Seizoen 2016

Ook seizoen 2016 zat vol met uitdagingen

Seizoen 2016 was geen gemakkelijk jaar. Ondanks dat de economie redelijk was aangetrokken resulteerde dat nog niet in volle startvelden binnen de Supercar Challenge. Echter dankzij een trouwe groep van teams en rijders is het toch gelukt om fantastische races te organiseren. Het bleef tot het eind spannend in alle divisies. Lees hieronder alles over het seizoen 2016 en wie er uiteindelijk kampioen zijn geworden.

In april werd het startschot gegeven voor seizoen 2016. Op circuit Zolder werden de eerste races gereden en werd er gelijk volop voor de punten gegaan. Op zaterdag werd er al goed duidelijk wie er aan elkaar gewaagd zouden zijn dit jaar. Ook in de Superlights Challenge werd er flink meegedaan voor de punten. Op zondag werd de Super GT divisie gewonnen door Henry Zumbrink, de GTB divisie door Roger Grouwels , de Supersport divisie door Dennis de Borst en Martin de Kleijn en de Sport divisie door Chris Voet en Bart van den Broeck. Milan Dontje en Bart Ooms pakten de overwinning in de tweede race.

Het volgende raceweekend stond gepland in mei en dit keer werd er een uitstap gemaakt naar het Duitse circuit van Oschersleben. Daar reed alleen de Supercar Challenge en voor veel rijders was dit de eerste keer dat ze op dit Duitse circuit mochten rijden. De race op zaterdag stond in het teken van spannende inhaalacties. In de Super GT divisie was Henk Thuis in fel gevecht met Henry Zumbrink en Costa Kanaroglou. Ook in de GTB divisie was het spannend daar kregen Ward Sluys en Chris Matheus tegenstand van Oliver Freymuth. In de Supersport 1 divisie waren het Luuk van Loon en Ronald van Loon die Dennis Houweling en Aart-Jan Ringelberg achter zich wisten te laten. Harold Wisselink was met zijn teamgenoot Toon Rutgers te sterk voor John van de Voort en Benjamin van den Berg.

De zondag race werd gereden onder warme omstandigheden. Daar wisten Alberto de Martin en Pedro Salvador het hoofd koel genoeg te houden en wonnen daar in hun divisie de race. In de GTB divisie is het wederom Ward Sluys en Chris Matheus die daar de divisie domineren en ook de zondag race winnen. In de Supersport divisie blijft het de gehele wedstrijd spannend. Maar uiteindelijk weten Dennis de Borst en Martin de Kleijn met een kleine voorsprong de concurrentie achter zich te laten.  In de Sport divisie zijn er vele positie wisselingen. Door verschillende drive throughs wordt het veld verschillende malen door elkaar gehusseld. Uiteindelijk is het Harold Wisselink samen met zijn teamgenoot Toon Rutgers die de overwinning in deze divisie op naam zetten. 

Het derde raceweekend werd gehouden op het beroemde circuit van Spa Francorchamps. Ondanks dat het juni was stond dit niet garant voor mooi weer. Met een dreigende lucht stond op zaterdagmiddag de eerste race van het weekend op de planning. Een mooi startveld van 40 auto’s gingen daar van start. Vooraan het veld zijn er verschillende gevechten gaande, maar langzaam komt toch al de eerste regen uit de lucht vallen. Helaas zijn dit niet een paar druppels en binnen een korte tijd is de gehele baan snel natter geworden. En daar was plots de klap van Eric van den Munckhof, hij verliest zijn BMW boven aan Eau Rouge. De safetycar komt vervolgens de baan op om het veld rustig langs de werkzaamheden te leiden. Veel rijders besluiten om dan al gelijk banden te wisselen. Uiteindelijk is het Jurgen Smet en José Manuel Perez Aicart die de Super GT divisie winnen. In de GTB divisie is dat Koen Bogaerts en Mark van der Aa/ In de Supersport divisie zijn het vader en zoon Schouten die de hoogste trede van het podium mogen beklimmen. Chris Voet en Bart van den Broeck winnen op zaterdag de race in de Sport divisie.

De race op zondag wordt ook weer onder zeer wisselende omstandigheden gereden. Daar is het tot aan de pitstops droog, maar gaat het toch flink regenen laat in de pitstopsessie. Sommige teams die een late pitstop hebben gemaakt profiteren daarvan en kiezen de juiste banden om de tweede helft van de race uit te rijden. Echter gaat het voor Berry van Elk toch mis. Hij raakt in een aquaplanning en verliest de controle over zijn auto. Hij kan nog wel de pitstraat bereiken, maar laat daar zijn auto staan. Veel minder geluk heeft de rijder in de Lamborghini van GT3 Poland hij raakt de vangrail door aquaplanning ook Rob Nieman heeft minder gelukt en gaat in de rondte. Daarop beslist de wedstrijdleiding om over te gaan op full course yellow. Na alle hectiek op de baan zijn er verschillende wisselingen in posities in de divisies. Na een race van 90 minuten is het uiteindelijk toch Milan Dontje & Jan Lammers die als eerste worden afgevlagd. In de GTB divisie winnen Nicolas Van Dierendonck en Manu van de Ryse de GTB divisie. De Supersport divisie wordt gewonnen door Ronald en Luuk van Loon. De overwinning in de Sport divisie gaart om zondag naar Marc Vannerum en Jean Luc Behets.

Tijdens het raceweekend op circuit Zolder was het aan de Super GT divisie, GTB divisie en de Superlights divisies om daar als eerste het Limburgse circuit te verkennen. De Supersport divisie kwam later op de dag in actie. Op zaterdag was het Luc de Cock met Tim Joosen die de overwinning wisten te bemachtigen. In de Superlights 2 klasse was de overwinning voor Dominik Dierkes en Hauke Höschler. In de Super GT divisie waren het Kosta Kanaroglou en Oliver Campus Hull die net voor Jurgen Smet en José Manuel Perez Arcairt finishten. Ward Sluys en Chris Matheus waren wederom de concurrentie te snel af. Zij eindigden net voor Roger Grouwels en Hans Fabri. In de Supersport divisie waren het Marcel van der Maat en Peter Schreurs die op zaterdag de overwinning binnen sleepten. In de sport divisie was dit Michael Schrey.

Op zondag was het aan de GT rijders samen met de Superlights rijders om als eerste te starten. Op een half natte baan bleek de keuze van de juiste bandensoort een cruciale beslissing te zijn voor het winnen van deze wedstrijd. Na verschillende incidenten waar onder meer de Porsche van Aart Bosman zelf vlam vatte en een incident tussen de Mosler van Kanaroglou en de Norma van Houthoofd werd de overwinning in de Super GT divisie opgeëist door Jurgen Smet en José Manuel Perez Aicart. In de GTB divisie was de overwinning voor Roger Grouwels en in de Superlights 1 divisie was de overwinning voor Luc de Cock en Tim Joosen. Dominik Dierkes en Hauke Höschler wonnen de Superlights divisie 2.

Verder in de middag werden ook de tweede race gereden in de Supersport divisie en de Sport divisie.

Daar lijkt de strijd gestreden na de pitstops.  De verschillen zijn te groot om nog veranderingen in de uitslag terug te zien.  Uiteindelijk zijn het Robert van den Berg en Benjamin van den Berg die hun eerste overwinning pakken van het seizoen. In de sport divisie is het niels Kool die te sterk is voor de overige sport deelnemers.

In augustus was het de beurt aan Assen om de vele fans van de autosport te mogen verwelkomen. Op de zaterdagmiddag was het de beurt aan de GT divisie van de Supercar Challenge en de Superlights divisie. De strijd blijft mooi om te zien tussen de verschillende wagens. Uiteindelijk weet Frits van Eerd met de Ligier LMP3 als eerste over de finishlijn te komen. In de Super GT divisie is de overwinning voor Henk Thuis en in de GTB divisie is het Ward Sluys met teamgenoot Chris Mattheus die daar de overwinning pakken. Dominik Dierkes is wederom winnaar in de Superlights 2 divisie.

Aan het einde van de middag, onder een stralende zon stonden de  Sport divisies van de Supercar Challenge klaar om van start te gaan. De start van deze race zag er goed uit, maar in het midden van het veld gaat het toch goed mis. De auto’s van Daan Meijer, Pim van Riet en Eric van den Munckhof hebben contact en alle drie de auto’s schieten van de baan. Veel schade aan alle drie de auto’s waardoor de safetycar op de baan moet komen. Nadat de auto’s waren geborgen kon er verder geraced worden. In beide divisies was het tot aan het vallen van de finishvlag nog steeds erg spannend. Uiteindelijk was het Jan van der kooi en Priscilla Speelman die de overwinning behaalden in de Supersport divisie. Stan van Oord werd knap winnaar in de Sport divisie.

De tweede race van de Super GT’s en Superlight Challenge start in assen onder een zwaar bewolkte lucht. Na de start wordt iedereen opgeschikt door crash op het rechte stuk. De Norma van Tiim Joosen staat in de muur en is geraakt door de Porsche van Oguzhan. Wederom een safetycar procedure. Tijdens de safetycar procedure is er ook het pitwindow open en meerdere rijders komen gelijk binnen voor de verplichte pitstop. Na een spannende race is het Henk Thuis die nipt wint van Henry Zumbrink in de Super GT divisie. In de GTB divisie is het Ward Sluys met Chris Mattheus die daar de overwinning pakken. De Superlights 1 divisie wordt gewonnen door Milan Dontje en Nigel Melker. Dominik Dierkes wint de Superlights 2 divisie.

 

De Gamma Racing Day 2016 wordt afgesloten met de race van de Sport divisies van de Supercar Challenge. Daar zijn het Jan van der Kooi en Pricilla Speelman die na 60 min rijden de overwinning hebben binnen gesleept. In de Sport divisie is het Stan van Oord die weer de hoogste tree van het podium mag beklimmen.

In het weekend van september was het aan de beurt van circuit Snetterton om de rijders van de Supercar Challenge te verwelkomen. Helaas was er geen warm zonnetje dat de rijders verwelkomde, maar waren het donkeren wolken vol met regen. Maar dat waren de rijders van de Supercar Challenge wel gewend en na wat wennen aan het nieuwe circuit was het tijd op zaterdag om de eerste race te rijden. Daar reden ook alle vier de divisies en na 90 minuten rijden was het Kosta Kanaroglou met Oliver Campus Hull die als eerste de finish over kwamen. Daarachter was het jos Jansen die de GTB divisie wist te winnen en in de Superport divisie was dit Dennis Houweling met Aart-Jan Ringelberg. De Sport divisie werd gewonnen door Niels Kool.

Op zondag waren de weersomstandigheden een stuk beter en dit tot groot plezier van alle rijders. Uiteindelijk winnen Rob Wheldon en Tom Ashton de Super GT divisie, Ward Sluys en Chris Matheus de GTB divisie en zijn het Dennis de Borst en Martin de Kleijn die de overwinning pakken in de Supersport divisie. Carlijn Bergsma en Pieter de jong zijn de snelste in de Sport divisie.

In begin oktober staat het een na laatste raceweekend op de kalender. Spa Francorchamps is het circuit waar belangrijke punten worden gepakt voor rijders die strijden om het kampioenschap. Ruim veertig auto’s gaan op zaterdag van start in de vier divisies van de Supercar Challenge. Op de baan zijn er gedurende de race verschillende mooie gevechten te zien. In de sport divisie iis het tot aan het einde van de race nog spannend wie de overwinning op zijn naam kan zetten. Uiteindelijk zijn het Chris Voet en Bart van den Broeck die de finishvlag als eerste zien wapperen. De Super GT divisie wordt gewonnen door Henk Thuis, de GTB divisie door Yann Penlou en in de Supersport divisie zijn het Marcel van de Maat en Peter Schreurs die mooie punten pakken.

De race op zondag staat in het teken van verschillende onderbrekingen. Na een nette start en de pitstops wordt echter het hele veld opgeschikt door een klapper op het rechte stuk waar van den Munckhof van de baan is geraakt en hard in contact is gekomen met de muur. Na een pittige race winnen Kosta Kanaroglou en Oliver Campus Hull de Super GT divisie. De GTB divisie wordt gewonnen door Yann Penlou en de Supersport divisie door Robert van den Berg en Benjamin van den Berg. De Sport divisie is ten prooi gevallen aan Harold Wisselink en Toon Rutgers.

En dan zomaar is het einde van het seizoen 2017 alweer in zicht. De laatste races van het seizoen worden gereden tijdens de Formido Finale Races op TT Circuit Assen. Daar rijden zowel de auto’s in de Supercar Challenge als ook in de Superlights Challenge. Als eerste mochten de rijders van de Super GT en GTB en Superlights divisies op zaterdag van start. Daar zagen we op een droge baan dat iedereen netjes bij de start weg kwam. Tot aan de pitstops veranderde er eigenlijk weinig. Na de pitstops wordt er nog volop geraced om de meeste punten. Daar is het uiteindelijk Henk Thuis die de meeste punten pakt in de Super GT Divisie. In de GTB divisie is het Ward Sluys met Chris Matheus die winnen en in de Superlights divisie is het Nigel Melker die als eerste over de finish komt. Dominik Dierkes wint zijn divisie samen met Hauke Höschler.

In de Supersport en Sport divisie is het nog steeds spannend, maar na de race is al bekend dat Bart Drost en niels kampioen zijn geworden in de Sport divisie. In de Supersport divisie is het nog steeds erg spannend.

Onder een stalende zon op zondag gaat de laatste race van het seizoen van start voor de Super GT’s, de GTB’s en de Superlights Challenge. Na een rommelige race zijn ook hier de kampioenen bekend. Kosta Kanaroglou en Oliver Campus Hull waren al kampioen in de Super GT divisie, maar in de GTB divisie zijn het Ward Sluys en Chris Mattheus die zich kampioen mogen noemen in de GTB divisie. In de Superlights 1 divisie zijn het Luc de Cock en Tim Joosen die dit seizoen kampioen zijn geworden. Dominik Dierkes is kampioen in de Superlights 2 klasse. In de laatste race van het seizoen voor de supersport divisie is het tot aan het eind nog spannend. Maar daar pakken uiteindekijk Dennis de Borst en Martin de Kleijn het kampioenschap. Bart Drost en Niels Kool hadden eerder al genoeg punten gepakt om kampioen te worden in de Sport divisie.