Supercar

De tijd tikte gunstig voor Thomas Piessens op Circuit Zolder

17:32 08-07-2023

De Deldiche Norma wint de eerste Supercar Challenge wedstrijd op Circuit Zolder. Mede geholpen door het ontbreken van successeconden tijdens de pitstop rijdt Thomas Piessens met een voorsprong van bijna 46 seconden naar de algemene overwinning.  Equipe Jansen-Poland doet in de GT divisie de beste zaken en verslaat maar nipt hun grote concurrenten equipe Tubben-Weering en zij nemen de koppositie daardoor weer over in de titelstrijd. De al vorig seizoen ongenaakbare Martin Lucas wint de Radical Division. Equipe De Beus-Schouten wint de Supersport 1 divisie, mede dankzij de nog steeds enorm snelle Bas Schouten die veel tijd heeft goedgemaakt. Niemand kon tippen aan de snelheid van Tony Verhulst die onbedreigd naar de winst in de Supersport 2 divisie rijdt. Door een straf van Jan Berry Drenth pakt Mick Schutte de winst in de Sport divisie. Equipe De Jong-Hoekstra komt met hun Zilhouette 0.600 seconde tekort.

De eerste wedstrijd van de Supercar Challenge op Circuit Zolder staat op het punt om te beginnen. De eerste rij wordt ingenomen door de jeugd in twee BMW M6 GT3-bolides die zeer aan elkaar gewaagd zijn. Vanaf de poleposition neemt Max Weering voor JR Motorsport de start op zich terwijl naast de koploper in het kampioenschap Mex Jansen gaat beginnen voor Koopman Racing. De 17-jarige rijder die het in de ADAC GT4 Germany ook zo goed doet, moet zorgen dat de vier punten achterstand niet groter wordt. Toch druk op de schouders van de ontspannen overkomende rijder uit Zevenaar.

Mex Jansen heeft een wereldstart en pakt na het doven van de lichten gelijk de kop. In de eerste rechter stuiven Vlad Raducanu en Bastiaan van Loenen door de grindbak, maar beide Radical rijders kunnen met achterstand hun weg vervolgen. Melvin van Dam wordt met een drive through bestraft vanwege het duwen van de twee Radicals naast hem buiten de baan. De van poleposition gestarte Remco de Beus moet in de Supersport 1 divisie na de start gelijk twee concurrenten voor zich dulden. Laurens de Wit in zijn Audi TCR is de koploper voor Dennis de Borst in zijn Febo Racing Hyundai i30.  Na alle startincidenten is Nagy Kabaz de nieuwe koploper in de Radical division, al moet de Domec Racing RXC Spyder uitkijken voor de opdringende Martin Lucas.

Mex Jansen was na de start wel heel erg snel weg en wordt door de wedstrijdleiding bestraft met een drive through voor een jumpstart. In de Supersport 2 is er maar één coureur die heerst.

Tony Verhulst met de Honda Civic heeft een flinke voorsprong opgebouwd op Chris Voet in zijn Alpine A110 Cup. Pieter de Jong is de snelste in de Sport divisie en blijft Zilhouette Racing collega Jan Berry Drenth voor.

Mex Jansen ondergaat zijn drive through straf gelijk en blijft tweede algemeen. Hij gaat opnieuw op jacht naar koploper Max Weering. Thomas Piessens kan in derde positie in zijn Norma de snelheid van de beide BMW’s niet bijhouden.

Martin Lucas zat al groot in de spiegels bij Nagy Kabaz en pakt de eerste plaats bij de Radicals over. In de Supersport 1 divisie vergroot Laurens de Wit zijn voorsprong op Dennis de Borst, die veel tijd verliest na een spin in de Villeneuve chicane, maar desondanks toch tweede blijft. De pitwindow voor de supersport en Sport divisies gaat open voor hun verplichte stop. De uit de pits gestarte Robin Greenhalgh schuift in het grind van de Villeneuve chicane en zorgt voor een full course yellow. De Radical moet uit de grindbak getrokken worden en kan daarna zijn weg vervolgen. Tegelijk is ook de pitwindow voor de GT en Prototype divisie open gegaan.

Na alle pitstops en andere schermutselingen maken we met nog een 16 minuten durende wedstrijd de balans op. Rob Nieman in de Clio en Bart van den Broeck in de Alpine worden door middel van een drive through vanwege een te korte pitstop bestraft. Ook Robin Greenhalgh en Jan Berry Drenth worden met 10 seconden bestraft doordat zij te hard reden tijdens een gele vlag situatie.

De nieuwe algemene koploper is Thomas Piessens in zijn Norma. De Deldiche Racing rijder profiteert optimaal omdat hij weer voor het eerst dit seizoen meedoet en nog geen successeconden heeft opgebouwd. Daarachter rijdt Jordin Poland, die het stoeltje heeft overgenomen van Mex Jansen en in derde positie Max Tubben als vervanger van Max Weering.

De laatste equipe moest het langst van de koplopers stil staan bij hun stop. De achterstand op Poland bedraagt echter nog maar 9 seconden.

Martin Lucas blijft leider bij de Radicals maar wordt nu achtervolgd door Vlad Raducanu die Nagy Kabaz heeft terug verwezen naar een derde plaats. Koploper Lucas en de achtervolgende Roemeen moeten echter rekening houden met een straf van 20 seconden door te korte pitstop. Een nieuwe koploper in de Supersport 1 divisie.

Bas Schouten heeft de plaats van Remco de Beus ingenomen en is gelijk flink gaan gassen om zelfs de leiding te pakken.

Laurens de Wit blijft echter op geringe afstand daarachter volgen. Equipe van vader en zoon De Borst verliest veel tijd na een extra pitstop vanwege contact met Laurens de Wit in de Bolderbergbocht. De Wit wordt daar echter niet voor bestraft.

Tony Verhulst rijdt in de Supersport 2 divisie naar een onbedreigde overwinning. Door zijn straf eindigt Jan Berry Drenth als derde in de Sport divisie.

Equipe De Jong-Hoekstra en Mick Schutte in zijn BMW GT3 maken er nog een mooie eindstrijd van wat met 0.600 seconde in het voordeel van Mick Schutte wordt beslist. De algemene overwinning, met dank aan de legale kortere pitstop, gaat naar Thomas Piessens. Áls tweede algemeen en winnaar bij de GT’s wordt equipe Jansen-Poland afgevlagd al was het verschil met equipe Tubben-Weering minimaal. Martin Lucas en Vlad Raducanu blijven ondanks hun straffen één en twee met Nagy Kabaz als laatste podiumganger in de Radical divisie. De van poleposition vertrokken combinatie De Beus-Schouten wint de Supersport 1 divisie voor Laurens de Wit en vader en zoon De Borst.