GT Prototype

VR Motorsport boekt overtuigende zege in race 1; Ceyisakar naar onverwachte GT-winst

11:13 15-07-2018

VR Motorsport heeft een overtuigende zege geboekt in de eerste GT&Prototype Challenge-race van het DTM-weekend in Zandvoort. Coureurs Tim Gray en Alain Berg kwamen met een voorsprong van 12 seconden over de finish, illustrerend voor hun ijzersterke optreden in de Praga R1T. In de GT-klasse trok Go Motorsports by DVB aan het langste eind na een lange inhaalrace en een late spin van JR Motorsport.

Prototype

De 12 seconden voorsprong waarmee Alain Berg zijn Praga R1T over de finish reed zegt eigenlijk genoeg: VR Motorsport had de volledige controle over de race. Tim Gray beloonde zichzelf met de leiding na een goede start vanaf pole-position. In de ronden die volgden liep hij met grote stappen uit op Jean-Pierre Lequeux die in de Prime Racing Ginetta Nissan G57 zijn tweede plaats bij de start had weten vast te houden.

Lequeux werd al snel door Matthijs Bakker gedwongen te verdedigen. De Nederlander in zijn BE Motorsport Ligier LMP3 volgde de Fransman door het drukke verkeer, liet zich zien in de spiegels van Lequeux, maar kon niet toeslaan. 

De strijd om plaats 2 én de leiding in de LMP3-klasse werd bij het opengaan van de pit window afgebroken toen Lequeux als eerste de pits indook. Op datzelfde moment kwam DVB Racing Porsche 991 GT3 Cup-rijder Kris Wauters vast te zitten in de grindbak van het Scheivlak, waarvoor de wedstrijd geneutraliseerd moest worden.

Nadat de meeste auto’s onder geel hun pitstop hadden gemaakt, werd Alain Berg als leider door de safety car opgepikt. De Luxemburger had de Praga van Gray overgenomen en bleef ondanks een verplichte toevoeging van 30 seconden aan zijn pitstop eerste. Ook hij wist zich bij de herstart los te rijden van zijn achtervolgers, waarna Berg onbedreigd naar de algemene en de CN-klasse overwinning kon rijden. 

Voor positie 2 werd wel hard gestreden: Jean Marc Ueberecken wist in het laatste kwartier de BE Motorsport Ligier van Javier Ibran Pardo bij te halen en na enkele speldenprikken te hebben uitgedeeld de Spanjaard in bocht 9 in te halen en weg te lopen.

Rob Kamphues kwam in de Bas Koeten Racing Wolf als vijfde algemeen en tweede in de CN-klasse over de finish.

Alastair Boulton maakte het feest voor VR Motorsport compleet door de Radical SR3 als winnaar in de RPR-klasse naar huis te rijden.

Tim Gray (VT Motorsport, winnaar): “Zoals ik gisteren al zei: ik wist dat we een goede start nodig hadden en als leider de eerste bocht in moesten gaan. Ik timede de start redelijk goed. Het was dringen in de eerste bocht, maar ik zat aan de binnenkant dus het ging goed. 

“Ik zette een aantal goede en gefocuste ronden neer en zorgde dat ik de auto aan Alain kon overhandigen. 

“Hij reed ook een geweldige tweede stint, dus het was een fantastische middag!”

GT

Voor de gelegendheid deelde de GT-klasse die normaal in de Supercar Challenge uitkomt, de grid met de Prototypen. Wat een zekere zege voor de JR Motorsport BMW M4 Silhouette leek te worden, ging uiteindelijk de kant van Cenk Ceyisakar in de Go Motorsports by DVB Porsche 991 GT3 Cup op.

De weg naar de overwinning voor Ceyisakar was een lange: gestart vanaf plaats 6 met nog enkele Prototypen tussen hem en GT-pole-sitter Daan Meijer was er genoeg werk aan de winkel voor de Turk. 

Met een keurige start kon Meijer zijn pole verzilveren. Achter hem ging het bij het ingaan van Tarzan wel mis: Speedlover Porsche 991 GT3 Cup-coureur John de Wilde was het slachteroffer van een groepje auto’s dat elkaar raakte en werd het grind ingetikt.

Na enkele ronden was het gedaan met de leiding van Meijer en werd hij langzaam opgeslokt door de top van de GT-klasse. Bas Schouten nam in de JR Motorsport BMW M4 de leiding over en gaf deze tijdens zijn stint niet meer uit handen. Co-coureur Ward Sluys hield na de pitstops ook de leiding in handen. Zijn voorsprong met een kwartier te gaan bedroeg maar liefst 40 seconden.

De overwinning voor JR Motorsport leek met de finishvlag in zicht alleen nog maar een formaliteit. Het gat naar Ceyisakar, die zich gedurende het uur een weg naar voren had gebaand, was immens. Bij het uitkomen van bocht 10 ging het dan toch mis: Sluys spinde. Het was echter niet de spin zelf, maar het omdraaien dat hem de zege kostte, toen hij het grind inreed en vast kwam te zitten. 

Ceyisakar, al blij dat hij het podium had gehaald, kreeg zo de winst in de schoot geworpen. Bob Herber volgde in de BODA Racing Porsche 991 GT3 Cup op de tweede plaats. John de Wilde completeerde het volledige Porsche-podium door zijn verloren tijd bij de start goed te maken en het brons te pakken.

In zijn 999ste race ooit greep Cor Euser net naast het podium. De veteraan reed zijn Marcos Mantis vanaf een van de achterste startrijen naar de vierde plaats. Zondag viert hij zijn 1000ste race.

Cenk Ceyisakar (Go Motorsports by DVB, winnaar): “We hoopten dat we snel zouden zijn want de laatste keer in Zandvoort pakte ik twee podiums, maar eerlijk gezegd had ik niet verwacht te winnen. 

“Aan de kant van het team werkte alles perfect, net als bij de monteurs van DVB Racing en van mij.

“We waren al gelukkig met de tweede plaats. Ik kon het gat naar de auto’s achter mij controleren omdat zij ver weg waren. De laatste stap was het uitvallen van de BMW, maar dat is een race-incident en die dingen gebeuren—we hebben de eerste plaats gepakt. Ik heb meer punten nodig voor het kampioenschap, dus neem wat ik krijgen kan.”

Race 2

Zondagmiddag om 15:10 uur staat de tweede GT&Prototype Challenge-wedstrijd van het DTM-weekend op Circuit Zandvoort op het programma. Deze wordt over de gebruikelijke afstand van 60 minuten + 1 ronde verreden.