GT Prototype

VR Motorsport domineert Zandvoort-weekend; JR Motorsport herstelt GT-pikorde

22:13 16-07-2018

Voor het eerst dit jaar streek de GT&Prototype Challenge neer op Nederlandse bodem. Na races in Spa-Francorchamps en Zolder was Circuit Zandvoort aan de beurt voor de derde ronde van het kampioenschap. De VR Motorsport Praga R1T van Tim Gray en Alain Berg was heer en meester door onder een strakblauwe hemel en brandende zomerzon er met alle pole-positions en overwinningen in de vandoor te gaan. De Supercar Challenge GT-klasse die voor de gelegenheid met de prototypen meereed, zag in Cenk Ceyisakar een verrassende winnaar van de eerste race.

Prototypen

Met ogenschijnlijk gemak reed VR Motorsport op zaterdag naar de overwinning. Tim Gray en Alain Berg lagen constant aan de leiding en ondervonden—geholpen door een voor VR Motorsport goed getimede safety car—geen hinder van hun strafseconden tijdens de verplichte pitstop. De goede eerste stint van Gray kreeg een passend vervolg van Berg, die zich aan het einde van de 60 minuten plus 1 ronde met 12 seconden had losgereden van de Prime Racing Ginetta Nissan G57 van Jean-Pierre Lequeux en Jean Marc Ueberecken. 

Alastair Boulton keerde terug in de door VR Motorsport ingezette Radical SR3 en vierde door het uitvallen van Kelvin Snoeks in de V-Max Racing Praga R1 de overwinning in de RPR-klasse voor Radicals en Praga’s.

Zo gemakkelijk als in de eerste race zou het een dag later niet gaan voor Gray en Berg, maar leuker was het vooral voor Gray wel. Berg kwam slecht uit de startblokken maar kon zich aan de derde positie vastklingen. 

VR Motorsport besloot voor een vroege pitstop te gaan. Het leverde het team precies op waar het op hoopte: Gray voerde het tempo op en kwam met een aantal snelle ronden weer terug in de wedstrijd. Met twee inhaalacties op de Prime Racing Ginetta en BE Motorsport Ligier LMP3 pakte hij met 21 minuten te gaan de koppositie. 

Tot 60 minuten plus 1 ronde kwam het niet: een crash van Cenk Ceyisakar maakte een voortijdig einde aan de race.

VR Motorsport won met een voorsprong van 12 seconden op Prime Racing’s Lequeux en Ueberecken. Het Luxemburgse Prime Racing-duo won wel de LMP3-klasse.

Kelvin Snoek’s Praga bleef op zondag wel heel waardoor hij als vierde achter de LMP3 van BE Motorsport binnenkwam en de RPR-divisie op zijn schreef.

Door de volle punten te pakken stijgen Gray en Berg naar de eerste plaats in het CN-kampioenschap. In LMP3 loopt Prime Racing alleen maar verder uit op BE Motorsport na wéér een weekend waarin Lequeuex en Ueberecken de winst pakken en Bakker en Pardo tweede in hun klasse worden. Alastair Boulton verstevigt met een overwinning en tweede plek de leiding van de nummber 514 Radical in de RPR-klasse.

Alain Berg (VR Motorsport): “Het was een geweldig weekend, maar begon wel lastig omdat ik tijdens de training niet vele heb kunnen rijden vanwege gele en rode vlaggen. Maar ik ben blij, dit is een geweldig resultaat en super voor het kampioenschap.”

Tim Gray (VR Motorsport): “Hopelijk kunnen we dit volhouden. Uiteindelijk komt het allemaal aan op geluk en hard werken. Maar Spa is een heel ander circuit voor ons.”

GT

Alles wat JR Motorsport was kende een beroerde zaterdag. Eerst viel de BMW M4 Silhouette 3.2 na drie ronden uit met een falende ABS-sensor, aan het einde van de race spinde Ward Sluys in de BMW M4 Silhouette terwijl hij aan de leiding lag en kwam vast te zitten in het grind.

Cenk Ceyisakar bekroonde een geweldige inhaalrace met een zeer onverwachte overwinning—de eerste van het seizoen voor de piloot van de Go Motorsports by DVB Porsche 991 GT3 Cup. 

Datzelfde geluk was de Turk in de tweede race niet gegund: op de heuvel bij het ingaan van het Scheivlak brak zijn Porsche uit en belande hij hard in de bandenstapels. Hoewel hij op eigen kracht kon uitstappen, besloot race control met nog enkele minuten op de klok de wedstrijd te staken.

In de rebound kwam JR Motorsport ijzersterk terug: Willem Meijer pakte bij de start van race 2 de leiding en streed met teamgenoot Bas Schouten in de eerste stint om de leiding. Bij het overhandigen van de BMW’s aan hun teamgenoten, sloeg Verhagen toe: hij kon al snel Sluys inhalen. 

Zo duurt de JR Motorsport-hegemonie in de GT-klasse voort. De Verhagen-Meijer-combinatie verliest door hun uitvallen in race 1 wel punten op achtervolgers Schouten en Sluys.

Michael Verhagen (JR Motorsport): “Ik kijk wel een beetje met een dubbel gevoel terug op het weekend. 
“Zaterdag hebben we de wedstrijd vanwege een kapotte ABS-sensor niet uitgereden. Dat zijn nul punten. Je komt wel met wat punten het weekend door, maar twee keer derde is nog beter dan één keer eerste en een keer uitvallen. 

“Maar we staan nog steeds op kop, dus we zijn tevreden met het weekend.”

Cor Euser viert bijzonder jubileum

38 jaar na zijn eerste autorace behaalde Cor Euser op zondag een bijzondere mijlpaal: nooit eerder reed een Nederlandse coureur 1.000 races in de autosport. Om het feest compleet te maken had zijn team de toch al bijzondere Marcos Mantis een gouden kleur gegeven. Euser zelf gunde zich ook nog een klein feestje door de derde plaats op het podium te winnen.

Gamma Racing Day

De volgende ontmoeting van de GT-klasse staat voor het weekend van 17, 18 en 19 augustus op het programma. Tijdens de Gamma Racing Day op TT Circuit Assen doen de GT-teams zoals gebruikelijk weer mee met de Supersport-klassen in de Supercar Challenge. 

Voor de GT&Prototype Challenge is het Spa Racing Festival op Spa-Francorchamps de volgende krachtmeting. Dit weekend vindt plaats op 28, 29 en 30 september.