan de Zilhouette 3.5 zeker voor een verrassing zorgen.

De Supersport 2 Division is de grootste klasse met 13 auto’s binnen het Supercar veld. Mede ook door de deelname van zes auto’s uit de Dutch Race Driver Organisation kan het dringen worden voor de podiumplaatsen. Een zekere kanshebber is de VW Golf GTi van Priscilla Speelman en teamgenoot Teunis van der Grift. Speelman versloeg in beide races op de Red Bull Ring alle racende heren en wil dit huzarenstukje graag herhalen in Spa. Tegenstand komt van thuisrijder Tony Verhulst in zijn Honda Civic TCR en Maik Broersen in zijn BMW M4.

In de Sport 1 Division is toch wel equipe Oscar Vianen-Mark Jobst de grote kanshebber. Hun Zilhouette Sport krijgt tegenstand van vader en zoon Drummen met hun BMW M2 40 en twee door Spirit Racing Team ingeschreven Renault Clio’s van equipe Wouter Manderveld-Raymond Koper en de ervaren Rob Nieman die het de Zilhouette nog heel moeilijk gaat maken.

In de Sport Division 2 krijgt Traxx Racing Team equipe Ignace van den Broeck-Leon Iserbyt met hun Clio te maken met een zelfde model auto van hun Belgische landgenoten Robin Dries en Samuel Hilgers. Leonid Protasov komt samen met zijn teamgenoot Sergi Pustovoiteko na de Red Bull Ring ook in Francorchamps aan de start. Beide rijders uit de Oekraïne delen een BMW Compact E36.

Programma
Vrijdag 2 juni staan de kwalificaties voor de wedstrijden op zaterdag en zondag op het programma. In de avonduren start de 20 minuten durende kwalificatie van de GT en Prototype divisies rond 19:08 uur, gevolgd door een even lang gevecht om de snelste tijden door de diverse Sport Divisies. Op zaterdag start het gehele Supercar veld rond half vier hun eerste wedstrijd van één uur plus één ronde. Op zondag starten we een uur eerder, ook dan is de tijdsduur één uur plus één ronde.

Live stream
De races van alle VRM raceklassen zijn dit weekend te volgen via een live stream.
Zaterdag race 1 om 15.30 uur: https://www.youtube.com/live/DCQZwx9U_Do?feature=share
Zondag race 2 om 14.30 uur: https://www.youtube.com/live/k2qbmXfgTCw?feature=share

Op TV
Verslagen van alle races worden uitgezonden door RTL7 in het TV programma Autosport NL.