Supercar

Veels en Van der Ende beginnen autosportjaar met een zege

15:09 24-04-2019

Max Veels en Jack van der Ende hebben tijdens de seizoensopener van de Supercar Challenge hun visitekaartje afgegeven. Het duo liet zien zich te kunnen meten met de snelsten in de Supercar Challenge en bekroonden hun sterke optreden op het circuit van Magny-Cours met een overwinning.

Dit seizoen rijden Max Veels en Jack van der Ende bij het team van Ferry Monster Autosport. Het circuit van Magny-Cours in Frankrijk was het toneel van de eerste wedstrijd in de sterke Supercar Challenge. Een baan die voor Max geheel nieuw was en waar Jack wel kan buigen over ervaring, maar inmiddels wel enige jaren geleden is dat hij daar meters had gereden. “Het was 18 jaar geleden dat ik er reed, maar na mijn eerste meters was ik weer als in een vis in het water,” liet Jack van der Ende optekenen. In de vrije trainingen liet het duo zien dat het aankomend jaar menens is en behoorden tot de snelsten. Tijdens de kwalificatie kwam het er niet helemaal uit. “We waren snel, maar door kleine problemen kwamen wat te kort en reed Jack de tweede starttijd. Een prima resultaat voor het eerste raceweekend,” verklaarde Max na de kwalificatie.

Race 1, zaterdag
Jack van der Ende nam de start voor de rekening en kwam met de Cupra zeer goed weg. Helaas werd hij in de weggezeten door een andere deelnemer, waardoor de Cupra op de tweede plek reed. “Mijn start was geweldig, maar helaas blokte een andere deelnemer mij. Ik kon direct aanhaken bij de leidende Febo Racing Cupra alleen was ik sneller en probeerde hem in een foutje te dwingen. Dat lukt en ging hem voorbij en pakte zo de leiding,” keek Jack van der Ende terug op zijn rijbeurt. Jack sloeg een gat en stuurde terwijl het kwik zomerse temperaturen bereikte de wagens als leider de pits in voor de rijderswissel.

Max kwam als leider de baan op met een kleine voorsprong op zijn naaste belager. Het was van belang om direct in het ritme te komen en een hoog tempo te rijden. “Na twee bochten had ik mij ritme, eigenlijk ideaal. Ik kwam in mijn tunnelvisie, zoals ik het noem en reed direct constante tijden. Wel kreeg ik Stan van Oord op mijn bumper, maar door slimme lijnen te rijden wist ik hem achter mijn te houden.” Helaas sloeg voor Max en Jack het noodlot toe met nog 10 minuten op de klok. De turboslang schoot los en de Cupra had geen vermogen meer. “Erg zuur dat we door zo iets simpels de zege mislopen, met de snelheid zat het goed,” aldus een teleurgestelde Max.

Uitslag race 1, zaterdag 20 april,  Magny – Cours:
1. De Borst / Van Oord,2. De Kimpe / Huisman, 3. Van Loon / van Loon, 4. Van de Maat, 5. Nabuurs / Van Riet, DNF Max Veels / Jack van der Ende

Race 2, zondag
Tweede Paasdag stond de tweede race op het programma en Max Veels reed de eerste van de twee stints. Bij de start kwam hij zeer goed en sloot direct aan bij de leiders, maar hij wilde meer. Al in de eerste ronde nam hij de leiding over. “De start was wat chaotisch, maar ik kwam goed weg en kon de leider volgen. Ik zag dat De Borst een foutje maakte en kon hem binnendoor snijden, waardoor ik de leiding pakte. Voor mij was het daarna zaak een gaatje te slaan en het materiaal niet over te belasten. Door de pech van zaterdag hoefden wij minder stil te staan,” vertelde Max na zijn ijzersterke stint.

De pitstop verliep vlekkeloos en Jack van der Ende nam het stuur over en behield de leiding. “De eerste rondjes heb ik nog hard gereden om de voorsprong uit te bouwen. In de slotfase was het een kwestie van het materiaal heel houden. Blijven rijden en binnenbrengen. Misschien een beetje saai, maar wel lekker saai,” grapte Jack van der Ende. Zo revancheerde het duo zich voor de pech van zaterdag en pakten hun eerste zege in 2019.

“Geweldig om te winnen en wij hebben laten zien dat Jack en ik voor de ereprijzen strijden dit jaar. Ook zonder strafseconden van de concurrenten zouden wij zondag winnen, dus aan de snelheid ligt het niet,” liet Max Veels dolblij weten. “We kijken uit naar de volgende race op het Belgische Zolder, daar gaan we weer voor de overwinning.”

Uitslag race 2, zondag 21 april, Magny – Cours:
1. Max Veels / Jack van der Ende, 2. De Borst /Van Oord,3. Nabuurs / Van Riet, 4. Marcel van de Maat, 5. Van Loon / Van Loon

Tussenstand kampioenschap Supersport 1, na 2 races:
1. Febo Racing 44 punten, 2, Veels / Van der Ende 34, 3. De Kimpe / Huisman 31, 4. Nabuurs / Van Riet 30, 5. Marcel van de Maat 30, 6. Van Loon / Van Loon 30, 7. V/d Berg / V/d Berg 9