GT Prototype

Aschoff zegeviert in eerste race Spa

22:57 29-09-2018

Max Aschoff heeft de eerste race van de GT & Prototype Challenge op Spa-Francorchamps gewonnen. De Duitse piloot van EDEKA Aschoff Racing reed met zijn Ginetta Nissan G58 uiteindelijk naar een overtuigende overwinning. Neil Primrose erfte de CN-overwinning van Alain Berg, Oliver Freymuth bleef in Super GT de Supercar Challenge GT-deelnemers voor, en Danny van Dongen won zonder veel moeite de Radical SR3-divisie.

LMP3/Ginetta/Norma Division

Pole-sitter Julien Schell kende een minder goede start dan hij vooraf gehoopt had: de Fransman verremde zich in zijn Pegasus Racing Ginetta G57 bij het ingaan van La Source en verloor twee plaatsen. Max Aschoff stak voorbij maar zag bij het ingaan van Eau Rouge Powermotorsports Norma V8-piloot Siegmar Pfeifer langzij komen en de leiding pakken. 

Na een korte safety car-onderbrekeing slipstreamde Aschoff op Kemmel Straight terug naar de leiding. Schell herstelde zijn fout bij de start door de tweede plaats van Pfeifer af te pakken en niet veel later ook Aschoff voorbij te gaan en de leiding terug in handen te nemen. In de ronden die daarop volgden werd de top 3 op weg naar de ‘pit stop window’ uit elkaar getrokken.

Aschoff was de eerste van de koplopers die naar binnen ging voor de verplichte pitstop. Het bleek de juiste keuze te zijn: nadat iedereen gestopt was, verscheen Aschoff weer aan de leiding en kon hij onbedreigd naar de overwinning rijden. Met een voorsprong van 18 seconden kwam hij zegevierend over de finish. Het Prime Racing Ginetta G57-duo Jean-Pierre Lequeux en Jean Marc Ueberecken kwam na een inhaalrace die zij vanaf de 13de positie begonnen op 18 seconden als tweede binnen. Javier Ibran Pardo moest ook van ver komen en reed naar de derde plaats in zijn klasse en vierde algemeen.

Max Aschoff (EDEKA Aschoff Racing, winnaar LMP3/Ginetta/Norma): “Dit is pas de tweede race met deze auto, dus alles is vrij nieuw. We hebben voor vandaag een aardig goede set-up gevonden. 

“Het ging allemaal goed, vooral de start toen Julien iets te laat remde en ik er aan de binnenkant voorbij kon. Ik verloor in Eau Rouge weer direct de leiding, maar pakte deze bij de herstart weer terug. Een paar ronden later pakte Julien de leiding weer terug. 

“Nadat zij van coureurs wisselden kon ik de eerste plaats terugpakken. 

“We zijn erg blij met dit resultaat, ik kijk uit naar morgen!”

CN Division 

De winst in de CN-klasse ging naar Neil Primrose. De coureur van Tim Gray Motorsport lag in zijn Norma M230FC lange tijd tweede achter Alain Berg in de Radical SR8, totdat de motor van de Radical met de haven in zicht de geest gaf en Primrose de overwinning en derde plaats algemeen erfde. Berg reed met een haperende auto de race uit om de tweede plaats in zijn klasse uit het vuur te slepen, maar kan mogelijk zondag in de tweede wedstrijd niet aan de start verschijnen. 

Super GT Division

Na de kwalificatie op vrijdag werd Oliver Freymuth van de Supercar Challenge GT-klasse overgezet naar de eenzame Super GT Division in de GT & Prototype Challenge waar de pijlsnelle Lambo reglementair beter tot zijn recht zou komen. De Duitser bracht zijn Lamborghini Huracán Super Trofeo op de vijfde plaats algemeen over de finish, 1 seconde vóór Supercar Challenge GT-winnaar JR Motorsport. 

Radical SR3 Division

Danny van Dongen bracht BlueBerry Racing de overwinning in de Radical SR3-klasse. De piloot van de Praga R1 bleef vrijwel de gehele wedstrijd onbedreigd door de als tweede geklasseerde VR Motorsport Radical SR3 van Alistar Boulton en Daniel Schildgen. 

Race 2

De GT & Prototype Challenge keert zondag om 11:50 uur samen met de Supercar Challenge terug in actie met de tweede race tijdens het Spa Racing Festival. 

VOLLEDIGE UITSLAG