Supercar

Deldiche Racing overheerst kwalificatie op Assen

18:13 06-08-2021

Sommigen noemen dit een echte Hollandse zomer. Op het ene moment is het droog, een beetje benauwd eigenlijk, en dan weer donkere wolken gevolgd door een flinke bui. Moeilijke omstandigheden voor de Supercar Challenge coureurs die op TT Circuit Assen in de namiddag hun twee snelste tijden moeten zetten voor de races van morgen en zondag. Wanneer de 30 wagens rond 17:00 uur de Haarbocht indraaien is het droog. De donkere wolken zijn verdreven naar het noordoosten, een flauw zonnetje verschijnt, maar de baan is nog nat. Regenbanden zijn de juiste beginkeuze, maar na een paar rondjes zijn het toch de slicks die worden gemonteerd. Het veld zal de baan steeds sneller maken en pas in het laatste gedeelte van de 20 minuten durende kwalificatie zal de beslissing gaan vallen.

Het enige wat blijft regenen zijn de track limits, bijna allemaal in de eerste Haarbocht. Max Tubben staat stil op de baan bij de uitgang van de pitstraat. De airjacks staan nog uit en handmatig maakt de rijder dit in orde. In de beginfase melden de vier Norma’s zich vooraan. Nicky Catsburg met de Koopman Racing BMW M6 GT3, die zich tijdens de twee vrije trainingen al tussen de prototypes had gemengd, komt wat later op de baan en pakt gelijk de snelste tijd.

Bob Herber is de tweede snelste GT-rijder op een vijfde plaats algemeen, voor nieuwkomer Henk de Jong, die het met zijn Mercedes AMG GT3 prima naar zijn zin heeft op het steeds drogere asfalt van Assen.

In de Supersport 1 is het Stan van Oord die het snelste rondgaat, maar het verschil met tweede man Robert van den Berg is minimaal. In de Supersport 2 gaat Ricardo van der Ende naar de snelste tijd met zijn BMW E36 GTR met een kleine twee seconden voorsprong op vader en zoon Greenhalgh met de Johan Kraan Radical SR1. In de Sport divisie is het Mark Wieringa die zijn andere Zilhouette collega’s Jan Berry Drenth en equipe Hoekstra-De Jong voorblijft.

Op een bijna droge baan zijn het vooraan de drie Deldiche Norma’s die in de slotfase de vreemde eend in de bijt Nick Catsburg naar achteren duwen. Equipe Piessens-De Jonghe is de snelste, gevolgd door equipe Joosen-De Cock. Tom Boonen pakt de derde plaats algemeen en in zijn klasse. De vierde Norma van equipe Berg-Cascatau ondervindt problemen en wordt slechts 16de.

In de GT klasse verslaat toprijder Nicky Catsburg de Lamborghini van Bob Herber, met een verschil van meer dan drie seconden. Dit mag totaal geen schande zijn vanwege de enorme internationale ervaring van Catsburg.  

Bob Herber pakt de tweede tijd gevolgd door de nog hevig aandringende Cor Euser met de Marc II V8 en Henk de Jong, die in de slotfase twee plaatsen moet toegeven.

In de Supersport 1 divisie is het Stan van Oord, die zijn Hyundai i30N naar de poleposition in de klasse rijdt voor Bart Arendsen in zijn BMW 1 Serie GTR, nipt gevolgd door Robert van den Berg met de BMW E90.

In de Supersport 2 laat Ricardo van der Ende wederom zijn snelheid zien en rijdt naar de snelste tijd voor de familie Greenhalgh, die er niet aan te pas komt.

In de Sport divisie blijft Mark Wieringa de snelste voor zijn Zilhouette broeders Drenth en equipe Hoekstra-De Jong. Jammer genoeg was het Belgische Traxx Racing team van Chris Voet en Bart van den Broeck afwezig op deze vrijdag, die wellicht de volgorde vooraan nog hadden kunnen veranderen.