Supercar

Volle tribunes op circuit Zandvoort tijdens Race 1 - Jumbo Race Dagen!

13:34 21-05-2018

De Jumbo Race Dagen 2018, het race weekend waar veel bezoekers van Nederland, maar ook de rijders van de Supercar Challenge naar uit keken. Met een vol veld van 50 auto’s werd het ouderwets duwen en trekken op de baan. De tribune en duinen van circuit Zandvoort waren afgeladen met fans van Max Verstappen, Daniel Ricciardo en David Coulthard, maar uiteraard genoten zij zichtbaar ook van de pittige races die gereden werden door de rijders van de Supercar Challenge powered by Hankook.

Race 1 van de Supercar Challenge werd gereden in de vroege ochtenduren op zondag 20 mei 2018. De rijders hadden de dagen daarvoor al goed kunnen oefenen en op zaterdag werd de kwalificatie al gereden. Daar zagen we dat de eerste punten voor het weekend al waren uitgedeeld aan Bas Schouten die de snelste tijd had neergezet in de GT divisie. In de Supersport 1 divisie was het duo Dennis de Borst en Stan van Oord die de pole positie binnen te sleepten. Joop en Bart Arendsen reden in de Supersport 2 divisie de snelste tijd en in de Sport divisie was het Rob Nieman die in zijn divisie al een punt bij kon schrijven.

Zoals al eerder gezegd was het vroeg op zondag toen de eerste auto’s zich richting de startopstelling begaven. En omstreeks 09.15 uur gingen de lichten op groen. Vijftig auto’s op volle snelheid zien we op de beroemde tarzanbocht afkomen, wat een machtig gezicht! Alleen zien we  wel dat bij de start de Porsche van Daan Meijer van zijn plek afgaat, heeft dat later in de race nog gevolgen? Een fantastische start van Jos Jansen, hij weet plaatsen te winnen. Het is duwen en trekken wanneer de eerste auto’s in de GT divisie zich door de bochten wurmen. Een slecht start van Willem Meijer zorgt ervoor dat hij vier posities verliest.

In de Supersport 1 divisie zien we een snelle start van Dennis de Borst en daarachter Priscilla Speelman, maar daar waar René Steenmetz een plek weet de winnen in deze spannende start.  Maar wat gebeurt er nog meer tijdens de start? Veel duw en trekwerk eigenlijk in alle divisies, maar op een gegeven moment gaat het mis voor Ronald van Loon, hij komt ongelukkig in aanraking met de Porsche van Rik Renmans. Door de klap breekt de stuurstang en helaas moet Ronald van Loon zijn race staken. Ook de auto van Rik Renmans is helaas uit de wedstrijd. In de eerste meters van de start gebeurd er veel. Zo spint de snelle Lotus van Priscilla Speelman en zij verliest zo de aansluiting op de rest van het veld. Dit biedt mogelijkheden voor onder andere Marcel v.d. Maat, maar gaat hij hier van profiteren?

In de Supersport 2 divisie zien we een goede start van Joop en Bart Arendsen zij weten hun pole positie te verdedigen. Maar op de voet gevolgd door Nicolas Delencre , Patrick de Vreede die is begonnen en Marc Dijkhuis.  In deze divisie zien we een groot aantal gastrijders terug.

In de Sport divisie zien we een goede start van Rob Nieman op de voet gevolgd door Bart van den Broeck in de Peugeot RCZ Cup. Daarachter zien we Bart Drost. Helaas moet Henk Tappel al na drie ronden de race staken.

Dat het spannend is, is goed te merken in alle divisies. In de GT divisie zien we een groep auto’s met minder dan een seconde afstand van elkaar in fel duel. Is het wachten tot dat iemand een foutje maakt? En ja is het antwoord; Jos Jansen gaat net iets buiten de baan en moet helaas plekken teruggeven. Dan krijgt Daan Meijer zijn verwachte drive through die hij opgelopen heeft tijdens zijn start. Vervolgens is er een ongelukkige touché tussen Meijer en John de Wilde. Hij weet nog wel zijn weg te vervolgen, maar een top 10 klassering zit er dan al niet meer in.  In ronde 10 slaat ook het noodlot toe voor Koen Wauters. De temperatuur van de motor liep  te hoog op en hij moest zijn auto stil zetten om schade te voorkomen.  Maar ook voor Bas Schouten slaat de pech toe, hij, leider in de race, moet noodgedwongen ook zijn auto aan de kant zetten. Net voor de pitstops bleek de motor nog op 5 cilinders te lopen.

In de supersport 1 divisie is het Dennis de Borst die problemen heeft en zijn auto naar binnen brengt, daar wordt de auto nagekeken en blijkt dat de auto niet meer opschakelt, een flipper is kapot. Maar door het stuur te verwisselen kan er toch weer verder worden gereden, maar helaas zijn er al belangrijke seconden voorbij gegaan.

Ook na de verplichte pitstops blijft het spannend in alle divisies. Daar waar René Steenmetz nog steeds eerste rijdt is het Peter Schreurs die hem op de hielen volgt en de aanval inzet. Maar dan opeens boven aan de Hunserug zien we de  gehavende auto van Roelant de waard, wat is er gebeurd? Door een zijdelingse inpakt verliest de auto zijn motorkap. Zoals later Roelant zou vertellen: “Het zag er spectaculairder uit dan dat het was.”. Het ongeval zorgde wel voor een safetycar situatie en het volledige veld komt weer bij elkaar.

In de Supersport 2 divisie blijft het ook spannend, gelukkig zien we daar relatief weinig uitvallers en is het alleen Peter Koelewijn die de race na 10 ronden moet  staken.

Bij de Sport divisie is het helaas Pascal Ehlert die na 18 ronden de strijd op moet geven. Deze race is één van de races waar veel gebeurt en helaas ook veel uitvallers te betreuren zijn.

Dan de beslissing in de GT divisie, met een opkomende zeemist komt er een extra spannende factor bij. Waar de strijd nog overal gaande is, staat er opeens de auto van Jan Marc Schulz stil midden op de baan. Hij mist een wiel en wederom komt de safetycar op de baan. Onder de safetycar wordt dan ook besloten om de wedstrijd af te vlaggen. En dit keer winst voor Verhagen en Meijer. Cenk Ceyisakar wordt tweede en Jos Jansen wordt derde. Zijn eerste overwinning!

In de Supersport 1 gaat de overwinning naar Marcel van der Maat en Peter Schreurs, tweede worden Max Veels en Jack van der Ende en derde worden Robert van den Berg en Benjamin van den Berg.

De Supersport 2 divisie werd al vanaf de start van de race gedomineerd door vader en zoon Arendsen, zij mogen de hoogste trede beklimmen van dit podium. Gevolgd door Nicolas Delencre en op de derde plaats Patrick de Vreede en Rogier de Leeuw.

De Sport divisie wordt deze dag gewonnen door Rob Nieman, ondanks  zijn strafseconden kon hij de rest voorblijven. Op de tweede plaats zien we Bart Dorst terug en op de derde plaats Lucas Groeneveld.

Morgen wordt race 2 gereden van dit spannende kampioenschap en zien we wie er met de meeste punten naar huis gaat.

 

NOOT VAN DE REACTIE: Het plaatsen van dit verslag heeft langer geduurt dan gepland. Ook wij betreuren dit en proberen dit zeker in de toekomst te voorkomen.