GT Prototype

Terugblik Spa Racing Festival

21:37 02-10-2018

Voor zowel Max Aschoff als Julien Schell was alles nieuw tijdens de GT & Prototype Challenge op Spa-Francorchamps: Aschoff reed tijdens het Spa Racing Festival pas zijn tweede race met de EDEKA Aschoff Racing Ginetta G58, terwijl Schell zijn GT & Prototype Challenge-debuut maakte. Desondanks wisten beide Ginetta-piloten de races in België op hun naam te schrijven.

Race 1

De zaterdagzege ging naar Max Aschoff. De Duitser pakte na de safety car-fase aan het begin van de wedstrijd de leiding maar moest even later de leiding aan Julien Schell—die vanaf pole was vertrokken naar zich in La Source had verremd—laten. Het was pas na de pitstops dat Aschoff terug op kop kwam en onbedreigd naar de overwinning kon rijden. Schell's co-piloot en leerling, Jean Claude Diebolt, kon het tempo van de veel ervarener concurrentie niet evenaren en viel terug.

Prime Racing’s Jean-Pierre Lequeux en Jean Marc Ueberecken raceten vanaf de 13de startpositie op beheerste wijze naar de twee plaats om vóór LMP3-kampioenschapsconcurrent Javier Ibran Pardo in de BE Motorsport Ligier LMP3 te finishen.

Neil Primrose kwam in de Tim Gray Motorsport Norma M230FC als derde algemeen en als winnaar in de CN Division binnen. Hij erfde de leiding van teamgenoot Alain Berg die door een probleem met de motor van zijn Radical SR8 naar de tweede plaats in zijn klasse terugviel. Na afloop bleek dat Berg het weekend met de Radical niet kon afmaken.

Olivier Freymuth reed eenzaam in zijn Lamborghini Huracán Super Trofeo naar de zege in de Super GT-klasse. De Duitser kwam vlak voor de Supercar Challenge-winnaar over de finish.

Tenslotte werd Danny van Dongen in de BlueBerry Praga R1 met een voorsprong van bijna anderhalve minuut de winnaar in de Radical SR3-Praga Division.

Race 2

Julien Schell reed de tweede wedstrijd solo en dat zou iedereen weten ook: hij was bij de start vertrokken en liet de rest van het veld echter zich. Een 20-seconden tijdstraf vanwege een ‘beginnersfout’—Schell maakte zijn verplichte pitstop te vroeg in de veronderstelling dat de ‘pit window’ ongewijzigd bleef na de eerste race—kon de 24 Uur van Le Mans-racer er niet van weerhouden met een enorme voorsprong de race te winnen. Aschoff sloot zijn weekend als tweede af, Prime Racing-coureurs Lequeux en Ueberecken als derde voor een volledig LMP3-podium.

Met het afvallen van Berg was de CN-zege voor Primrose een gegeven mocht hij de race uitrijden. Dat deed hij, en wel op de vierde plaats, bijna een ronde vóór Super GT-winnaar Freymuth. BlueBerry Racing zegevierde wederom in de Radical SR3-Praga-categorie, nu met de ervaren Praga-piloot Tim Gray in de Praga R1.

Hankook Finale Races

Na de afgelopen twee raceweekenden de grid met de Supercar Challenge te hebben gedeeld, krijgen de GT & Prototype Challenge-teams tijdens de Hankook Finale Races op TT Circuit Assen vrij baan. Op 20 en 21 oktober worden in Drenthe de titels in de GT & Prototype Challenge verdeeld.