Supercar

Steenmetz erft pole voor Race 1 in Zandvoort

11:43 14-07-2018

René Steenmetz start zaterdagmiddag dankzij een ronde van 1:47.062 vanaf pole-position in de eerste Supercar Challenge-race van het DTM-weekend in Zandvoort. De Ferry Monster Autosport SEAT León Cupra TCR-coureur erfde de eerste plaats van FEBO Racing Team die de snelste tijd werd afgenomen voor het overschrijden van de track limits. In Supersport 2 reed Nicolas Delencre in zijn Peugeot 308 Cup van Why Not Pitstop Racing Events naar de snelste tijd in zijn klasse. Rob Nieman in de Spirit Racing Renault Clio 1.6 Turbo was de snelste in de Sport-klasse.


Supersport 1

Al vroeg in de ochtend meldde het Supercar Challenge-veld zich op Circuit Zandvoort voor de kwalificatie. Ruud Olij was de eerste die onder de rijzende zon een echt snelle tijd neerzette. De BMW E92 M3 van Stichting Euro Autosport hield lange de eerste plaats in handen, maar zag in de laatste 10 minuten de FEBO Racing SEAT León Cupra TCR van Stan van Oord en Dennis de Borst naar boven springen.
René Steenmetz reed met een 1:47.062 naar wat op dat moment de tweede plaats was. Na afloop promoveerde hij naar pole-position vanwege het annuleren van de snelste ronde van de FEBO Racing-mannen voor het overschrijden van de track limits. 

De tweede snelste ronde van FEBO Racing, een 1:7.494, was voldoende om Van Oord en De Borst op de voorste rij van de grid te houden.

Ruud Olij scherpte later in de sessie zijn beste tijd bij naar 1:47.568 om zichzelf van de derde plaats te verzekeren. Hij wordt op de tweede startrij vergezeld door de BS Racing Team BMW E46 GTR Marcel van de Maat en Peter Schreurs (1:47.872).
 

René Steenmetz (Ferry Monster Autosport, pole Supersport 1):
“Het was een heel rommelige kwalificatie met twee Full Course Yellows. Ik moest de wagen nog wat afstellen en ik heb twee goede rondjes gereden, dat was voldoende: ik mag als eerste starten. 

“Ik denk dat ik in de race net even wat snelheid te kort kom, maar ik heb ook iets minder straftijd en we gaan het ze moeilijk maken. Hopelijk maken we er weer net zo’n mooie finish van als de vorige keer in Zandvoort!”

 

Nicolas Delencre in zijn Peugeot 308 Cup


Supersport 2

Pole in de Supersport 2-divisie was de prooi van Nicolas Delencre. De Belg verbeterde aan het einde van de sessie zijn snelste tijd naar 1:52.195, waarmee hij de Brightfiber Glasvezel Promotie Team BMW E46 M3 van Patrick de Vreede en Rogier de Leeuw bijna 2-tienden voorbleef.

Rob Nieman


Sport

Rob Nieman was in de Sport-klasse heer en meester in de duinen. Met een ronde van 1:54.685 zette de Spirit Racing Renault Clio 1.5 Turbo-piloot zich aan het begin van de sessie al op pole. Op plaats 2 starten John van der Voort en Sandra van de Sloot in de Alfa 147. Hun snelste tijd werd geschrapt voor het overschrijden van de track limits, maar dankzij een eveneens snelle tweede snelste tijd kost de overtreding het duo geen gridpositie. 
 

Rob Nieman (Spirit Racing, pole Sport):
“Het ziet er misschien gemakkelijk uit als het op het einde lukt, maar het grootste probleem is altijd de voorbereiding, en daar hadden we een probleem met de motor en de remmen. Normaal heb je twee trainingen waarbij de eerste eigenlijk een inventarisatietraining is en je bij de tweede training de veranderingen doorvoert. Bij de kwalificatie moet je er dan staan. We hebben nu zelfs drie dingen aan de auto moeten veranderen die niet in orde waren.

“Na het eerste halve rondje wist ik al dat het goed zat. We hadden het goed uitgekiend—dat is altijd lastig in de kwalificatie—en dachten dat we achter een snelle Porsche zaten, maar die bleek trager te zijn dan onze Clio. We wisten wel al in de derde ronde de poletijd neer te zetten. Ik zei toen al, ‘knappe jongen die deze inhaalt’—de ronde was gewoon perfect. We hadden nieuwe banden, remmen, de baantemperatuur was laag en we hadden het voordeel van een turbomotor.  

“In de race wordt dat natuurlijk anders met dit warme weer, wanneer dat voordeel wegvalt. We gaan het zien in de race, maar we starten in ieder geval aan de goede kant van de grid.”


Race 1

Zaterdagmiddag om 16:15 uur gaat de eerste race van het weekend van start. Deze wordt verreden over een afstand van 60 minuten + 1 ronde. Direct daarna, om 17:45 uur, sluit de eerste race van de GT & Prototype Challenge de zaterdag af.