Vaders en zoons in de Supercar Challenge

Emile en Tom Drummen

10:55 26-06-2023

Kinderen van coureurs die in de voetsporen van hun ouders, je ziet het de laatste jaren steeds meer. Vaak gebeurt dat nadat de vader zelf niet meer actief is, zoals dat ook bij Max Verstappen het geval is. In de Supercar Challenge zijn er echter acht vaders die tegelijk met hun zoons aan de start verschijnen. Als equipe samen op een auto, of elk met een eigen. Hoogste tijd om deze vader-zoon combinaties in het spotlicht te plaatsen. In deze aflevering Emile en Tom Drummen

Ik had me al een paar keer gemeld in de pitboxen van Koopman Racing op het circuit van Spa-Francorchamps. Mijn initiatief om vader en zoon Drummen te spreken te krijgen was nog niet gelukt. Deze nieuwe rubriek en het feit dat dit pas het tweede Supercar Challenge weekend voor de beide rijders was maakte mij nieuwsgierig. “Ik heb ze voor je gevonden,” meldt teambaas Hein zelf, “ze zitten aan het tafeltje op je te wachten.” Twee jongensachtige figuren kijken mij glimlachend aan. We maken kennis en ik merk gewoon hoe leuk ze het vinden om een keer over hun autosport passie te praten met de media.

Vader Emile neemt enthousiast het woord. “Ik ben al een tijdje besmet met het autosport virus. In 2011 ben ik ingestapt bij de Dutch Race Driver Organisation (DRDO) van Danny van Dongen en Dillon Koster. Ik nam deel met een BMW M3 uit de cup van Hein Koopman en heb dat tot en met 2020 gedaan. In die periode kreeg mijn zoon ook meer interesse in de sport.” Tom Drummen: “Ik heb alleen hobbymatig gekart, wat verder geen naam mag hebben. Twee jaar geleden heb ik met mijn vader samen een trackday gereden met een BMW E46 en dat vond ik zo leuk dat ik daarna mijn autosportlicentie heb behaald bij de Dutch Race Driver Academy.

Dit is ons eerste seizoen bij de Supercar Challenge en we rijden met de auto waarmee vorig jaar op Circuit Zolder vader en zoon Axel en Mex Jansen hun debuut maakten. Het was best wel spannend allemaal, maar het is een fijne auto, niet handgeschakeld maar schakelen met een flipper, wat beslist even wennen was. Maar de auto past mij nu als een schoen.”

Vader Emile is super trots en blij dat hij samen met zijn zoon de auto kan delen. “Ik  moet eerlijk toegeven dat het in het begin even slikken was. Het is allemaal wel veilig wat hier gebeurt, maar het blijft autosport en dat is niet zonder risico’s. Wat we interessant vinden is met een engineer de data door te nemen. Je leert daardoor echt om anders en sneller te rijden. Ons streven is om op het podium te komen in de Sport divisie waarin we rijden.

Ik ben altijd bij het team van Hein geweest en gebleven. Er heerst een gezellige onderlinge sfeer bij Koopman Racing. Met de hele groep samen eten en drinken, iedereen is hetzelfde en wordt gelijk behandeld, er zijn geen verschillen. Ook kunnen we veel van de andere rijders leren. Rijden voor zo’n team en nog wel met je eigen zoon is het mooiste wat er is. Ik hoop dit nog lang vol te houden.”

De volgende mogelijkheid voor Emile en Tom Drummen om richting podium te rijden zijn de twee wedstrijden op het Belgische Circuit van Zolder op 8 en 9 juli aanstaande.

Tekst: Gerrie Hoekstra