Supercar

Poland en Van der Zweerde winnen incidentvolle tweede race Sport-divisies op Slovakia Ring

14:24 19-05-2013

Marco Poland en Bert van der Zweerde hebben de tweede race van de Sport-divisies van de Supercar Challenge powered by Dunlop op de Slovakia Ring op hun naam geschreven. Zij profiteerden in de race optimaal van technische problemen bij hun concurrentie en konden hierdoor de overwinning pakken. De race werd met nog een paar ronden te gaan met code rood afgevlagd, omdat Leo Kurstjens met zijn auto op een gevaarlijke positie in de bandenstapels was beland. De tweede plaats ging naar Bas Schouten en Mark van der Aa, gevolgd door de gebroeders Monster. In de Sport-divisie ging de overwinning naar Eric van den Munckhof.

Ook ditmaal had Luc de Cock een geode start van de race. De Lotus-coureur kwam op de eerste positie door de eerste bocht, met achter hem aan Koen Bogaerts, Marco Poland, Ferry Monster en Mark van der Aa. De Cock kon in de eerste ronde meteen een gat slaan richting zijn achtervolgers. Bij de achtervolgers rukte Ferry Monster in de eerste ronde al op naar de eerste plaats, gevolgd door Mark van der Aa en Jimmy Adriaenssens. Poland viel in de eerste ronde een paar plaatsen terug.

In de groep achtervolgers vonden veel spannende gevechten plaats. Zo kon Jimmy Adriaenssens in de tweede ronde doorstoten naar de vierde plaats. Hierna reed Adriaenssens richting de op de derde plaats liggende Ferry Monster. Koen Bogaerts was er aan de kop van het veld ook voor gaan zitten en kon het gat richting Luc de Cock steeds kleiner maken.

In de vijfde ronde lukte het Adriaenssens om aan de Seat van Ferry Monster voorbij te gaan. Monster kwam hierna meteen weer onder druk te staan van Mark van der Aa, waarna een spannend gevecht volgde tussen dit tweetal. Ondertussen had koploper Bogaerts het gat richting Luc de Cock zo goed als dichtgereden. In de zevende ronde plaatste Bogaerts meteen een inhaalactie bij De Cock en kon zonder al teveel moeite aan de Lotus voorbijgaan. De Cock bleef hierna wel Bogaerts volgen en liet het gat niet groter worden dan één seconde.

Achter de koplopers was het gevecht tussen Ferry Monster en Mark van der Aa nog steeds spannend. Monster kon de BMW van Van der Aa meerdere ronden achter zich houden, maar in de negende ronde lukte het Van der Aa uiteindelijk toch om aan de Seat voorbij te gaan. Adriaenssens leek ondertussen solide op de derde positie te kunnen blijven rijden, maar technische problemen wierpen hem na de pitstops ver terug.

Na de pitstops was Luc de Cock door de vele resultaatseconden van Koen Bogaerts en Pieter van Soelen weer solide op de eerste plaats komen te liggen. Pieter van Soelen bleef wel op de tweede plaats met daarachter Bert van der Zweerde, die na de pitstops het stuur van Marco Poland had overgenomen en snel onderweg was. Robin Monster, Bas Schouten en Ronald van Loon completeerden de top zes. Op de zevende plaats lag na de pitstops Michael Verhagen, die voor de race op zondag ingestapt bij een BMW van JR Motorsport omdat zijn eigen Honda tijdens de race op zaterdag kapot was gegaan.

Van der Zweerde was na de pitstops snel onderweg en kon al snel naar de tweede plaats oprukken, omdat bij Pieter van Soelen de band van zijn velg afliep. Van Soelen kon nog wel de pitstraat bereiken maar viel hierdoor terug naar de achtste plaats.

Luc de Cock leek ondertussen op een eerste plaats af te stevenen, maar het geluk was ditmaal niet aan zijn zijde. Met nog tien minuten op de klok moest De Cock zijn Lotus namelijk met technische problemen langs de baan parkeren. Hierdoor kwam de eerste plaats in handen van Bert van der Zweerde.

Michael Verhagen lag ondertussen al op de vierde positie, maar ook hem bleven technische problemen niet bespaard. Met nog vijf minuten te gaan moest hij hierdoor nog een keer extra de pitstraat opzoeken. Verhagen kon zijn weg wel vervolgen, maar viel hiermee terug tot de zesde positie.

Hierna ging het fout voor Leo Kurstjens, die met nog vijf minuten op de klok met zijn auto tegen de bandenstapels van de extra chicane reed. Kurstjens kon zelf uit zijn auto komen maar zijn wagen stond op een dusdanige gevaarlijke plaats waardoor de besloten werd om de wedstrijd voortijdig met een rode vlag te stoppen.

Hierdoor ging de overwinning naar Bert van der Zweerde en Marco Poland, gevolgd door het duo Schouten / Van der Aa. De gebroeders Monster eindigden op de derde positie en er was ook een mooi resultaat voor Ronald van Loon met een vierde plaats.

In de Sport-divisie had Aart Bosman een goede start. De Lotus-coureur kon meteen uitlopen op zijn achtervolgers, waar Marcel van Berlo sterk naar de tweede plaats was gereden. Van Berlo kon zijn goede start echter niet voortzetten, want in de tweede ronde spinde de Focus-coureur van de baan en kwam vast te staan in het grind. Hierdoor kwam de tweede plaats in handen van Eric van den Munckhof gevolgd door Maurits Caransa, Rob Nieman en Frank Bédorf.

Achter koploper Bosman kreeg Van den Munckhof het hierna niet gemakkelijk. Maurits Caransa hield de druk er namelijk goed op en zag ook dat Rob Nieman niet ver van dit tweetal verwijderd was. Bosman kon profiteren van dit gevecht en zijn voorsprong op deze groep snel vergroten.

Aart Bosman viel tijdens de pitstops ver terug en gaf hiermee de eerste plaats in handen van Eric van den Munckhof. De Focus-coureur was ondertussen al meerdere seconden uitgelopen op Maurits Caransa, Rob Nieman en Machiel Kars.

Deze volgorde veranderde verder in de laatste minuten niet meer. De overwinning ging hierdoor naar Eric van den Munckhof, voor Maurits Caransa en Rob Nieman.

Volledige uitslag van de race