Supercar

Equipe Max Tubben/Max Weering pakt nipt de pole voor Jansen/Poland

11:00 16-09-2023

Equipe Max Tubben/Max Weering pakt de poleposition in de GT divisie, al komt equipe Jansen/Poland nog heel dichtbij. In de Supersport 1 rijdt Ruud Olij in zijn laatste kwalificatieronde naar de snelste tijd en verwijst equipe Jonas de Kimpe/John de Wilde terug naar een tweede plaats. In de Supersport 2 is het equipe Priscilla Speelman/Teunis van der Grift die zich bovenaan meldt voor Maik Broersen en Bas Barenbrug. In de Sport divisie blijft Mark Wieringa met zijn Zilhouette de snelste voor Rob Nieman.

Geen kwalificatie op de vrijdag dit keer. Het is zaterdagochtend vroeg, de werklui zijn al vroeg begonnen met het afbreken van de tribunes op het rechte stuk. Tribunes die tijdens de Grand Prix nog oranje gekleurd waren met Verstappen fans. Ook een vroegertje voor de teams en rijders van de Supercar Challenge, die klokslag negen uur beginnen met hun 20 minuten durende kwalificaties. Allereerst zijn de bolides van de Proto’s en GT’s aan de beurt. Gisteren na de tweede vrije training een verrassende eerste plaats voor equipe Ted van Vliet/Willem Meijer, die zich na een tweede plaats in de eerste vrije training nu helemaal bovenaan meldde met hun BMW M6 GT3.

Equipe Tubben/Weering opent het bal, maar hun tijd staat nog erg ver af van de tijden van gisteren. Een ronde later begint het serieuze werk, waarbij de drie BMW’s M6 GT3 van Max Tubben/Max Weering, Ted van Vliet/Willem Meijer en Mex Jansen/Jordin Poland zich bovenaan melden. Vader Robin en zoon Jerome Greenhalgh zijn de snelste Radical, gevolgd door de Revolution van equipe Joachim Gabriel Penteado.

De eerste track limit van de dag is voor equipe Tubben/Weering, die buiten de lijntjes kleurt in de Tarzanbocht. Ze blijven nog wel de snelste bolide in de kwalificatie, al komt equipe Jansen/Poland nog wel heel dichtbij. Equipe Van Vliet/Meijer zakt daardoor naar een derde plaats.

De Revolution van equipe Richard Morris/Milan Delaet verbetert zich naar de vierde plaats en wordt daarmee de snelste Revolution, in de slotfase raakt de auto echter van de baan in de grindbak van de Hans Ernstbocht. De familie Greenhalgh is de snelste in de Radical divisie.

Gelijk na de eerste kwalificatiesessie komen de diverse Sport divisies de baan op voor hun strijd tegen de klok. De teruggekeerde Ruud Olij liet gisteren bij de twee vrije trainingen zien dat de JR Motorsport rijder nog niets van zijn snelheid heeft ingeboet. Olij reed respectievelijk gisteren naar een tweede en eerste tijd.

Kampioenschapskandidaat Laurens de Wit opent met de snelste tijd in supersport 1, maar het duurt niet lang voordat vader en zoon Dennis en Steff de Borst hun Febo Racing Hyundai bovenaan melden. Ook dit is maar kortstondig doordat equipe Jonas de Kimpe/John de Wilde deze tijd weer verbetert met hun VW Golf GTI. De tijden gaan nu in een rap tempo sneller. Paul Meijer, die samen met Tim Schulte een equipe vormt, rijdt met zijn Audi RS3 TCR naar de top, terwijl Equipe De Borst hun snelle tijd moet inleveren vanwege de track limits in de Hugenholtzbocht.

In de Supersport 2 divisie meldt zich equipe Priscilla Speelman/Teunis van der Grift met hun VW Golf al gelijk bovenin, gevolgd door Maik Broersen met zijn BMW M4 en Bas Barenbrug in de Bas Koeten Racing Porsche Cayman.

In de Sport divisie pakt Mark Wieringa met zijn Zilhouette de kop over van Rob Nieman in zijn Renault Clio Evo. Derde in deze divisie is equipe Oscar Vianen met zijn teamgenoot Tom Vanderheyden in de Zilhouette.

In de slotfase is daar toch weer plotseling Ruud Olij in zijn BMW M3 F80 die Paul Meijer terug verwijst naar de tweede plaats.

Equipe De Kimpe/De Wilde gaat er nog even goed voor zitten en verwijst Ruud Olij terug naar een tweede positie. Equipe Schulte/Meijer zakt terug naar een derde plaats, gevolgd door equipe De Borst en Laurens de Wit, die veel tijd verliest in de pits. In echt de laatste kwalificatieronde herpakt Ruud Olij de kop met slechts 0.166 seconde voorsprong op equipe De Kimpe/De Wilde.

In de Supersport 2 divisie verandert er niets meer. Equipe Speelman/Van der Grift pakt de poleposition voor Maik Broersen en Bas Barenbrug.

In de Sport 1 divisie blijft Mark Wieringa de koploper voor Rob Nieman en nieuwe derde equipe De Jong/Hoekstra met hun Zilhouette.