Supercar

Equipe Berg-Engelen is te sterk in de Ardennen

17:56 03-06-2023

Equipe Alain Berg-Patrick Engelen wint in hun Norma M20FC de eerste Supercar Challenge wedstrijd op een zonnig Spa- Francorchamps. Equipe Tubben-Weering had tot aan de laatste ronde uitzicht op de tweede plaats en daarbij eerste bij de GT’s, maar een tekort aan benzine in de slotronde gooide roet in het eten. Equipe Jansen-Poland, ook in een BMW M6 kreeg zo de winst in de GT divisie in de schoot geworpen. Jonas De Kimpe wint in zijn Golf de Supersport 1 divisie, gevolgd door Laurens de Wit en equipe Schulte-Meijer. Maik Broersen is de sterkste in de Supersport 2 divisie  op ruime afstand gevolgd door Tony Verhulst en equipe Speelman-Van der Grift. In de Sport 1 divisie was er geen kruid gewassen tegen Mark Jobst in zijn Zilhouette. In de Sport 2 divisie rijdt equipe Van den Broek-Iserbyt naar de winst.

Rodolfo Gonzales reed gisteren in de kwalificatie met zijn Idola Motorsport Praga R1 naar de snelste tijd. De Venezolaan heeft een flink uitgebreid race CV en is zeker geen onbekende in de internationale autosport. Speedy Gonzales, zoals zijn bijnaam werd nadat hij in de karting Lewis Hamilton versloeg, reed in 2006 naar de nationale titel in het Britse Formule 3 kampioenschap, reed GP2 voor Arden en Trident, om vervolgens testrijder te worden van het Marussia Formule 1 team. Na zes deelnames in de IndyCar Series voor Dale Coyne Racing in 2015, volgden er nog wat onregelmatige deelnames tot hij begin dit jaar instapte bij Idola Motorsport om samen met William Stowell een equipe te vormen. Na een periode in karting in Europa stapt Stowell na zeven jaar  weer in een raceauto. De race op Spa is na twee races op Silverstone zijn derde wedstrijd van dit jaar. In het dagelijkse leven is de Engelsman aerodynamisch specialist in het design van voorvleugels in ondermeer de Formule 1.

Naast de Idola Praga start de Norma van Alain Berg en Patrick Engelen vanaf de eerste rij. Op de tweede rij zijn de eerste twee GT’s te vinden met equipe Tubben-Weering in hun JR Motorsport BMW M6 GT3 als snelste voor Bob Herber in de Bentley Continental GT3. De eerste Radical van Jerome Greenhalgh vertrekt vanaf een derde rij. Op de zevende rij vertrekt Jonas De Kimpe met zijn VW Golf TCR als snelste in de Supersport 1, een rij verder gevolgd door equipe Schulte-Meijer met hun Audi RS3. Naast de Certainty bolide start de Bas Koeten Audi TCR van Laurens de Wit.

Vlak voor de start pech voor Dennis de Borst die zijn Hyundai i30 de pits in rijdt nadat de auto al stil viel op Kemmel. Na de opwarmronde, waarin een aantal bolides maar moeizaam op gang komt, bulderen de bolides na hun rollende start richting de eerste rechter Eau Rouge. Dennis de Borst vertrekt vanaf het einde van de pitstraat om aan een inhaalrace te beginnen.

Het zijn de drie GT’s die het beste weg komen. Max Weering dwingt in La Source Gonzales een beetje naar buiten en heeft de beste start voor Jordin Poland en Bob Herber. In Les Combes neemt Jordin Poland brutaal de kop. Rodolfo Gonzales vecht zich ten koste van Herber terug naar de derde positie. Alain Berg is met zijn Norma teruggezakt naar een zevende positie.

In de Supersport 1 divisie leidt Jonas De Kimpe voor Laurens de Wit en Paul Meijer. In de divisie lager heeft Andy Dam  met de BMW M4 GT4 de eerste positie overgenomen en wordt gevolgd door Maik Broersen en Tony Verhulst. Wouter Manderveld is nog de koploper in de Sport 1 divisie met zijn Renault Clio, maar Mark Jobst heeft daarachter veel meer snelheid en heeft al een paar plaatsen goed gemaakt na zijn slechte kwalificatie.

Rudolfo Gonzales maakt vooraan zijn slechte start goed en haalt Max Weering in om in Fagnes ten koste van Poland de kop weer over te nemen. Ook Alain Berg herpakt zich na een matige start en is inmiddels op een vierde plaats aangekomen. Geen succes voor Bob Herber in deze eerste wedstrijd. Zijn Bentley valt terug en moet aan de kant gezet worden in Fagnes. In de Supersport 1 blijft de volgorde gelijk, maar de afstand tussen De Kimpe, De Wit en Meijer is minimaal.

Jerome Greenhalgh is met zijn Radical SR 3 tot nu toe de verrassing van de wedstrijd met een stabiele vijfde plaats. De Engelsman rijdt foutloos en super geconcentreerd.

In Supersport 2 Blijft Andy Dam de koploper, maar de Koopman Racing BMW M4 van Maik Broersen zit daar vlak achter.

Priscilla Speelman heeft na een mindere start weer helemaal de snelheid terug haalt Tony Verhulst in en gaat met haar VW Golf GTI nu op weg naar Broersen. In de Sport 1 heeft Mark Jobst met zijn Zilhouette, nu met de juiste banden en velgmaat, korte metten gemaakt met Wouter Manderveld. Rob Nieman met zijn Spirit Racing Team Clio zit daar weer achter.

In de Sport 2 divisie rijdt Ignace van den Broeck vooraan in zijn Traxx Racing Team Clio.

De Pitwindow gaat bijna halverwege allereerst open voor de GT’s en Prototypes. Andy Dam is in de Supersport 2 teruggevallen naar een vierde plaats. Maik Broersen heeft de koppositie hierin overgenomen voor Speelman en Verhulst. Toch een foutje voor Greenhalgh. De Radical spint in Les Combes, maar kan zijn weg vervolgen tot aan de pits om zijn verplichte stop te ondergaan. Ook Gonzales en Berg komen binnen voor hun stop. Andy Dam valt stil helemaal aan het einde van de pitstraat en wordt door de Marshalls terug geduwd richting paddock. Ook voor de vandaag 50-jaar geworden Martijn Wijsman, broer van Cees Wijsman uit de GT’s moet in Les Combes zijn DRDO BMW GTR uit de Supersport 2 divisie aan de kant zetten.

Aan de kop heeft Patrick Engelen het stuur overgenomen van Alain Berg. De Norma heeft na alle stops de algehele leiding overgenomen van William Stowell met de Praga.

Daarachter is het Max Tubben, die Max Weering heeft afgelost, gevolgd door Mex Jansen die de race zetel heeft overgenomen van Jordin Poland. Maar het verschil tussen deze twee BMW M6 rivalen is minimaal. Daan Meijer volgt met Ted van Vliet en Hein Koopman daar weer achter die echter opnieuw de pits op zoekt.

In de Radical Division is equipe Eddie van Dam met teamgenoot Raducanu de nieuwe koploper voor de ver teruggevallen Greenhalgh. Ook wijzigingen in de Supersport 1 divisie waar Jonas De Kimpe vooraan rijdt met een flinke voorsprong op Tim Schulte, die Paul Meijer heeft afgelost. Derde is Laurens de Wit.

In de Supersport 2 blijft Maik Broersen de koploper voor Tony Verhulst in zijn Honda Civic TCR. Teunis van der Grift heeft het stuur overgenomen van Priscilla Speelman en is naar een derde plaats terug verwezen.

In de Sport 1 divisie gaat het lekker met Mark Jobst, die een drietal auto’s achter zich houdt uit een snellere divisie. Rob Nieman is tweede voor Wouter Manderveld.

Helemaal vooraan kan William Stowell met de Praga het jagende tempo van de twee BMW’s M6 niet bijhouden, hij zakt terug naar een vierde plaats. Even een angstig momentje voor Mex Jansen, die zich verremt voor de Chicane, binnen door schiet bij Max Tubben en rechtdoor gaat zonder iets te raken.

Achteraf  komt er voor Jansen toch nog een onverwachte winst bij de GT’s door benzine tekort van Tubben, die vanaf het kartcircuit gedeelte pruttelend de finish haalt, maar terugzakt naar de derde plaats algemeen en tweede in de GT klasse.

In de Supersport 1 Verruilt Laurens de Wit zijn derde plaats voor een tweede ten koste van Tim Schulte. Bij de Radicals is het toch weer Jerome Greenhalgh die de kop pakt. William Stowell moet zijn Praga in de laatste ronde zonder benzine nog aan de kant zetten, maar verliest daarbij niet zijn vierde plaats algemeen.

Podium Prototypes

Podium GT