Supercar

Snikhete kwalificaties op vrijdag voor de Supercar Challenge

20:28 29-06-2018

Blauwe lucht, volop zon en een temperatuur van 28 graden Celsius. Dat zijn de omstandigheden waaronder de kwalificatie van de Supercar Challenge – divisie GT's - gereden wordt. Voorafgaand aan de kwalificatie zien we op de paddock monteurs en coureurs moeite doen om verkoeling te vinden. In volledige race-outfit zullen met name de coureurs het tijdens de kwalificatie nog een stuk warmer krijgen.

Om 17.05 uur start de kwalificatie. Direct zien we al de eerste GT’s op de baan. De eerste tijd wordt gezet door Daan Meijer in de Porsche GT3 Cup. In hun tweede ronde rijden Michael Verhagen-Willem Meijer de snelste tijd in de eerste sector. Direct daarna zien we Ward Sluys-Bas Schouten met de BMW M4 Silhouette op hun beurt de snelste tijd neerzetten in de tweede sector. Die zijn goed op weg en dat bewijzen ze in een volgende ronde door de tweede en derde sector als snelste te rijden. Daarmee zetten ze een rondetijd neer van 1:36.850. In zijn tweede ronde van deze kwalificatie zijn het Koen Wauters-Kris Wauters die in de derde sector van Circuit Zolder een snelste tijd noteren. Deze ronde brengt ze naar een 1:37.385.

Ward Sluys en Bas Schouten zetten nog verder aan en in hun vierde ronde laten zij een 1:35.533 noteren. Michael Verhagen-Willem Meijer lijken dan aan te zetten voor een hele snelle ronde, maar op dat moment blijft het bij een snelste tijd in de eerste sector. Koen Wauters-Kris Wauters pakken in hun derde ronde van deze kwalificatie de tweede tijd met 1:35.833. Bob Herber zien we met zijn Porsche GT3 inmiddels de pits in rijden. Op dat moment heeft Jos Jansen nog niet zo veel meters kunnen rijden. Na twee ronden staat hij in de pits. De BMW van Ward Sluys-Bas Schouten is in zijn vijfde ronde echt op stoom. De eerste twee sectoren kleuren paars op de monitor. Nu wachten op die laatste beslissende sectortijd. Die blijft exact staan op een eerder gereden sectortijd. Maar de rondetijd van 1:34.942 is op dat moment wel de snelste. De Porsche GT3 Cup van Daan Meijer zien we de pitstraat in rijden. Hij heeft dan al zes ronden gereden. Met nog zo’n 8 minuten te gaan zien we dat Bob Herber de pits weer heeft verlaten. Iets later komt de Porsche GT3 Cup van Koen Wauters-Kris Wauters binnen.

De Porsche van Willem Meulders-Rik Renmans weet de sectortijden te verbeteren en komt uit op een rondetijd van 1:36.442. Koen Wauters-Kris Wauters staan dan nog in de pitstraat. Ze hebben een tijd van 1:35.833 op het scherm staan. Er zijn dan nog zes minuten kwalificatie te gaan.  

Ward Sluys-Bas Schouten gaan de pits in met hun BMW M4 Silhouette. Michael Verhagen-Willem Meijer zijn snel onderweg en verbeteren hun tijd naar 1:35.646. met nog drieënhalve minuut te gaan zoekt Cenk Ceyisakar met zijn Porsche GT3 Cup de pits op. Met 1:36.893 zit hij er redelijk goed bij. Het is duidelijk te zien dat Michael Verhagen-Willem Meijer hun tijd scherper willen stellen. Sectortijden zien er goed uit, maar ze missen op dat moment net dat beetje wat nodig is om hun tijd te verbeteren. Even later, in hun tiende ronde, zijn ze opeens de snelste in de eerste sector. Ze verbeteren hun tijd in de tweede sector, maar laten ze tienden liggen in de derde sector. Met nog 30 seconden te gaan tot het einde van de kwalificatie zien we nog vier auto’s op de baan.

Uiteindelijk zijn het Ward Sluys-Bas Schouten die de allersnelsten blijven met hun tijd van 1:34.942. De tweede tijd is uiteindelijk die van Michael Verhagen-Willem Meijer met 1:35.402 en de derde tijd voor Koen Wauters-Kris Wauters met 1:35.833

De kwalificatie van de Supersport 1, de Supersport 2 en de Sportdivisie start om 17.30 uur. De teams hebben 20 minuten om een snelle tijd neer te zetten.

Het hele veld komt vrij snel de baan op. Het lijkt wel of iedereen zo snel als mogelijk een tijd neer wil zetten om daarna de koelte op te kunnen zoeken. Het blijft drukkend heet in Zolder.  Al gauw zijn het Dennis de Borst-Stan van Oord die een eerste tijd laten noteren van 1:39.684. Jan van der Kooi-Priscilla Speelman pakken een grindbak mee, maar komen gelukkig weer de baan op. De Seat Sport Leon van Veels-van der Ende zet een tweede tijd op de klokken met 1:42.133. Dennis de Borst-Stan van Oord proberen hun tijd te verbeteren maar slagen daar vooralsnog niet in. Het lijkt of ze een kort bezoek hebben gebracht aan een grindbak, maar ze kunnen gelukkig verder.

Robert van den Berg-Benjamin van den Berg rijden een goede derde sectortijd. Ze pushen behoorlijk. Inmiddels rijdt Ruud Olij iedere sector van zijn derde ronde in deze kwalificatie sneller. Dat brengt hem naar een tijd van 1:40.086. Patrick de Vreede-Rogier de Leeuw gaan in hun derde ronde de pits in. Ruud Olij blijft vol doorgaan en dat zien we dan ook aan zijn rondetijd van 1:39.598, de snelste tijd. Stephan Polderman is in de eerste en tweede sector snel, maar laat het liggen in de derde sector waarmee hij zijn eigen rondetijd niet weet te verbeteren. Met nog tien minuten te gaan verlaten Patrick de Vreede-Rogier de Leeuw de pits weer om het nog een keer te gaan proberen.

Robert van den Berg-Benjamin van den Berg zijn ook heel snel onderweg. Dat zien we aan hun fraaie rondetijd van 1:39.407, de snelste tijd! Snel daarop valt het besluit vanuit de wedstrijdleiding om hun snelste tijd af te nemen. Ze blijken de tracklimits overschreden te hebben. Tegen die tijd is er nog zo’n acht minuten te gaan.

Ruud Olij komt de pits in, hij heeft zijn goede tijd van 1:39.598 al staan. Inmiddels staan er zo’n acht teams in de pitstraat. Daarvan komen Dennis de Borst-Stan van Oort de pits weer uit. In hun outlap hebben ze nog ca. zes minuten te gaan. Ook Ronald van Loon-Luuk van Loon wagen nog een poging om hun rondetijd te verbeteren. Marcel van de Maat-Peter Schreurs zetten nog even aan maar blijven op 1:40.174 staan. Met nog zo’n twee minuten te gaan is het Febo Racing Team  met Dennis de Borst-Stan van Oord heel goed onderweg. Ze zijn de snelsten in de sectoren een en drie. Hun tijd 1:38.722 is de snelste tijd. Dennis de Borst-Stan van Oord lijken er nog een schepje bovenop te doen. Ze verbeteren hun tijd in de eerste sector, maar slagen er niet in om die lijn in de volgende sectoren door te zetten.

Na deze kwalificatie was er nog een discussie over het vermeend blokken van Chris Voet-Bart v.d. Broeck door Rob Nieman. Na overleg bij de wedstrijdleiding worden beide teams drie plaatsen terug gezet op de grid.