Drivers news

Twee keer podium in Engeland voor Febo Racing

09:25 14-09-2017

Brands Hatch (Verenigd Koninkrijk) – Het Febo Racing Team heeft een zeer succesvol weekend achter de rug op het Britse circuit van Brands Hatch. Dennis de Borst en Martin de Kleijn pakten in beide wedstrijden een podiumplek en pakten ook nog eens de nodige punten in het kampioenschap. Het gat naar de leiders hebben zij hiermee verkleind en de titel is hiermee beter in het bereik.  

Dennis de Borst en Martin de Kleijn waren naar van Brands Hatch getogen voor twee wedstrijden van de Supercar Challenge. Het typische Britse circuit lag er zoals altijd goed verzorgd en konden de heren zich op maken voor een zeer drukke zaterdag. Met drie trainingen en één race hadden de heren veel tijd achter het stuur van de SEAT. Geen overbodige luxe, want met een aantal snelle blinde bochten is het geen baan waar je zomaar even hard kunt gaan. Het vergt de nodige baankennis, lef en rijvaardigheid om het circuit snel te kunnen ronden.

Na twee trainingen reed Martin de kwalificatie, waarin de startplaatsen werden bepaald. In de SEAT Leon wist hij met een tijd van 1:32.921 als enige in de divisie onder de 1:33 te duiken en zo de pole te grijpen voor beide races en zo de eerste twee punten van het weekend te scoren. “Het is geen makkelijke baan, maar de wagen lag zeer goed op de weg. Ik kon alles geven en pakte zo de pole,” voor beide races liet Martin tevreden optekenen.

Race 1, zaterdag 9 september
Zaterdag eind van de middag stond de eerste wedstrijd van het weekend op het programma. De gehele dag was het droog, maar de weergoden trakteerden de rijders voordat alle pk’s werden losgelaten op een flinke bak regen. Geen eenvoudige opgave voor Dennis die het eerste deel van de wedstrijd startte. Toen het veld werd losgelaten voor de race over 60 minuten kwam de zon alweer achter de wolken tevoorschijn. Voor de rijders maakte dit niet eenvoudiger, want dit zorgde ervoor dat het zicht nog minder was. Dennis wist uit de problemen te blijven en de wagen op podiumkoers te houden. “Het was spekglad op de baan, op sommige plekken reden we door diepe plassen. Vooral de achterkant was listig. Toen het zonnetje ook nog eens doorbrak was mijn zicht minimaal en bleef uit de spray van mijn voorganger. Makkelijk was het niet, maar ik lag wel op podiumkoers,” aldus Dennis.

In de slotfase was het Martin die race af mocht maken. In zijn stint profiteerde hij van een uitvalbeurt van de concurrent. Niet alleen promoveerden de heren van Febo racing zo naar een podiumplek, maar deden daarmee ook nog eens goede zaken voor het kampioenschap. Hiermee liep het duo in op leiders in het kampioenschap en was de zaterdag een succes te noemen.

Race 2, zondag 10 september
Zondag nam Dennis het stuur ter hand voor de start van de tweede race van het weekend. De wedstrijd was op zijn minst rommelig te noemen, door een aantal incidenten. Belangrijk daarbij was dat Dennis daar niet bij betrokken was en zonder enige problemen zijn weg kon vervolgen. Eerder dan te doen gebruikelijk door Dennis de pits in om het stuur over te geven aan Martin. ‘De start ging best goed, maar door de safetycar kwam alles dichtbij elkaar. In de tussentijd was ik wel rap en reed ik de snelste ronde van de race, waarmee we een extra punt verdienden. Altijd lekker om die binnen te hebben.’

Martin die de klus moest afmaken, kreeg te maken met de Britse weergoden die ter traktatie nog een buitje over het circuit uitstrooide. Omstandigheden die niet meteen op het lijf van Martin geschreven zijn. Hij wist uit de problemen te blijven en stuurde de SEAT als tweede over de meet. ‘De tweede stek is geweldig,’ verklaarde Dennis tevreden na zijn tweede podium van het weekend. ‘We hadden geen geluk met de safetycar, anders hadden we nog voor de eindzege kunnen gaan. Met onze twee podiumplekken hebben wij het gat naar de leiders in het kampioenschap verkleind met 10 punten, ook door de punten voor beide pole positions en de snelste race ronde die door Martin is gereden. Wij kunnen dan ook terugkijken op een meer dan geslaagd weekend.’