Supercar

Sam Dejonghe en Stephane Lemeret zegevieren op regenachtig Spa-Francorchamps

15:45 30-09-2017

Renault-coureurs Sam Dejonghe en Stéphane Lemeret hebben de eerste race van de GT- en Prototype Challenge powered by Hankook tijdens het Racing Festival op hun naam geschreven. Op een nat Spa-Francorchamps bleven zij Norma-coureur Siegmar Pfeifer uiteindelijk voor. Oliver Freymuth eindigde met zijn Renault RS01 Trophy op de derde plaats.

Bij de start van de race was Siegmar Pfeifer meteen goed weg. De Norma-coureur won de sprint naar La Source van Renault-coureur Stéphane Lemeret. Achter de koplopers verloor Oliver Feymuth bij de start twee posities. Jakub Smiechowski en Alexis Berthet deden het beter en lagen na de eerste ronde op de posities vier en drie.

Pfeifer en Lemeret waren de eerste ronden zeer aan elkaar gewaagd. Pfeifer behield in eerste instantie de leiding maar Lemeret zette de Norma-coureur flink onder druk. Op de rechte stukken liep de Norma telkens uit, maar in de bochten vond Lemeret telkens weer de aansluiting. Ferrari-coureur Berthet lag in de openingsronden solide op de derde plaats. Achter Berthet waren Jakub Smiechowski en Oliver Freymuth in een fel gevecht met elkaar verwikkeld.

Pfeifer kon zijn eerste positie niet handhaven. Na een aantal ronden aandringen lukte het Lemeret uiteindelijk om de Norma-coureur te verschalken voor de eerste plaats.

In het middenveld ging het ondertussen fout voor Eric Bazonnet. De Porsche-coureur schoot bij Les Combes van de baan en toucheerde uiteindelijk na een paar pirouettes de vangrail. Uiteindelijk kon Bazonnet zijn weg wel vervolgen maar de Fransman verloor met deze actie zeer veel tijd.

Bij de Praga’s was de beste start voor Ales Jirasek, voor Max Aschoff. Wolf-coureur Hulford sloot achter dit tweetal aan. Jirasek reed in de beginfase een sterk tempo en kon ronde na ronde uitlopen op zijn achtervolgers.

Aan de kop van het veld kon Smiechowski zijn derde plaats niet handhaven. Oliver Freymuth zag na een aantal ronden zijn kans schoon om de Ligier in te halen. In de zesde ronde lukt het ook David Hauser met de Ligier LMP3 om Smiechowski te verschalken. Voor Smiechowski was de strijd daarna nog niet voorbij, want ook Jean-Pierre Lequeux met de Ginetta en Martin Hippe met de Ligier LMP3 vonden aansluiting bij de Ligier-coureur.

Oliver Freymuth probeerde ondertussen om tijd goed te maken op de op de derde plaats liggende Ferrari-coureur Alexis Berthet. Freymuth noteerde met zijn Renault RS01 Trophy snelle rondetijden maar verloor na een paar ronden weer veel tijd door een spin in La Source. Freymuth kon wel zijn weg vervolgen, behield zelfs zijn positie, maar kon opnieuw beginnen aan een inhaalslag.

In het middenveld was Daan Meijer met zijn Mercedes SLS GT3 inmiddels opgeklommen naar een tiende positie. Meijer zat daarbij in een Praga sandwich met Ales Jirasek op de negende positie en Max Aschoff op positie elf. Op de twaalfde plaats lag ondertussen al Berry van Elk. Gestart vanaf positie 27 reed de Mosler-coureur een sterke beginfase waarbij hij ronde na ronde zijn positie verbeterde.

Voor Al Bolton verliep de race minder voortvarend. De Praga-coureur kwam namelijk in de achtste ronde in aanraking met een Porsche uit het ROSCAR-kampioenschap waarbij de wielophanging van de Praga afbrak. Bolton kon zijn weg hierdoor niet vervolgen. Dit ongeluk zorgde voor een full course yellow situatie omdat de Praga op een hinderlijke plaats op de baan stond. Omdat dit gebeurde bij het openen van het pitwindow doken veel coureurs meteen de pitstraat in. Voor Wim Jeuris was de race op dat moment ook al voorbij. De Radical-coureur moest na zeven ronden namelijk opgeven met een kapotte gaskabel.

Na de pitstops was het nog steeds de Renault RS01 Trophy van Equipe Verschuur die op de eerste plaats lag. Nu was het Sam Dejonghe die de Renault bestuurde. Achter Dejonghe volgde Siegmar Pfeifer met de Norma nog steeds op kleine afstand. Oliver Freymuth was tijdens de pitstops weer opgeklommen naar de derde positie, voor de Ferrari van het duo Michellier/Berthet.

Achter de top vier was er een grote groep die binnen twintig seconden van elkaar zat. Koploper hier was Gary Hauser met de Ligier LMP3 voor Smiechowski in de andere Ligier. Daarachter lag de Ginetta G57 op de zevende plaats algemeen, voor Daan Meijer, Ales Jirasek en Berry van Elk. Daan Meijer gaf in deze groep in de vijftiende ronde een cadeautje weg. De Mercedes-coureur ging in de rondte bij het uitkomen van de Fagnes bocht en verloor daarmee een aantal posities aan onder andere Ales Jirasek en Berry van Elk. Meijer kon na een fraaie donut zijn weg wel weer vervolgen maar een goede klassering zat er hierdoor niet meer in.

Aan de kop van het veld was Sam Dejonghe ondertussen meer dan tien seconden uitgelopen op de op de tweede plaats liggende Siegmar Pfeifer. Achter de Norma-coureur volgde Olvier Freymuth ook op tien seconden. Achter de top drie kon Ferrari-coureur Patrick Michellier zijn vierde positie niet behouden. De Fransman had zichtbaar moeite met de regen en kon niet voorkomen dat onder andere Gary Hauser en Smiechowski, beiden met een Ligier LMP3, de Ferrari inhaalden.

In deze groep ontstond hierna een spannend gevecht tussen Ales Jirasek en Berry van Elk. Berry van Elk zag kans om de Praga-coureur in te halen maar Jirasek gaf zich niet zomaar gewonnen. De Praga-coureur plaatste in Les Combes weer een inhaalactie bij Van Elk en pakte zijn positie daarmee terug.

Jirasek kon daarna meteen aanhaken bij de Ginetta van Jean-Marc Ueberecken en haalde de Ginetta ook snel in. Van Elk kon ook tijd goedmaken ten opzichte van de Ginetta maar had moeite om echt de aansluiting bij de snelle bolide te vinden. Reden hiervoor was voornamelijk de vele spray die de Ginetta genereerde waardoor Van Elk moeite had om vlak achter de auto te blijven rijden.

Van Elk bleef echter binnen een paar seconden van de Ginetta en besloot om er in de laatste ronden toch echt voor te gaan zitten. Met nog één ronde te gaan stak Van Elk Ueberecken met een mooie uitremactie binnendoor voorbij in La Source. Daarna liep Van Elk meteen een paar seconden uit op de Ginetta. Het leverde Van Elk een eerste plaats op bij de Super GT’s en een zevende plaats algemeen.

Aan Sam Dejonghe en Stéphane Lemeret ging dit gevecht volledig voorbij. Zij pakten de overwinning in de race, voor Siegmar Pfeifer en Oliver Freymuth. Bij de Praga’s met turbo ging de overwinning naar Ales Jirasek en bij de Super GT’s ging de eerste plaats naar Berry van Elk. Bij de ROSCAR-Porsches pakte Georges Canas de overwinning. Ook debutant Daniel Schildgen viel in de prijzen, hij pakte door het uitvallen van Wim Jeuris en het niet starten van Dick van Elk de eerste plaats bij de Praga/Radical divisie.

Volledige uitslag van de race