Supercar

Weerzien in de Belgische Ardennen tijdens de Spa Euroraces

13:08 01-06-2021

Het is bijna onmogelijk om voorspellingen te doen over wie er vandoor gaan met de hoofdprijzen in de Supercar Challenge en de GT & Prototype Challenge. Een mix van af en toe wat druppels regen, verschil in rijcapaciteiten, extra successeconden bij de verplichte pitstop en strenge doch rechtvaardige straffen van de wedstrijdleiding zorgen dit seizoen al voor een flink aantal chaotische races met vaak een verrassende winnaar tot gevolg.

Tijdens de eerste races van de GT’s op het circuit van Zandvoort verdeelden Daan Meijer en Bob Herber de zeges. Het succesvolle duo Dennis de Borst en Stan van Oord won in de Supersport 1 divisie de eerste race, maar de smaakmakers werden de broers Van den Berg die, met een geleende tankzak, de zondag wedstrijd met de BMW E90 M3 op hun naam schreven.

In de Sport divisie had de Belgische equipe Bart van den Broeck en Chris Voet, met hun Peugeot RCZ Cup inmiddels kennis gemaakt met een flink aantal Zilhouette Sport bolides, die streden om elke meter. Mark Jobst won beide wedstrijden.

In het volgende raceweekend waren ook de imposante wagens uit de GT & Prototype Challenge ingeschreven. Max Aschoff met de fraaie Nissan G58 LMP3 pakte de poleposition voor beide races op het Grand Prix circuit van Hockenheim. In de eerste race profiteerde Tom Boonen van de langere pitstop met tankbeurt van Max Aschoff en pakte de algemene leiding voor de twee LMP3’s van Aschoff en Julien Schell. De opmars van Aschoff werd negen minuten voor het einde gestopt door een full course yellow na een flinke crash van Alain Berg. Koploper Boonen behaalde hierdoor de overwinning. De zondagsrace kwam op naam van de andere Norma M20FC van het Belgische Deldiche Racing. Equipe Joosen-Van Bellingen won de race, Aschoff moest opgeven en Boonen verloor in de beginfase veel tijd en was daardoor kansloos voor de dubbelzege.

De bokalen in de Supersport 1 divisie werden verdeeld tussen equipe De Borst/Van Oord en de overtuigende winnaar van zondag Bart Arendsen. Mark Wieringa won in de Sport klasse de race op zaterdag. Het langste en mooiste gevecht vond ook plaats in de Sportklasse, waar Jan Berry Drenth en Mark Wieringa in de tweede race rondenlang om de derde podiumplek streden. De Belgen Voet en Van den Broeck, die de gehele wedstrijd alleen maar Zilhouettes in hun spiegels hebben gezien, wonnen de tweede race. Al met al races die de harten van de autosportliefhebbers sneller deed kloppen.

Komend weekend zijn de Supercar Challenge en GT & Prototype Challenge alweer actief tijdens de Spa Euroraces. In de LMP3 klasse moet Max Aschoff jammer genoeg verstek laten gaan. Zijn Ginetta is na alle problemen in Hockenheim nog niet gereed. Komend weekend maakt wel een nieuw team zijn debuut in het startveld.

ART Racing zal met een razendsnelle Wolf GB08 CN een gooi gaan doen naar de algemene overwinning. De wagen zal bestuurd worden door Engelsman Jamie Morrow en de Duitser Phil Hill. Ook een derde Norma van Deldiche Racing komt aan de start met Thomas Piessens en Sam Dejonghe als rijders. In de Radical Divisie komen twee Xwift Racing Radicals aan de start met Pieter Denys en Frank Wilsens als deelnemers.

De Oostenrijker Bob Bau, die wij nog kennen van de KTM X-Bow waarin hij eerder reed, maakt tijdens de Spa Euroraces met een Lamborghini Huracán GT3 van HB Racing zijn debuut in de GT-categorie van de Supercar Challenge. Dit doet hij echter niet alleen, hij neemt landgenoot Bernhard Löffler mee die in een tweede Huracán GT3 deelneemt.

Na een afwezigheid van een jaar keert de ervaren Jos Jansen met zijn Porsche 911 991 GT3 Cup tijdens de Spa Euroraces terug in de GT-categorie van de Supercar Challenge.

Voor Albert Jochems worden de Spa Euroraces van 4, 5 en 6 juni een wel heel speciaal weekend. Hij zal namelijk niet alleen aan de start staan in de VRM BMW M2 Cup - NL, maar ook met een McLaren 570S GT4 in de Supercar Challenge starten. Om dit mogelijk te maken heeft Albert de samenwerking met Equipe Verschuur en Charles Zwolsman gezocht. Albert komt in het weekend uit in één race van de BMW M2 Cup en één race in de McLaren 570S GT4 in de Supersport 1 categorie.

Tijdens de Spa Euroraces is er nog een team dat voor het eerst kennis maakt met de Supercar Challenge. Het Belgische Team VDB zet een spectaculaire Seat Cupra in, die bereden wordt door het Nederlands-Belgische duo Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck. Het team komt uit in de Supersport 2 categorie en moeten het gaan opnemen tegen vader en zoon Greenhalgh in de Radical SR1, Joop Arendsen met zijn BMW M4 GT4 en Berry Arendsen met de Seat Supercopa.

In de Sport Divisie wordt het spannend of equipe Voet-Van den Broeck op eigen bodem weerstand kan bieden tegen de Zilhouettes. Er zijn op vrijdag twee vrije trainingen van 40 minuten geprogrammeerd om 13:10 uur en 16:40 uur. Op zaterdag begint de kwalificatie van twee groepen van elk 20 minuten om 10:25 uur, gevolg door de eerste uursrace rond 14:45 uur. Op zondag sluit de Supercar Challenge de dag af met hun tweede race rond 16:35 uur.

Tussenstand na 4 races

GT

1. Bob Herber (Lamborghini Super Trofeo) BODA Racing  90
2. Daan Meijer (BMW Z4 GT3) BODA Racing  76
3. Max Tubben (BMW M4 Silhouette) Zilhouette Racing  69
4. Peter Posavac (BMW Z4 GT3) Koopman Racing 35
5. Hein Koopman (BMW Z4 GT3) Koopman Racing 15

Supersport 1

1. Dennis de Borst / Stan van Oord (Hyundai i30N) FEBO Racing team  83
2. Benjamin van den Berg / Robert van den Berg (BMW E90 M3) HBR Motorsport  79
3. Remco de Beus (BMW E46 M3) MWR Racing  58
4. Bart Arendsen (BMW 1 Serie GTR) Koopman Racing  41
5. Ruud Olij (BMW E92 M3) Stichting Euro Autosport  28
6. Paul Sieljes (Porsche 996 GT3 Cup) Snel Automotive  20
7. Ted van Vliet (BMW E92 V8) JR Motorsport  17
8. Michael Koel / Rients Visser (BMW E46 M3 GTR) Niemann Autosport  13

 Supersport 2

1. Henk van Norel (Porsche Cayman S) Snel Automotive  47
1. Jerome Greenhalgh / Robin Greenhalgh (Radical SR1) Johan Kraan Motorsport  47
3. Bas Barenbrug 40
3. Nick Stox / Peter Stox (BMW M3 GT4) Stox Racing  40
5. Eddie van Dam / Melvin van Dam (Saker GT) Johan Kraan Motorsport  17

Sport

1. Mark Wieringa (Zilhouette Sport) Zilhouette Racing  77
2. Mark Jobst (Zilhouette Sport) Zilhouette Racing 64
3. Bart van den Broeck / Chris Voet (Peugeot RCZ Cup) Traxx Racing Team  54
4. Jack Hoekstra / Pieter de Jongh (Zilhouette Sport) Zilhouette Racing 35
4. Jan Berry Drenth (Zilhouette Sport) Zilhouette Racing 35
6. Marcel v.d. Lyke (Zilhouette Sport) Zilhouette Racing  28
7. Fabian Schoonhoven / Marcel Schoonhoven (Mini Cooper S) Niemann Autosport  28
8. Bernard Blaak / Lars Blaak (Zilhouette Sport) Zilhouette Racing  20
9. Bas Barenbrug (BMW E36 M3)  Bas Koeten Racing  13