Voorbeschouwing

Supercar Challenge de grote publiekstrekker tijdens de Zolder Supercar

16:16 04-07-2023

Na Circuit Zandvoort, de Red Bull Ring en Spa-Francorchamps komt de Supercar Challenge komend weekend  in actie op het circuit van Zolder. De Omloop van Terlaemen in België is dan het decor voor Zolder Supercar Madness, een vol en gevarieerd programma waarin alle V-Max raceklassen zullen schitteren en waar je op zondag 9 juli de mooiste supercars en exclusieve auto’s kunt bewonderen. Uiteraard met als grote publiekstrekker de altijd spectaculaire Supercar Challenge met zijn verschillende divisies.

Het circuit van Zolder is een oude bekende voor vrijwel alle deelnemers, alleen voor de debutanten is dit circuit nieuw. De uitdagende baan is ruim vier kilometer lang en telt tien bochten, drie chicanes en twee lange rechte stukken. Zolder heeft zowel vrienden als vijanden. Welk van de twee dat voor een rijder is hangt zeker af van of de auto van een coureur geschikt is voor deze piste. Maar spannend en close zijn de races op Zolder altijd, dus het publiek is altijd de winnaar.

Prototype en Radicals
De Norma M20FC van regerend kampioen bij de Prototype Challenge Thomas Piessens gaat de strijd aan met maar liefst zes Radicals SR3. Jerome Greenhalgh, Melvin van Dam, Eddie van Dam, Alain Berg, Martin Lucas en Vlad Raducanu zullen elkaar geen duimbreed willen toegeven, dus of zij het de Norma moeilijk kunnen maken moeten we afwachten.

GT Division
Met elk twee overwinningen lijkt de titelstrijd bij de GT’s te gaan tussen de jongelingen in de BMW’s M6 GT3. De equipe Max Tubben-Max Weering gaat met 101 punten aan de leiding, maar wordt op vier punten op de hielen gezeten door de equipe Mex Jansen-Jordin Poland. Ted van Vliet, eveneens in een BMW M6 GT3, blijft met 84 punten goed in het spoor van de twee equipes voor hem.

Supersport 1
Laurens de Wit gaat met zijn Audi TCR aan de leiding in Supersport 1, maar ziet de Hyundai i30N TCR van vader en zoon De Borst steeds dichterbij komen. De ervaren Dennis de Borst kent Zolder op zijn duimpje, maar voor Steff is het weer een nieuwe baan en dus wordt het interessant om te zien of deze baan hem goed ligt. Remco de Beus vormt een equipe met Bas Schouten en ook zij gaan in de BMW E46 M3 GTR voor de hoogste trede van het podium.

Supersport 2
Gilles van Houtum (BMW E46 GTR V8) en Tony Verhulst (Honda Civic TCR) zijn op Zolder de grootste kanshebbers voor de podiumplaatsen. De grote vraag zal zijn op welke trede. Equipe Chris Voet-Bart van den Broeck is nog bezig het potentieel van hun nieuwe Alpine A110 Cup te ontdekken. De Belgische equipe Robin en Britt van Osta zou in deze divisie in hun BMW 2401 wel eens voor een verrassing kunnen gaan zorgen.

Sport 1
Vier Zilhouettes van regerend kampioen Mark Jobst, Jan Berry Drenth, vader en zoon Blaak en equipe Pieter de Jong-Jack Hoekstra gaan in de Sport 1 divisie niet alleen de strijd aan met elkaar, maar ook met de Renault Clio Evo’s van Rob Nieman en Christian Dijkhof. De BMW E46 330i van de Belgische equipe Peter Sterken-Jarry Steegmans zal van goede huize moeten komen om in deze divisie te kunnen winnen.

Sport 2
In de Sport Division 2 moet de equipe Ignace van den Broeck-Leon Iserbyt het in hun Clio opnemen tegen de BMW Compact E356 van equipe Leonid Protasov-Sergi Pustovoitenko.

Programma
Op vrijdag komen alle divisies de baan op voor twee vrije trainingen van veertig minuten. Er wordt gekwalificeerd voor beide races op zaterdagochtend. Allereerst zijn om 9.05 uur de bolides van de drie Sport divisies aan de beurt, gelijk gevolgd door auto's uit de GT en Prototype Challenge. Beide kwalificaties duren 30 minuten. De eerste wedstrijd van het complete veld wordt zaterdag gestart om 14:35 uur en duurt een uur. Op zondag begint de tweede race van een uur om 15:10 uur.Zondag 9 juli Supercar Madness
Op zondag is er niet alleen actie op de baan zelf, op de paddock kun je de mooiste supercars, exclusieve auto’s en performance kanonnen bewonderen op Circuit Zolder. In Dragrace Madness zijn er 1 tegen 1 races met de snelste BMW M, AMG en RS modellen, Lamborghini's en Ferrari's. Zondag wordt een dag volop actie op de baan en honderden sportieve straatauto's en honderden racebolides die op de paddock en in de pitboxen te bewonderen zijn! Klik hier voor meer info.

Op TV
Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het TV-programma Autosport NL.