Supercar

Terugblik Spa Racing Festival

19:32 02-10-2018

Kende JR Motorsport in Assen nog teleurstellend weekend, tijdens het Spa Racing Festival op Spa-Francorchamps herpakte het BMW-team zich door beide races in de Supercar Challenge te winnen en terug te keren in de strijd om het GT-kampioenschap. Ook de Supersport 1 Division zag de titelstrijd weer oplaaien: Ferry Monster Autosport SEAT-coureur René Steenmetz versloeg in beide races directe concurrenten en teamgenoten Dennis de Borst en Stan van Oord, terwijl in de Sport Division het Belgische Traxx Racing Team een minimale puntenvoorsprong pakte. Supersport 2 zag de eerste kampioen van 2018 gekroond worden: Brightfiber-coureurs Patrick de Vreede en Rogier de Leeuw scoorden genoeg punten om Spa race 2-winnaar Nicolas Delencre voor te blijven.

Race 1

De openingsrace van het weekend zag Ward Sluys en Bas Schouten hun BMW M4 Silhouette naar een sterke zege in de GT Division rijden. Daarvoor moesten de JR Motorsport-teamgenoten zich wel terugvechten nadat Sluys bij de start na een tik van een andere auto veel plaatsen verloor.

Nadat Jeffrey van Hooydonck in de Go Motorsports by DVB de eerste stint aan de leiding had gelegen, ontketende de tweede helft in een driestrijd tussen JR Motorsport-teamgenoten Bas Schouten en Willem Meijer, en Race Art Porsche 991 GT3 Cup Gen.II-coureur Edward Grouwels. Na rondenlang duelleren door de Ardenne waarbij de sterke punten van zowel de BMW’s als de Porsche naar voren kwamen, pakte Schouten uiteindelijk de leiding en kon hij naar de overwinning racen.

René Steenmetz had de zege in Supersport 1 moeten pakken, maar een te korte pitstop leverde de Ferry Monster Autosport SEAT León Cupra TCR een drive-through penalty op. Desondanks bleef Steenmetz met plaats drie zijn teamgenoten en titelconcurrenten Dennis de Borst en Stan van Oord in de FEBO Racing Team SEAT León Cupra TCR voor. Ruud Olij in de Stichting Euro Autosport BMW E92 M3 kon in de eindfase de DK-Racing powered by FMA VW Golf TCR van Priscilla Speelman en Jonas de Kimpe maar nét voorblijven om zijn eerste wedstrijd van het seizoen te winnen.

Rene Snel zegevierde in de Supersport 2 Division. De coureur van de Koopman Racing BMW E36 vertrok van pole-position in zijn klasse maar een slechte start ontnam hem de leiding. De veteraan vocht zich terug en kon in de laatste minuten de leiding van Nicolas Delencre overnemen en de race op zijn naam schrijven.

In de Sport Division ging het tussen Traxx Racing Team en Spirit Racing. Spirit Racing's Rob Nieman trad in de eerste race aan met Joey van Splunteren als co-piloot. Na een eerste stint waarin Nieman en Traxx Racing Team Peugeot RCZ Cup-coureur Chris Voet samen richting de pitstops reden, nam Van Splunteren het stuur over en kon de kartkampioen een klein gat slaan naar Bart van den Broeck. Het bracht de Spirit Racing Renault Clio 1.6 Turbo de overwinning en een uitbreiding van Nieman's kleine voorsprong in het kampioenschap.

Race 2

De tweede race ging wederom naar JR Motorsport. Nadat Sluys en Schouten op zaterdag de overwinning pakten, was het nu de beurt aan teamgenoten Michael Verhagen en Willem Meijer in de BMW M4 Silhouette 3.2. De GT Division-polesitters pakten bij de start met Meijer aan boord van de BMW de leiding en stonden deze niet meer af. Race Art Porsche-coureurs Roger en Edward Grouwels namen bij de start de tweede en derde plaats in en konden in de tweede stint na een gevecht met Floris Dullaart de tweede en derde plaats veiligstellen.

Deze keer lukte het René Steenmetz wel om de zege in de Supersport 1 Division binnen te halen. Hij reed zijn door Ferry Monster Autosport geprepareerde Oranjedak SEAT León Cupra TCR naar een belangrijke overwinning voor het kampioenschap op de dag dat titelconcurrenten De Borst en Van Oord met een technisch probleem uitvielen.

DK-Racing powered by FMA VW Golf TCR-coureurs Jonas de Kimpe en Priscilla Speelman scoorden voor de tweede keer op rij een zilveren trofee, Marcel van de Maat en Peter Schreurs stuurden hun BS Racing Team BMW E46 GTR naar de derde podiumplek.

Voor de coureurs van Brightfiber eindigde de tweede race net als de eerste met pech. Op zaterdag betekende dit een nul-punter, maar op zondag werden ze na lang aan de leiding gelegen te hebben als tweede in Supersport 2 geklasseerd achter winnaar Nicolas Delencre. De tweede plaats was genoeg voor Rogier de Leeuw en Patrick de Vreede om de kampioenschapstitel al op Belgische bodem binnen te halen en zich als eerste in 2018 tot kampioen te kronen.

De Sport Division moet nog even wachten op het kronen van een kampioen. Daar mocht Joey van Splunteren zondag zijn eigen race rijden in een derde Renault Clio van Spirit Racing. Bijna lukte het Van Splunteren om ook solo te zegevieren, maar een probleem met de motor van zijn Franse racemonster kostte hem nét te veel snelheid om de Traxx Racing Team Peugeot RCZ Cup voor te blijven. Dus ging de overwinning in de slotseconden naar Chris Voet en Bart van den Broeck. Lucas Groeneveld bracht zijn DRDO Renault Clio 4 naar de derde plaats. Nieman verloor de leiding in het Sport-kampioenschap. De Noord-Hollander eindigde op de zesde plaats waardoor Voet en Van den Broeck hem passeren en met een voorsprong van 7 punten naar het finaleweekend gaan.

Hankook Finale Races

Op 20 en 21 oktober wordt tijdens de Hankook Finale Races op TT Circuit Assen de strijd in de Supercar Challenge beslist. Naast de Supercar Challenge komen ook de GT & Prototype Challenge, Ford Fiesta Sprint Cup Nederland en België, en het NEZ F4 in actie.