Supercar

Sterke comeback JR Motorsport brengt Sluys en Schouten de overwinning in race 1 Spa

20:49 29-09-2018

Ward Sluys en Bas Schouten hebben de eerste race van de Supercar Challenge op Spa-Francorchamps tijdens het Spa Racing Festival gewonnen. De coureurs van JR Motorsport vochten zich knap terug na pech bij de start en konden na spannende gevechten de overwinning binnenhalen. Ruud Olij pakte de overwinning in de Supersport 1, René Snel in Supersport 2, en Spirit Racing-coureurs Rob Nieman en Joey van Splunteren zegevierden in de Sport-division. 

GT

Jeffrey van Hooydonck pakte bij de start de leiding in de GT Division. De Belg, dit weekend met Cenk Ceyisakar uitkomend in de Go Motorsports by DVB Porsche 991 GT3 Cup, zag Rogier Grouwels hem volgen en pole-sitter Michael Verhagen in de JR Motorsport BMW M4 Silhouette 3.2 naar de derde plaats verdringen. Tot aan de pitstops bleef de top 3 ongewijzigd. 

Na de verplichte serie pitstops kwam Daan Meijer in de BODA Racing Porsche 991 GT3 Cup Gen.II als leider in GT bovendrijven. Zijn pitstop werd echter als te kort beoordeeld wat hem een drive-through penalty en de leiding kostte. Meijer zou als vijfde eindigen.

Dit liet de strijd om de overwinning aan Bas Schouten in de JR Motorsport BMW M4 Silhouette—die teamgenoot Ward Sluys aan het begin van de race plaatsen zag verliezen na een aanvaring met een andere coureur—teamgenoot Willem Meijer in de BMW M4 Silhouette 3.2 en Race Art Porsche 991 GT3 Cup Gen.II-coureur Edward Grouwels, waarin Schouten na rondenlange zij-aan-zij gevechten aan het langste eind trok en richting de overwinning kon rijden. 

Een eindsprint van Bob Herber bracht de BODA Racing Porsche-coureur naar de tweede plaats op het podium, vlak voor Edward Grouwels die plaats drie pakte. 

Bas Schouten (JR Motorsport, winnaar GT): “We moesten van vrij ver beginnen—althans, we startten derde maar Ward werd bij de start aangetikt waardoor hij terugviel en we na de pitstops zevende of achtste lagen. 

“Daarna kon ik een inhaalslag doen, en je kan wel zeggen dat dat is gelukt!”

Supersport 1

In de Supersport 1 Division was het Ruud Olij die met zijn Stichting Euro Autosport BMW E92 M3 zegevierde. Olij’s BMW was een van de vele die met een sticker van ‘DO ME love drink’ op de bolide rondreed, een drankje voor ‘nachtelijk vermaak’. Hij profiteerde van de drive-through penalty die René Steenmetz kreeg opgelegd voor een te korte pitstop. De Ferry Monster Autosport SEAT León Cupra TCR-coureur had na de pitstops de leiding van teamgenoten Dennis de Borst en Stan van Oord, uitkomend in de FEBO Racing Team SEAT León Cupra TCR, overgenomen. 

Steenmetz moest het aan het einde van de rit met plaats drie doen, wat hem wel vóór titelconcurrenten De Borst en Van Oord en BS Racing Team’s Marcel van de Maat en Peter Schreurs over de finishlijn bracht. DK-Racing powered by FMA VW Golf TCR-piloten Jonas de Kimpe en Priscilla Speelman kwamen als tweede binnen na een lange race naar voren. Het duo kwamen op de lijn slechts anderhalve seconde tekort op de overwinning.

Supersport 2

Rene Snel pakte in de Supersport 2 Division de overwinning. De coureur van de Koopman Racing BMW E36 verloor na een slechte start de eerste plaats en zag Brightfiber BMW E46 M3-piloot Rogier de Leeuw de leiding in handen nemen. Snel deed echter zijn naam eer aan: bij zijn verplichte pitstop had hij de leiding alweer terug en reed hij naar een soevereine overwinning. 

Why Not Pitstop Racing Events Peugeot 308 Cup-piloot Nicolas Delencre eindigde zijn thuisrace als tweede op enkele seconden achterstand. Cor Euser bracht de DRDO BMW M3 op de derde plaats binnen. 

Sport

Rob Nieman en zijn nieuwe co-piloot Joey van Splunteren hebben goede zaken gedaan in het Sport Division-kampioenschap door te winnen en zo vóór Nieman’s Belgische concurrenten Bart van den Broeck en Chris Voet in de Traxx Racing Team Peugeot RCZ Cup te finishen.

De openingsfase zag Nieman en Voet in tandem over de Waalse baan racen. Dit bleven zij tot aan de pitstops doen, waarna Van Splunteren en Van den Broeck het moesten uitmaken. Uiteindelijk kon Van Splunteren met een langzamere Supersport 2-deelnemer tussen hem en Van den Broeck het gat tot een keurige 9 seconden uitbouwen en de winst binnenhalen.

Rob Nieman (Spirit Racing, winnaar Sport): “We zaten tot de pitstops met de auto’s die om het kampioenschap strijden goed bij elkaar. Daarna ging het tussen Joey en Chris, en Joey maakte het goed af. 

“We hebben maar één doel: vóór onze Belgische vrienden blijven. Dat is gelukt. Maar we hebben morgen weer een dag en je kan je geen misstap permitteren: val je uit en pakken zij 20 punten, dan haal je het nooit meer in. Die druk ligt bij ons—en bij onze Belgische vrienden.”

Race 2

Zondag staat in het teken van de tweede race van de Supercar Challenge. Om 11:50 uur gaat het 57 auto’s tellende veld van de Supercar Challenge en GT & Prototype Challenge van start voor de race over 60 minuten plus één ronde.

VOLLEDIGE UITSLAG