GT Prototype

Schell pakt zege Spa race 2 in eerste raceweekend

20:18 30-09-2018

GT & Prototype Challenge-debutant Julien Schell heeft de zege in de tweede race van het Spa Racing Festival op Spa-Francorchamps gepakt. De Pegasus Racing Ginetta G57-piloot werd niet gehinderd door een tijdstraf van 20 seconden als gevolgd van een verkeerd geplande pitstop. Neil Primrose won de CN-klasse, Oliver Freymuth in Super GT en BlueBerry Racing Praga R1's Tim Gray in de Radical SR3 Division.

LMP3/Ginetta/Norma Division

In de tweede race lukte het Julien Schell wel om zijn pole-position te verzilveren. Achter hem schoof Max Aschoff in zijn EDEKA Aschoff Racing Ginetta G58 door naar de tweede plaats ten koste van Tim Gray Motorsport Norma M230FC-coureur Neil Primrose, die als derde Eau Rouge indook.

De top 3 strekte zich al snel uit. Schell kon aan kop van het veld een voorsprong van zo’n 10 seconden opbouwen. De Fransman, een nieuwkomer in de GT & Prototype Challenge, had zich echter vergist in zijn ‘pitstop window’: waar hij zaterdag in de eerste race nog na 20 minuten racen de pits in mocht, was dat voor zondag vanaf de 30ste minuut. Het gevolg was een tijdstraf van 20 seconden.

Schell’s straf haalde echter niets uit: het tempo van de Pegasus-piloot was te hoog en bij het zwaaien van de vlag was zijn voorsprong van bijna een minuut ruim genoeg om in zijn debuutweekend te zegevieren.

Max Aschoff kwam als tweede over de finish. De Duitser had al verwacht dat Schell bij een solo-wedstrijd een geduchte tegenstander zou zijn, en dat was inderdaad het geval. Aschoff moest Schell in de openingsfase laten gaan en verloor hem na de pitstops uit het oog.

Het Luxemburgse duo Jean-Pierre Lequeux en Jean Marc Ueberecken reed hun Prime Racing Ginetta G57 net als in de eerste race gestaag naar voren. Zij maakten met hun derde plaats het podium compleet.

Julien Schell (Pegasus Racing, winnaar LMP3/Ginetta/Norma): “Dit was de eerste keer dat we hier reden, dus we wisten niet dat de ‘pitstop window’ anders is dan in de eerste race. We stopten dus te vroeg en kregen een straf. Ik kreeg dit via de radio te horen dus begon te pushen om 20 seconden voorsprong op te bouwen. Uiteindelijk lukte dit.

“Het was een goede overwinning. Ik ben vanaf pole-position vertrokken en was blij dat ik de leiding hield. Het is altijd leuk om op Spa-Francorchamps te racen en ben blij dat mijn GT & Prototype Challenge-weekend zo is geëindigd.

“Hopelijk kan ik nog een keer in de GT & Prototype Challenge racen. Ik weet niet of Assen mogelijk is, maar ik kom graag terug—het is lekker racen hier.”

CN Division

Neil Primrose was als enige overgebleven deelnemer in de CN-klasse verzekerd van de overwinning mocht hij de finish halen. Desondanks deed de Brit zijn best om in de openingsfase in de buurt van de twee leidende LMP3’s te blijven. De snellere Prime Racing Ginetta kon hij echter niet afhouden waardoor hij als vierde algemeen en winnaar in CN eindigde.

Super GT Division

Ook Oliver Freymuth racete alleen. Zijn Lamborghini Huracán Super Trofeo was na de kwalificatie naar de Super GT-klasse overgezet om de GT-klasse in de Supercar Challenge niet in de weg te zitten met een voor de GT-klasse te snelle auto. De Duitser kwam dan ook als vijfde algemeen binnen, 7 seconden vóór de winnende GT in de Supercar Challenge. Het leverde hem, als enige deelnemer in zijn klasse, de zege in Super GT op.

Radical SR3 - Praga Division

Tim Gray mocht voor de gelegenheid plaatsnemen in de BlueBerry Racing Praga R1 en pakte direct de overwinning.

Na een goede start waarbij de Praga de leiding nam, kwam na een kwartier de ALP Racing Saker Rap X met David Brise aan boord voorbij om de eerste plaats te claimen.

Na de pitstops herstelde BlueBerry Racing de orde en viel de ALP Saker met problemen terug. Gray kon de race rustig uitrijden en de zege binnenhalen.

Alastair Boulton en Alain Berg kwamen in de VR Motorsport Radical SR3 als tweede over de finish, gevolgd door de Saker van Alan Pubrick en David Brise op een ronde achterstand.

Hankook Finale Races

Op 20 en 21 oktober komt de GT & Prototype Challenge voor de laatste keer dit seizoen in actie. Tijdens de Hankook Finale Races wordt in twee races gestreden om de titels.